Amit tudni érdemes az új probiotikus trendről
2021. March 8.A tél végi időszakban sokan betegednek le a koronavírustól függetlenül is. Ilyenkor könnyen felborulhat a bélflóránk, pláne, h még gyógyszereket, ne adj’ Isten antibiotikumot is szedünk. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy feltöltsük szervezetünket a megfelelő probiotikumokkal.
De mire is kell ez nekünk?
Immunrendszerünk nagy része a beleinkben található, így nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az állapotára. Puffadás, pattanások, hajhullás? Ha valami nem stimmel, szervezetünk rögtön jelez, figyeljünk rá oda!
Manapság rengeteg termékhez adnak probiotikumot, erre a tendenciára lassan egy újfajta trendként is tekinthetünk. A csokiktól a granoláig mindenfélén olvashattad már, hogy „probiotikummal dúsítva”. Ugyanakkor annak, hogy a probiotikum mennyire tud beépülni a szervezetünkbe, sok tényezője van. Ahhoz, hogy a megfelelő helyen tudja kifejteni a hatását, el is kell érnie az emésztőrendszerig. Tehát nem mindegy, hol és milyen mennyiségben szabadul fel az elfogyasztott ételből, ezért ebben az esetben is törekedjünk arra, hogy főként természetes forrásból vigyük be. Lássuk azokat a termékeket, amikben alapból nagy mennyiségben vannak jelen probiotikumok:
1. Joghurt
Talán ez a legismertebb. Több tízmillió baktérium található egy dobozban, szóval nyugodtan helyettesítsd vele a tejet a reggeli müzlid mellé, de akár önmagában is fogyaszthatod vacsorára.
2. Kefír
Az oroszoktól eredeztetjük. Probiotikum tartalma még a joghurténál is magasabb – innen a jellegzetes, savanykás íz. Húszféle különböző baktérium törzset találhatunk meg benne. Plusz jópont, hogy ezt a fajta tejterméket a legtöbb laktózintoleráns is képes kellemetlen tünetek nélkül fogyasztani.
3. Savanyú uborka
Nem hiába kívánja annyi várandós nő! Szakértők szerint érdemes olyat választani, amelyet tengerisós vízben tartósítanak az ecetes helyett, így a benne lévő baktériumok még tovább maradnak eredeti formájukban.
5. Kombucha
Kombu-micsoda? Igazán egészséges ital, főként bioboltok polcain találod meg. A gombafélék családjába tartozik, segít a hasmenés kialakulásának megelőzésében és kezelésében.
6. Tempeh
Fermentált szójakészítmény, a vegánok egyik fő fehérjeforrása. Szinte végtelen mennyiségű módon felhasználható. Készíthetsz belőle hamis rántott húst, grillezheted, vagy akár salátába is kockázhatod.