Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: ORAL-B

Az egészség a szájban kezdődik!

2021. December 4.

A száj a test kapuja, általános egészségünk alapja az egészséges szájüreg. Ha a szájhigiénénk rendben van, feltehetően sokkal kevésbé betegszünk meg – állítják az orvosok. Fogat mosni pedig bárki tud, gondolnánk, mégis világszerte 3,5 milliárd ember szenved valamilyen szájüregi betegségben, amelynek messzemenő következményei lehetnek.

A szájüregi és általános testi egészség kapcsolata sokkal fontosabb, mint amekkora figyelmet tulajdonítanak neki, pedig már a legkisebb napi szokásokkal – mint például, hogy elektromos fogkefét használunk kézi helyett – is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a krónikus fogágybetegségek milyen mértékben tudják elősegíteni az egész test szisztémás betegségeit, ezért rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb reagáljunk az olyan figyelmeztető jelekre, mint a duzzadt vagy irritált íny.

A fogínybetegség akkor kezdődik, amikor több millió baktériumot tartalmazó lepedék halmozódik fel a fogakon. A baktériumok által termelt sav megtámadhatja a fogzománcot és fogszuvasodást okozhat, irritálhatja az ínyt és ínygyulladást okozhat, ami a legrosszabb esetben fogágybetegséggé fejlődhet. A parodontitis súlyos gyulladás, amely fogvesztéshez és gyulladásos reakcióhoz vezethet a parodontális szövetben. Ez láncreakciót válthat ki, amely a test más részeire is átterjedhet a kardiovaszkuláris rendszeren keresztül.

Ha tehát az ínybetegséget nem kezelik, súlyosabb betegséghez is vezethet, ezért akkor teszünk a legtöbbet, ha megelőzzük a fogínybetegség kialakulását, amelynek egyik legkönnyebb módja a lepedékek hatékony eltávolítása. Ehhez pedig a legjobb eszköz egy elektromos fogkefe.

FOTÓ: ORAL-B


Oké, hogy elektromos, de szónikus vagy mágneses fogkefe?

Nemrégiben vált elérhetővé hazánkban is az Oral-B legújabb elektromos fogkeféje, az iO™, amelynek forradalmian új mágneses technológiája mikrorezgéseket generálva közvetlenül a fogkefefejbe hajtja az energiát, amely oszcillációs-rotációs mozgással kombinálva akár 48 százalékkal több lepedéket képes eltávolítani, mint egy szónikus fogkefe. A készülék minden eddiginél alaposabb, mégis kíméletes tisztításra képes, ami különösen fontos a nehezen elérhető fogközökben és az ínyszélen. A mágneses fogkefe használatával radikálisan csökkenthető a lepedékek okozta fogínybetegségek kialakulása. Egy szónikus fogkefe egyszerű előre-hátra mozgást végez, a mágneses fogkefe ezzel szemben rendkívül hatékony kombinált oszcillációs-rotációs (forgó-rezgő) mozgással körbeveszi az egyes fogakat, és a fogkefesörték kíméletes mikrorezgései hatékonyan távolítják el a lepedéket a fognyakról és a nehezen elérhető fogközökből is.

A mágneses technológia mellett az új iO™ 9 készülék beépített mesterséges intelligenciájának köszönhetően minden egyes fogmosást rögzít, 7 különféle fogmosási módot kínál, interaktív kijelzője könnyedén navigál a személyre szabható funkciók között, intelligens nyomásérzékelője pedig figyelmeztet, ha túl erős vagy túl gyenge nyomást gyakorolunk a fogakra. Mobilapplikációja 3D fogfelszínt követő funkcióval és helyzetérzékelő szenzorokkal rendelkezik, amely felismeri a szájüreg minden területét, és jelentős segítséget nyújt a lehető legalaposabb fogmosáshoz.

Vigyázzunk fogainkra, hiszen azok állapota tükrözi egész testünk egészségét!

Témába vág:

Így győzheted le sokunk ellenségét, a fogszuvasodást

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ismét bebizonyosodott, a növényi zsírok segítenek védekezni a stroke ellen

Ismét bebizonyosodott, a növényi zsírok segítenek védekezni a stroke ellen

A Harvard szerint is jobbak a zöldségek eredményei, az állati zsiradékokhoz képest.
Tényleg nagyon jót tesz a földimandula-vaj?

Tényleg nagyon jót tesz a földimandula-vaj?

A közel-keleti termés tele van antioxidánssal, de emésztést és libidót is javít.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!