Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ezért ne igyunk rendszeresen energiaitalt

A British Medical Journal friss esettanulmánya szerint az ital újabb mellékhatásaira derült fény
2016. november 20.

Tény: az energiaital nem pörget fel egész napra,  inkább apránként rombol belülről.

Többünknek ismerős lehet az a szituáció, amikor stresszesek vagyunk, szorítanak a határidők, halmozódnak a feladatok, az alvást pedig már csak luxusnak tekintjük. Ha úgy érezzük ilyenkor, hogy a tea és a kávé csődöt mondtak, akkor nyúlunk az energiaitalokhoz – és tesszük ezt rendkívül helytelenül, hiszen az energiaital rombolja a testet.

Nem nagy meglepetés ez a tény, hiszen az energiaitalok már többször voltak halálesetek kiváltói, valamint kimutatták, hogy a kokainhoz hasonló hatással bírnak.  

A British Medical Journal friss esettanulmánya szerint azonban az ital újabb mellékhatásaira derült fény, többek között arra, hogy a májnak is rendkívül káros. A kísérletben egy 50 éves építőmunkás vett részt, aki 3 héten keresztül napi 4-5 energiaitalt ivott meg. A kísérleti időszak végére az alanynál kifejlődött az akut hepatitisz, émelygést, hasi fájdalmakat és hányingert tapasztalt. Először mindezt az influenza tüneteinek tekintette, viszont kis idő elteltével szeme és bőre sárgás árnyalatot öltött. Az ügyeleten megállapították, hogy súlyos májfertőzése van. Szerencséjére, amint abbahagyta az energiaitalok fogyasztását, a tünetek megszűntek.

Nem ez volt az első alkalom, hogy efféle tünetek jelentkeztek nagy mennyiségű energiaital-fogyasztása után: 2011-ben egy egyébként egészséges 22 éves lánynál tapasztaltak akut hepatitiszt az orvosok. Kiderült, a tünetek megjelenését megelőző két hétben napi több doboz energiaitalt fogyasztott.

Az orvosok megállapították, hogy mindkét esetben a magas niacinszint (nikotinsav, B3-vitamin) okozták a májkárosodást – nem a koffein vagy egyéb összetevők. A British Medical Journal is úgy véli, a niacin áll a háttérben.

Ennek fényében inkább tea vagy kávé, vagy egy kiadós alvás a javasolt húzósabb napokon. Kerüld az energiaitalokat.

 

Forrás: www.delish.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyere velem! - A Mikszáth téri kis kaland

Gyere velem! - A Mikszáth téri kis kaland

Vannak pontjai Budapestnek, amik nem berobbannak, hanem szépen, lassan bekerül a útvonalunkba. Valahogy ott kötünk ki, vagy odakeveredünk, egyszóval odaszokunk. A Mikszáth tér pontosan ezt tudja.
10 dolog, amit mindenképpen tudnod kell, ha egy kajamániással randizol

10 dolog, amit mindenképpen tudnod kell, ha egy kajamániással randizol

Azon gondolkodsz, hogy összeállj egy gourmet-val? Áldásunk rá! Persze csak akkor, ha nem kellemetlen, hogy egész este te tartod a gyertyát. Idővel persze megszokhatod ezt a szerepet, vagy te is átadod magad a kulináris élvezeteknek.
Kukorica minden mennyiségben

Kukorica minden mennyiségben

A késő nyár – és Kolumbusz, aki volt szíves 1493-ban Európába is áthozni – nagy ajándéka a kukorica. Számtalan fajtával találkozunk a piacon, érdemes figyelni, milyet vásárolunk meg. Szemesnek áll a világ!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!