Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: food52.com

Állj! Mielőtt kidobnád, nézd meg, ehető-e?

Míg gyerekként boldogan rágcsáltuk a nyers káposztatorzsát, amikor a konyhában párolt káposzta készült a kacsa mellé, addig felnőttként ritkán jut eszünkbe zöldségpucoláskor, hogy a karalábé, karfiol vagy brokkoli torzsája és levelei ugyancsak fogyaszthatóak, sőt finomak!
2016. április 17.
Ahogy egyik kedvenc oldalunk, a food52 rámutatott, érdemes ezeket a részeket is felhasználni, és nem a komposztra vagy a nyuszinak dobni a vitamindús falatokat. 
Ezentúl kérjük meg a piaci árust, hogy ne szedje le a répa leveles szárát, a karfiol tövét vagy akár a karalábé és a retek levelét, hanem vigyük haza a zöldségeket mindenestül. Otthon viszont vágjuk le és tároljuk külön ezeket a részeket, mert nedvességet termelnek és gyorsan romlandóvá teszik a zöldséget. Érdemes kipróbálni, miképpen hasznosíthatóak a torzsák, tövek és levelek – hátha ezentúl kevesebb lesz a kidobásra ítélt zöld.

Alaplé mindenből

Fotó: food52.com

Fotó: food52.com

A legegyszerűbb dolog, amit a levágott és megtisztított zöld részekkel tehetünk, hogy bedobjuk őket egy fazékba és jól összefőzzük őket. Ezt a vitamindús alaplét szinte bármihez használhatjuk, és akár le is fagyaszthatjuk. A zöldség-víz arány az összefőzésnél változhat, de érdemes egy kb. 5 literes fazekat megtöltenünk a zöld részekkel, hogy elegendő mennyiségű alaplé készüljön. Ebbe mehet a répa zöldje, a karfiol és a káposzta torzsája, a póréhagyma vagy a mogyoróhagyma zöld része, és szinte bármi más, kivéve a céklát, ami elszínezi a levet. Mindebbe tegyünk némi fűszert, kis fokhagymát és főzzük csendesen kb. egy óráig, majd szűrjük le.

Salátás futamok

A brokkoli töve önmagában is megállja a helyét, például friss zöldsalátákban. Először pucoljuk le a külső réteget, majd vékonyan szeleteljük fel és már mehet is a salátába: roppanósan friss, édeskés íze van. Kisebb darabokra vágva a brokkoli és a karfiol töve pont úgy viselkedik, mint a rózsák: meg lehet őket pirítani, az ízük is hasonló lesz. A brokkolitő ugyanakkor kiválóan helyettesítheti a kelbimbót, és mind a két zöldség levelei ehetőek, tehát bátran használjuk őket salátákhoz. Ugyancsak finom a cékla és a karalábé levele, ezek is jól mutatnak bármilyen salátában, ahol friss zöldre van szükség.

Szószra szósz

Fotó: food52.com

Fotó: food52.com

Találkoztunk már olyan receptekkel is, ahol a zöld szósz (salsa verde) készítéséhez a répa finomra vágott szárát javasolják petrezselyem helyett. Vigyázni kell ugyan a keserű ízével, így mértékkel kell adagolni, de valóban működik a dolog! Van, aki a hagyományos pesto készítéshez a töveket és szárakat főzi meg és pürésíti (pl. a kelkáposztáét) a szokásosan használt bazsalikom és más fűszerek helyett – ezzel is érdemes lehet próbát tenni. És ha már éppen zöldségeket sütünk az ebédhez, miért ne kísérleteznénk ki egy saját, ízletes szószt melléjük a levágott részek felhasználásával?

Savanyítva

Bár nem mindenki ért a savanyítás technikájához, ezt sem ördöngősség megtanulni. Hiszen elég menő saját kovászos uborkát vagy savanyított szilvát kínálni a vasárnapi ebéd mellé. Nos, az ezentúl megmentett zöldség töveket, szárakat és torzsákat bátran el lehet tenni befőttesüvegbe. A brokkoli vagy fehérrépa tövét épp úgy lehet savanyítani, mint a görögdinnye héját – kísérletnek mindenképp jól hangzik.
 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Az utóbbi években az amerikai konyha sztárjává vált a fodros kel. Aztán hiába készítettek belőle a salátától a chips-ig, a zöldséglétől a köretig mindent, mostanra beindult a hűtlenkedés és új zöldek lesznek egyre népszerűbbek. Itt a tavasz, lássuk a leveleket!
Pirított mandulás csirkemell chilis brokkolival

Pirított mandulás csirkemell chilis brokkolival

Finom, könnyű étel diétázni vágyóknak és azoknak, akik nem szeretnek sokáig bíbelődni az ebéd elkészítésével.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!