Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

„Az asztalra tedd, ne a vitrinbe!” Interjú Canesi Ildikó porcelánfestővel

2018. november 11.

Hobbiból indult, mára főállássá vált. Mesélsz a kezdetekről, illetve a fontos állomásokról? Emlékszel még a legelső mintára, amit porcelánra festettél?

Az első készlet Kisvakond mintával készült egy barátnőm kérésére még 2005-ben. A kisfia nagyon rossz evő volt, és remélte, hogy így majd könnyebb lesz az asztalhoz édesgetni. A képet megosztottam egy kreatív hobbis fórumban, és olyan sikere lett, hogy elkezdtek érkezni a megrendelések. A kemencét alapvetően a keramikus tanulmányaim miatt vettem, de mivel az étkészletekre szinte folyamatosan érkeztek kérések, így a mázas kerámiákat teljesen kiszorították a kiégetni való porcelánok.

A következő fontos mérföldkő 2018. április 1-jén volt, mert akkor adtam fel végleg a “rendes” állásom, azóta foglalkozom teljes időben a porcelánfestéssel.

Aki még sosem járt porcelánfestő műhelyben, hogyan képzelje el az alkotási folyamatot? Milyen utat jár be egy “mezei” porcelán a kezed alatt, amíg csodás rajzokkal gazdagabban eljut új tulajdonosához?

Az előkészítési fázis két részből áll. Beszerzem a porcelán alapanyagot, majd előkészítem a festéshez, zsírtalanítom. Egyeztetem a festendő mintát, ide tartozik a kutatómunka az interneten (pl. az egyes kutyafajok vagy az adott traktormárka kinézetét illetőleg), a megrendelő által küldött fotók kinyomtatása és a “megálmodás”. Ez utóbbira nem tudok jobb szót, mert vázlatot ugyan nem készítek, egyből a porcelánra rajzolok, de ilyenkor a fejemben már készen van a kép.

A festés kontúrozásból és a minták kifestéséből áll. Szükség esetén száradás után újabb festékréteget viszek fel, akkor, ha teltebb színt vagy kontrasztosabb árnyékolást kíván a minta. A festék oldószeres, ezért viszonylag rövid száradás után mehet a kemencébe. A kiégetés 800 °C-on történik, ezen a hőfokon a felvitt festékanyag beleég a mázba, így a kopással és savakkal szemben ellenálló kötés alakul ki. A hidegen megrakott kemencének kb. 3 órára van szüksége, amíg ezt a hőmérsékletet eléri, majd kikapcsolás után újabb 15 óra alatt hűl vissza annyira, hogy ki lehessen nyitni, majd kivenni az elkészült tárgyakat.

Az étkészletet legtöbben postai úton szeretnék megkapni, így még hátravan egy kényes művelet: a csomagolás. Sajnos ez már nem a kreatív folyamat része, de nagy gondossággal kell végeznem, hogy a sok munka ne vesszen kárba, és a megrendelő épségben kapja meg a porcelánokat.

Dolgozol saját kollekciókon, valamint a megrendelőid elképzeléseit is “tányérra veted”. Melyek a legnépszerűbb motívumok, illetve milyen tárgyakra kerülhetnek rajzok? Milyen eseményekre választják az emberek ajándékképpen ezeket a porcelánokat?

A legnépszerűbbek továbbra is a gyerekeknek szóló készletek. Egyrészt mert ezen a téren nincs igazán nagy választék, középút a Disney mintás műanyag és a drága dizájner darabok között, az én porcelánjaim ezt a hiányt pótolják. Másrészt mert a névvel ellátott kedvenc tányérka azokat a gyerekeket is az asztalhoz csábítja, akik egyébként válogatósak. Ha születésnapra vagy karácsonyra a szülők vagy a rokonság nem akar egy újabb doboz legót vagy babát venni, akkor egy ilyen étkészlet telitalálat lehet. Az első készletem a közkedvelt Kisvakond figurával készült, és kérésre később is festettem rajzfilmfigurákat. Nagy örömömre szolgál, hogy ezek helyét sikerült a saját grafikájú tányéroknak átvenniük. Jelenleg a járműves a legnépszerűbb kollekció.

Kizárólag porcelánra festek, mert sokkal ellenállóbb anyag, mint a kerámia, mind tartósság, mind pedig tisztíthatósági szempontból megfelelőbb az étkészletek számára.

Nézzük meg a másik oldalt is: biztos vagyok benne, hogy voltak már furcsa kérések. Mi volt a leginkább meghökkentő megrendelői elképzelés?

