Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Aloe vera, a mutatós csodaszer

2019. március 1.

Nem véletlenül tartanak egyre többen egy-két cserép aloe vera növényt az otthonukban. Egyszerre dekoratív és hasznos, égések, vágások, bőrbetegségek természetes orvossága, ráadásul vegyszermentes szépségápolószerként szintén használható. Hála vitaminjainak, ásványi anyagainak és tápanyagainak, kifejezetten erős gyulladáscsökkentő szer. Ám nem csupán a bőrünknek hasznos, hanem belsőleg is segítheti az emésztésünket, sőt emésztőrendszerünk természetes gyógyulásában szintén szerepet játszhat. És még egy jó hír: kifejezetten kevés törődést igénylő növény, így kezdő hobbi kertészek számára is ajánlott.

 

Teendők az ültetés előtt

Olyan virágcserepet válasszunk, amelynek mélysége és szélessége közel azonos. Ha növényünk rendelkezik már törzzsel, akkor olyan mély edényre lesz szükségünk, amelybe az egész törzs belefér. Terrakotta – vagy hasonló porózus anyagból készült – cserép ajánlott, hogy két öntözés között alaposan ki tudjon száradni a föld. Műanyagból készült vagy mázas cserepet is használhatunk, ám ezek több nedvességet fognak visszatartani. Fontos továbbá, hogy legyen legalább egy lyuk a cserép alján, így a felesleges víz könnyen távozni tud. Kaktuszoknak vagy pozsgásoknak ajánlott virágföldet használjunk, az aloe vera növény a szárazságot jól tűri, a túl sok öntözést viszont nem bírja.

 

El- és átültetés

Készítsük elő az edényünket. Öblítsük vagy mossuk el, majd hagyjuk teljesen megszáradni. A lyukat a cserép alján fedjük be egy darab papírral. Így a virágföld a cserépben marad, a víz viszont könnyen átszivárog rajta. A növényt vegyük ki a régi cserépből (vagy abból a cseréből, amelyben megvásároltuk), és óvatosan távolítsuk el a földet a gyökerekről. A cserepet töltsük meg harmadáig virágfölddel, majd helyezzük el benne a növényt. Töltsük rá a maradék virágföldet, a cserép teteje és a föld legmagasabb pontja között maradnia kell kb. 2 cm-nek. És az egyik leglényegesebb pont most következik: ne öntözzük meg az elültetés után legalább egy hétig. Ezzel időt adunk az aloe veránknak, hogy új gyökereket növesszen, közben tartsuk meleg, fényes helyen, de ne közvetlen napfényen.

 

Hogyan gondozzuk?

Nyugati vagy déli ablak közelében, napsütésnek közvetlenül nem kitett helyen, 13 és 27 fokos hőmérséklet között érzi magát legjobban a növény. Alaposan, de ritkán öntözzük, ne álljon a vízben. Elegendő 2-3 hetente egyszer, télen még ritkábban is. A virágföld legyen mindig száraz, nedves földben ugyanis a növény gyökere rohadásnak indulhat. Tápoldatra kevesebb, mint havi egyszer van szüksége, és akkor is inkább csak tavasszal és nyáron. Ha a gyökere megtölti a cserepet, mindenképpen ültessük át.

 

Az aloe vera felhasználása

1. Válasszunk ki egy nagy, sértetlen levelet a növényről.

2. Mivel a legtöbb tápanyag a szár közelében található, éles ollóval vágjuk le a levelet annyira közel a szárhoz, amennyire csak tudjuk.

3. Hagyjuk a sárga nedvet kicsepegni, majd alaposan öblítsük le vízzel a levelet. (Az aloin súlyos hasmenést okozhat, eltávolítása során legyünk körültekintőek!)

4. Fektessük le a levelet, majd éles, fogazott késsel vágjuk le a levél bőrének felső részét. Fordítsuk meg, és vágjuk le a maradék bőrt is. A többi szár- és héjrészt kidobhatjuk.

5. A zselét külsőleg azonnal felhasználhatjuk a bőrünkre kenve, de akár le is fagyaszthatjuk. Az ételeinkbe szintén tehetünk aloe verát, például smoothie-ba és salátaöntetekbe. A kinyert zselét nem érdemes hosszú ideig fagyasztóban tárolni, fokozatosan veszít ugyanis a hatékonyságából. Iyenkor jobb, ha magukat a feldarabolt leveleket tesszük a mélyhűtőbe.

 

Forrás: hello glow, Almanac

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszernövények a konyhában

Fűszernövények a konyhában

Csak a kert hiánya tart vissza a fűszernövényektől? Termessz a konyhában! Megmutatjuk hogyan tárold, locsold, gondozd új kedvenceidet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!