Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Barátkozzunk az articsókával! Megéri!

Az articsókával gyakran olajba áztatva, kis üvegekben találkozhatunk, pedig erre a növényre is igaz, hogy a frissnek nincs párja.
2016. május 22.

A szezonális konyha iránti elvárás szerencsére itthon is egyre nagyobb, de ennek igazi mesterei a franciák és az olaszok. Persze nem véletlenül. Két ekkora kiterjedésű és változatos klímával bíró országban némiképpen könnyebb megfelelni az efféle elvárásoknak. Ugyanakkor nagyon dicséretes, hogy mindkét nép – az évszázadok óta tartó terménybőség mellett is – roppant mód megbecsüli a tányérjára kerülő természeti csodákat. Az Ízes életben például Széll Tamás is hozott belőle, amikor nálunk járt.

Egy évben kétszer

Nincs ez máshogy az articsókával sem, amely első termései tavasszal örvendeztetik meg az olaszokat, akik ezt azzal hálálják meg, hogy mindenféle articsókás fogásokkal tömik tele az éttermek napi kínálatát, hogy aztán pontosan ugyanígy tegyenek ősszel, amikor a növény második termését szüretelik. Ebből a ciklusból kifolyólag a hazai boltokban piacokon is ebben a két időszakban találkozhatunk a friss articsókával. A zöldes-bordós színű növény küllemre egy óriási, ki nem nyílt virágot idéz, azon egyszerű okból, hogy az is. A bimbókat szüretelik a 1,5-2 méter magas növényekről, ha viszont mégsem, akkor kinyílnak és a bogáncséra emlékeztető kékes-lilás (tavasz) vagy zöld (ősz) színű virágokká változnak. Étkezésre ilyenkor már alkalmatlanok, de így például jut valami a virágkötőknek, akik előszeretettel használják a mutatós virágokat, amik persze azért hasonlítanak a bogáncsra, mert rokonok.

Mindenhogy jóarticsoka_2

Az articsóka ára ugyan kicsit borsos (4-600 forint között mozog egy fej), de ez oly formán érthető, hogy a növény csak a második évben fordul termőre, az átteleltetése meg elég macerás. Cserébe egyszerű elkészíteni. A bimbókat meg kell szabadítani a kemény külső levelektől, a szárát érdemes picit meghámozni, ha keménynek találjuk, akkor lecsapni a csúcsát és már konyhakész is. Lehet párolni, a belsejét kivájva tölteni, de márthatjuk egyszerűen forró olajba is pár percre, majd szórjuk meg nagyszemű sóval. A lényeg, hogy bármelyik metódus mellett is döntsünk, különleges, gazdag ízű, mediterrán fogással leszünk gazdagabbak.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Underground kincsek – Amit a gyökerek tudnak

Underground kincsek – Amit a gyökerek tudnak

Ahogy nem minden rovar bogár, úgy nem minden föld alól előkerülő növény gyökérzöldség. Nagytakarítás a föld alatti rendszerben.
Francia hagymaleves

Francia hagymaleves

A hibátlan, eredeti francia hagymaleves. Téli estéken a legjobb fogás. Még ma főzzük meg!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!