Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az élvezhető karácsony - Most jövünk csak bele!

Perszehogy vannak idegesítő, akár picit már megunt futamai is ezeknek a napoknak. Miért mi megyünk mindig, igazán jöhetnének egyszer ők is - hogy csak egyet emeljünk ki. Már csak ezért is érdemes valami egészen meglepőt húzni - akár a menüben!
2015. december 26.

Az nem lehet, hogy ne legyen idén… na, mi is? Mindenki helyettesítse be azt az ételt, amitől úgy érzi, csorbulna a karácsonya, sőt nem is hívná karácsonynak anélkül. És ez a haltól a pulykáig, a borlevestől a zserbóig, vagy éppen a libamájtól a halászléig ezernyi családi hagyomány lehet, ahogy szavazhatnak is eről a kedves olvasók a nyitóoldalon, kíváncsian várjuk az eredményt.

A nagy átalakítások napjai0107 Pástétom falatkák

Ha nehéz harmadjára is rámenni ugyanarra a fogásra, akkor egyet teszünk ritkán, azt, hogy egyáltalán nem eszünk. Pedig akár ki is hagyhatnánk egy étkezést, nade mit szólnak majd a rokonok? Mondjuk erre aztán amúgy se sokat adunk, de ha már tényleg le kell ülni a távolabbi nagybácsikkal is, akkor vagy cseréljünk ételeket, azazhogy ők is hoznak, és mindenki a másikét kóstolja, vagy csavarjunk egyet a dolgokon. Desszert (pontosabban a bejgli-túladagolás) helyett például máris itt van a mindent vivő gyümölcssaláta, vagy egy kis sütőtök dióval. A sültek pedig alig várják, hogy pástétom formában új kört mehessenek.

Skandináv éjszakákxmas_finn_2

Finnországban karácsonykor a család körbeüli az asztalt. Hagyományosan fahéjas tejberizs a reggeli, amelybe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben, ha fiatal lány az illető, akkor közeli férjhezmenetelre számíthat. A finnek természetszeretet megmutatkozik abban is, hogy karácsony napján megvendégelik a velük élő háziállatokat, illetve megetetik a fészkelő madarakat. Az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manók is jóllakhassanak, ha épp arra járnak.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tokaji aszús, mazsolás csirkemájpástétom

Könnyen beszerezhető, kevés alapanyagból elkészíthető elegáns, ehető ajándék karácsonyra.
Pástétom falatkák

Pástétom falatkák

Harmath Csaba ínyenc falatkái, maradékból!
Csirkemájpástétom - tej- és tojásmentesen

Csirkemájpástétom - tej- és tojásmentesen

Pár perc alatt, tej és tojás nélkül elkészíthető ez a nagyon finom májpástétom.

Finn lazacleves

Lazac a levesbe? Igen! Finn lazacleves, friss kaporral és tejszínnel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.