Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: food52.com

Állj! Mielőtt kidobnád, nézd meg, ehető-e?

Míg gyerekként boldogan rágcsáltuk a nyers káposztatorzsát, amikor a konyhában párolt káposzta készült a kacsa mellé, addig felnőttként ritkán jut eszünkbe zöldségpucoláskor, hogy a karalábé, karfiol vagy brokkoli torzsája és levelei ugyancsak fogyaszthatóak, sőt finomak!
2016. április 17.
Ahogy egyik kedvenc oldalunk, a food52 rámutatott, érdemes ezeket a részeket is felhasználni, és nem a komposztra vagy a nyuszinak dobni a vitamindús falatokat. 
Ezentúl kérjük meg a piaci árust, hogy ne szedje le a répa leveles szárát, a karfiol tövét vagy akár a karalábé és a retek levelét, hanem vigyük haza a zöldségeket mindenestül. Otthon viszont vágjuk le és tároljuk külön ezeket a részeket, mert nedvességet termelnek és gyorsan romlandóvá teszik a zöldséget. Érdemes kipróbálni, miképpen hasznosíthatóak a torzsák, tövek és levelek – hátha ezentúl kevesebb lesz a kidobásra ítélt zöld.

Alaplé mindenből

Fotó: food52.com

Fotó: food52.com

A legegyszerűbb dolog, amit a levágott és megtisztított zöld részekkel tehetünk, hogy bedobjuk őket egy fazékba és jól összefőzzük őket. Ezt a vitamindús alaplét szinte bármihez használhatjuk, és akár le is fagyaszthatjuk. A zöldség-víz arány az összefőzésnél változhat, de érdemes egy kb. 5 literes fazekat megtöltenünk a zöld részekkel, hogy elegendő mennyiségű alaplé készüljön. Ebbe mehet a répa zöldje, a karfiol és a káposzta torzsája, a póréhagyma vagy a mogyoróhagyma zöld része, és szinte bármi más, kivéve a céklát, ami elszínezi a levet. Mindebbe tegyünk némi fűszert, kis fokhagymát és főzzük csendesen kb. egy óráig, majd szűrjük le.

Salátás futamok

A brokkoli töve önmagában is megállja a helyét, például friss zöldsalátákban. Először pucoljuk le a külső réteget, majd vékonyan szeleteljük fel és már mehet is a salátába: roppanósan friss, édeskés íze van. Kisebb darabokra vágva a brokkoli és a karfiol töve pont úgy viselkedik, mint a rózsák: meg lehet őket pirítani, az ízük is hasonló lesz. A brokkolitő ugyanakkor kiválóan helyettesítheti a kelbimbót, és mind a két zöldség levelei ehetőek, tehát bátran használjuk őket salátákhoz. Ugyancsak finom a cékla és a karalábé levele, ezek is jól mutatnak bármilyen salátában, ahol friss zöldre van szükség.

Szószra szósz

Fotó: food52.com

Fotó: food52.com

Találkoztunk már olyan receptekkel is, ahol a zöld szósz (salsa verde) készítéséhez a répa finomra vágott szárát javasolják petrezselyem helyett. Vigyázni kell ugyan a keserű ízével, így mértékkel kell adagolni, de valóban működik a dolog! Van, aki a hagyományos pesto készítéshez a töveket és szárakat főzi meg és pürésíti (pl. a kelkáposztáét) a szokásosan használt bazsalikom és más fűszerek helyett – ezzel is érdemes lehet próbát tenni. És ha már éppen zöldségeket sütünk az ebédhez, miért ne kísérleteznénk ki egy saját, ízletes szószt melléjük a levágott részek felhasználásával?

Savanyítva

Bár nem mindenki ért a savanyítás technikájához, ezt sem ördöngősség megtanulni. Hiszen elég menő saját kovászos uborkát vagy savanyított szilvát kínálni a vasárnapi ebéd mellé. Nos, az ezentúl megmentett zöldség töveket, szárakat és torzsákat bátran el lehet tenni befőttesüvegbe. A brokkoli vagy fehérrépa tövét épp úgy lehet savanyítani, mint a görögdinnye héját – kísérletnek mindenképp jól hangzik.
 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Az utóbbi években az amerikai konyha sztárjává vált a fodros kel. Aztán hiába készítettek belőle a salátától a chips-ig, a zöldséglétől a köretig mindent, mostanra beindult a hűtlenkedés és új zöldek lesznek egyre népszerűbbek. Itt a tavasz, lássuk a leveleket!
Pirított mandulás csirkemell chilis brokkolival

Pirított mandulás csirkemell chilis brokkolival

Finom, könnyű étel diétázni vágyóknak és azoknak, akik nem szeretnek sokáig bíbelődni az ebéd elkészítésével.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.