Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az egyik legjobb dolog a nyárban: a málna

A nyárban a legjobb a málna, és kész. Mindegyik gyümölcs jó, mindegyik finom, mindegyiket szeretjük, de a málna verhetetlen. Nincs az a mennyiség, amit könnyedén be ne lehetne lapátolni belőle.
2015. augusztus 9.

A málna egyszerűen szexi, és ezt több tulajdonsága is alátámasztja. Már a megjelenése is hordoz valami erotikus kisugárzást, és nemcsak maga a gyümölcs, de még a levele is számos ponton kapcsolódik az erotikához. A leveléből készült tea hat a termékenységre, jótékonyan befolyásolja a hormonháztartást, magas E-vitamin tartalmának köszönhetően pedig pozitívan befolyásolja a szexuális vágyat. Kismamáknál csökkenti a vetélés kockázatát, sőt, a terhesség alatti hányingert is jótékonyan háttérbe szorítja, igazi őserő!

Málna, te drága!málna

Hát igen, nincs ezen mit szépíteni, a málna drága gyümölcs. Nem szoktunk belegondolni a málnatermesztés technológiájának mélységeibe, mikor a piacon felszisszenünk a négyjegyű számok láttán az ártáblákon. Pedig ezeket a szempontokat sem lenne szabad figyelmen kívül hagynunk, amikor drágálljuk a málnát, de keveseknek jut eszébe, hogy csak a vadon termő gyümölcsöt eszik le a medvék a bokorról, a termesztett fajtával igen sok a munka. Szedése fáradságos tevékenység, a bokrok szúrnak, a bogyókra nagyon kell vigyázni, hiszen végtelenül sérülékenyek. És ha a gondos kezeknek köszönhetően károsodás nélkül kerülnek a rekeszbe, szállításuk és tárolásuk roppant macerás, hosszabb ideig tárolni lehetetlen, mert nagyon hamar elkezd penészedni. Szóval ne morogjunk a málna magas ára miatt, van mögötte munka bőven.

Melyiket vegyem?málna_3

Rögtön adódik a kérdés, milyen a kifogástalan minőségű málna? Itt elsősorban evidenciákat említhetünk. A málna, ha érett, szép piros. Feltéve persze, hogy nem sárga vagy lila fajtával van dolgunk, de ez mifelénk olyan ritka, hogy szinte nincs is. Én legalábbis évtizedek óta járom a piacokat rendületlenül és rendszeresen, de se sárga, se lila málnával nem találkoztam még. Szóval az érett málna piros, száraz, nem ereszt levet a rekeszben, nem penészes, ellenben illatos. Ennél a gyümölcsnél is igaz, hogy érdemes vásárlás előtt megkóstolni az árut, mert a málnának számtalan fajtája van, egyik ízletesebb, másik kevésbé az, némelyik lédúsabb, a másik szárazabb, jó, ha megtaláljuk az ízlésünknek leginkább megfelelőt. A málna esetében azonban nem vehetjük túlságosan zokon, ha nem engedik a piacon, hogy könyékig merüljünk a málnás rekeszbe. Azért egy próbálkozást megér, valószínűleg ha kedvesen kérjük az eladót, nem fog nemet mondani kérésünkre. Málnát venni felkészülten menjünk, legyen nálunk jól záródó, lehetőleg nagy műanyag doboz, amiben egy sorban elfér a gyümölcs, hogy a szemek ne nyomják, ne törjék egymást. Hazaérve azonnal tegyük hűtőbe, de ne takarjuk le, hogy a doboz tetején képződő párától ne induljon be a rothadás. Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy meg kell-e mosni a málnát fogyasztás előtt, szerintem fölösleges, elég, ha a sérült szemeket kiválogatjuk a többi közül.

MálnacsataSárgabarackos-málnás diós piskóta

Felsorolni is nehéz azt a sokféle módot, ahogy ezt a gyönyörű, finom gyümölcsöt elfogyaszthatjuk. Tehetjük a reggeli joghurtunkba egészben, egy kis mézzel, ehetjük krémlevesként tejszínesen, vörösborosan. Az édességek száma végtelen, amit málnával készíthetünk, legyen akár süteményről, akár tányérdesszertről vagy pohárkrémről szó. És akkor még ott a csodálatos fagylalt is. A lekvárt, a szörpöt tán mondanunk sem kell, mindenki ismeri, de készíthető belőle bor, likőr és pálinka is. Ínyenceknek ajánljuk a málnaecetet kipróbálásra. Természetesen nagyon jó módszer a tartósításra a fagyasztás, és az a jó hír, hogy a málna kiválóan tűri ezt. Ha van elég helyünk a mélyhűtőben, tálcára téve szemenként fagyaszthatjuk a málnát, majd mikor kopogósra fagytak, zacskózhatjuk őket. Ennek az eljárásnak az a legnagyobb pozitívuma, hogy a gurulós szemekből mindig csak annyit veszünk ki a zacskóból, amennyire szükségünk van, nem kell a tömbbé fagyott mennyiséget kivenni, akár szükséges annyi, akár nem. És egy jó tanács a végére: együnk annyi málnát abban a rövid szezonban, amíg érik, amennyi belénk fér, és ne aggódjunk, olyan kifejezés, hogy „túl sok málna”, nem létezik.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Friss málnás-tejfölös pohárdesszert

Friss málnás-tejfölös pohárdesszert

Könnyű, elegáns málnadesszert, egyszerű alapanyagokból.

Málnás őszibarackdzsem

Ezzel a málnás, enyhén mentás, citromos őszibarack lekvárral üvegbe zárhatjuk az igazi nyarat. Ami nagyon jól jön majd télen!
3 málnásan üdítő desszert

3 málnásan üdítő desszert

Lehetne itt vitatkozni, hogy eper vagy málna, de minek is? Mikor olyan szépen követi egymást ez a két fantasztikus, piros gyümölcs a standokon. Az eper már kifutóban, a málna viszont még dübörög. Ugorjunk hát neki és készítsünk könnyű, nyári desszertet belőle.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!