Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Az alkohol fejlesztheti az idegen nyelvi készségeinket

Mármint egy friss tanulmány szerint
2017. november 11.

Az akut alkoholfogyasztás valóban javítja az idegen nyelvi képességeinket – áll egy nemrég megjelent tanulmányban. A holland és angol kutatók által végzett kísérletek végre megmagyarázzák, miért olyan penge az olaszunk néhány pohár pezsgő után.

A kísérlet során 50 német anyanyelvű, hollandul tanuló embert vizsgáltak. A résztvevők nem rendszeres alkoholfogyasztók, illetve nemrég tettek le egy holland nyelvvizsgát. A vizsgálat során a fél csoportnak kis mennyiségű alkoholt adtak, a másik felének alkoholmentes italokat. Az alkoholmennyiségét a résztvevők testalkata alapján mérték ki: egy 68 kg-os férfi például kevesebb, mint egy pint sört kapott.

Ezután a résztvevőknek egy 2 perces, holland nyelven zajló interjú kellett teljesíteniük. A beszélgetéseket rögzítették, ezeket két hollandanyanyelvű személy és az alanyok is értékelték. A hollandok azt állították, az alkoholt ivók sokkal folyékonyabban beszéltek, és a kiejtésük is jobb volt, mint az alkoholmentes üdítőt ivók.

Az alanyok viszont semmi különbséget nem láttak a két csoport között: a saját maguknak adott értékelések nem különböztek. Ebből arra lehet következtetni, hogy valóban fejlődik az idegen nyelvi készségünk alkohol fogyasztásának hatására, de ez magunknak nem tűnik fel.

Az oka pedig mindennek az, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás feloldja az úgy nevezett „nyelvi gátlásokat”.  Ha kevésbé aggódunk amiatt, hogy nyelvileg helyesen beszéljünk, jobban beszélünk idegen nyelven. A kutatók emellett kiemelik, hogy ez kis mennyiségű alkoholra érvényes, a nagy adag az ellenkező hatást válthatja ki.

Ami kimaradt viszont, az a résztvevők stressz-szintjének és érzelmi állapotának mérése, mely faktorok szintén befolyásolhatják az egyén kommunikációs képességét. A kutatók tervei pedig azok, hogy további nyelveken tesztelik a felfedezésüket.

forrás: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért leszünk éhesek az alkoholtól

Ezért leszünk éhesek az alkoholtól

Itt a tudományos magyarázat a jelenségre

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?