Sok érdekes és izgalmas kérés volt már, de talán a legmeghökkentőbb az volt, amikor egy bögrére cserepes virágot kértek, amibe különböző formájú lufik voltak pálcikán beleszúrva. Ha jól emlékszem, az egyik lufit tükörtojás formájúra kérték, volt egy facsavar alakú léggömb, egy valamilyen baktérium (küldtek hozzá fotót) és egy pár női mell alakú lufi, aminek csak az egyikén kellett legyen mellbimbó. Nekem végül is mindegy, tudok tükörtojást meg melleket is rajzolni, de ez így együtt elég bizarr volt. Viszont egy biztos: ilyen bögrét boltban nem kapott volna az ajándékozó.

Személyes kedvencem a “Mérföldkövek” fantázianevű porcelán. Mesélsz erről?

Mint sok más termékem, ez is egyedi kérésből született meg. Kedves visszatérő vevőm a házassági évfordulójukra szerette volna a férjét meglepni egy olyan dísztállal, amely az eddigi közös életük fontosabb állomásait jeleníti meg. Szerepelt rajta a megismerkedésük, az első lakásuk, az első autójuk, az esküvő, a gyerekük születése, családi kép… Mindez küldött fotók és leírás alapján, dátumokkal a tányér peremén. Ez a tál azóta is a falon díszeleg náluk, az erről megosztott kép pedig olyan sikert aratott nálam, hogy azóta számtalan ilyen tányért festettem születésnapra, házassági évfordulóra és sztenderd termékké vált a webáruházban. Természetesen mivel mindegyik kis jelenet a megrendelő életéből vett konkrét esemény, ilyen tál csak a rendelés leadása és az egyeztetést követően tud elkészülni, így az átfutási ideje kicsit hosszabb, de a visszajelzések alapján mindenki könnyekig meghatódott tőle.

Nagyon tetszik a honlapodon a köszöntő mondat: “Az asztalra tedd, ne a vitrinbe!” Amellett, hogy a vevőidet erre biztatod, nálad is klassz ételekkel megpakolva kerülnek a porcelánok az asztalra, minderről pedig blogot is vezetsz. Olasz férjed révén pedig első kézből ismered az olasz konyhát. Otthon milyen ételeket készítesz leginkább?

A mediterrán konyha elkötelezett híve vagyok, sok hal, zöldség, tészta kerül az asztalunkra annak ellenére, hogy itt élünk Magyarországon. Nem csak a férjem miatt főzök így, hanem, mert úgy vettem észre, hogy ez az a “diéta”, ami mellett megvonások nélkül, változatosan lehet étkezni és mégis kordában tartani az – egyébként hízásra hajlamos – súlyomat. Nálunk bizony van szalonna, vaj, tojás, és glutén glutén hátán… Nem a “mentességre”, inkább a minőségre, az arányokra és a mértékletességre helyezzük a hangsúlyt.

Melyek a legkedvesebb olasz ételeid? És nyugodtan oszlassunk el tévhiteket is, mit készítünk mi magyarok rosszul vagy kevésbé autentikusan?

A legkedvesebb olasz ételem: mindegyik. Annyira sokszínű és változatos konyha a sztereotip pizza-lasagna-spagetti variációkon túl, hogy nehéz egy dolgot megneveznem. Viszont ha már a tévhitekről kérdezel, akkor hadd beszéljek a kedvenc vesszőparipámról, a carbonaráról. Én is követek sok gasztroblogot és receptoldalt, de ennél félreértettebb és elhibázottabb recept kevés van. Az olasz konyhának az egyik fő jellegzetessége az egyszerűség: kevés – de minőségi – alapanyagból különösebben bonyolult eljárás nélkül is lehet fantasztikusan jó ételeket készíteni. A carbonara tipikus agglegény recept, csak szalonna, tojás és sajt kell hozzá a tésztán kívül. Sem tejszín, sem fokhagyma, sem kukorica, meg ki tudja, miket láttam még. És az eredeti recept szerint elkészíteni egyszerűbb és gyorsabb, mint bármilyen zacskós porból. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan készítik Róma környékén, a carbonara őshazájában, itt találjátok az autentikus carbonara receptet.

Végezetül megosztod az olvasókkal az egyik kedvenc recepted?

Az olasz konyhára rendkívül jellemző a szezonalitás, mindig az aktuálisan frissen elérhető alapanyagokat használják, valamint figyelembe veszik, hogy az évszakhoz milyen tápértékű étel illik. Ősszel nagy kedvencünk a sütőtökkrémleves, amit itthon is sokféleképpen készítenek. Az alábbiakban olvashatjátok az én verziómat.

https://szizi.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lisztmentes túrós-szilvás pite

Lisztmentes túrós-szilvás pite

Habkönnyű és gluténmentes

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?