Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az 5 legjobb dolog, ami a hallal történhet

Ti is gondolkodtok halban az ünnepi menü részeként? Kíváncsiak voltunk, szerintetek melyik a tuti halászlé-recept, hiszen erre a karácsonyi klasszikus fogásra is igaz: ahány ház, annyi szokás. Mi most összegyűjtöttük, hogy e témában mire kerestetek rá a leggyakrabban.
2015. december 16.

Egy hét és itt a Karácsony, amikor is az évi, nem túl nagy, haladagunk nagyjából a felét elfogyasztjuk. Ennek is legnépszerűbb formája a halászlé. De hogyan kezdjünk neki, miből és mivel? Az ismerősök között biztos találunk olyanokat, akik esküsznek a saját receptjükre: dunai, tiszai vagy balatoni? Ponty, csuka,  vagy harcsa? Mi most egy csokorba gyűjtöttünk mindent, amit a halászléről tudni érdemes.

5. Halászlé

A klasszikus magyar halászlé, amelynek mindenképpen a karácsonyi asztalon a helye. Elkészítése pedig nem is olyan rémesen bonyolult, mint ahogyan azt képzeltük. Ha betartjuk a főzési sorrendet és jó minőségi alapanyagból dolgozunk, biztosan egyedül is sikerül elkészítenünk a tökéletes halászlét, ami eddig a nagybácsi vagy nagypapa kiváltsága volt.

4. Savanyú halleves

Savanyú hallevesHa nem félünk eltérni a megszokottól, ha bevállaljuk a formabontó újításokat, akkor ez a savanyú halleves nekünk való. Hal is, leves is, mégsem a klasszikus “piros” verzió, ebbe ugyanis nem kerül paprika. Helyette rakhatunk bele ecetet, babérlevelet, tejfölt, egyszóval minden amitől savanyodik. A sáfrányt pedig semmiképpen se hagyjuk ki belőle, gyönyörű sárga színt kölcsönöz levesünknek.

3. A dunai halászlé titka

A dunai halászlé titkát ezúttal nem Baján vagy Pakson kutattuk, hanem nekiindultunk a Vajdaságnak egészen a Pikec csárdáig. Itt készül állítólag a legjobb dunai halászlé, ami minket is meggyőzött. A titok nem csak a friss helyi pontyban rejlik, hanem a pirospaprikában is, ami szintén a környékről való. Az itteniek ezt nem bízzák a véletlenre.A vendég választ: ponty vagy harcsa? farka, feje, ikrája? erős pista vagy édes anna? A házi készítésű gyufatészta viszont kötelező.

halaszle22. A jó balatoni halászlé

Alapanyag, alapanyag és alapanyag. A legfontosabb ismérve a balatoni változatnak a felhasznált halak aránya: egyharmad ponty mellett a második harmad mindenképpen valamilyen ragadozó legyen: csuka, harcsa, kecsege vagy fogas. A harmadik harmadot pedig apró halakkal töltsük fel. Az elkészítés nagyjából megegyezik a dunaival, csak itt tészta helyett krumpli kerül a levesbe. No és nem árt az összképnek ha egy jó pohár balatoni fehérbor is belelöttyen.

AdorjániBálint_nagy1. Halászlé Szekszárdról

Adorjáni Bálintnak köszönhetően legalább egy tuti halászlé recept biztosan kering a Radnóti Színházban is. A fiatal színművész ugyanis Szekszárdról érkezett anno a fővárosba, és innen hozta magával a családi halászléreceptet. Tésztával készült dunai verzió.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Portrépercek: Palotás Péter halkereskedő

Mindenhol hal. Az egyre szaporodó halbüfék és az őszi halfesztiválok zuhatagában egy biztos pont Palotás Péter, aki több kontinens halpiacainak ismerője, és aki műhelyében sokat tesz azért, hogy a hekk és a halászlé mellett fölzárkózzanak a tengerek és tavak más lakói is az étrendünkbe.
Sütőtökös tarhonya tökmagkéregben sült hallal

Sütőtökös tarhonya tökmagkéregben sült hallal

A sütőtök a tél igazi sztárja. Mindenféle formában érdemes kipróbálni, ez a tarhonyával készített köret csodás párja tökmagkérges harcsának. Egy ilyen vacsora a leghidegebb napot is felmelegíti.
A halon túl

A halon túl

Mit tegyünk, ha leszavazzák körülöttünk a halat? Vagy csak szimplán nem szeretjük. Alternatív utak az ünnepi asztalig.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.