
Ajándékozz illatosat, finomat, ehetőt!
Az alkohol
Ami öl, butít és nyomorba dönt, feltéve, hogy mértéktelenül fogyasztjuk. Na de minőségi itókát fogyasztani, abból is inkább keveset, mint többet, az finom dolog. Ha pedig összeházasítod a szeszt a csokival, pazar dolgok sülhetnek ki belőle. Itt ez a csokilikőr, ami előbb fogy el, mint ahogy túlságosan besűrűsödne. Munka vele kb. öt perc, a siker garantált.
Csokilikőr
Hozzávalók:
40 dkg cukrozott sűrített tej
8 dkg jó minőségű csokoládé
3 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
1 szem tonkabab (elhagyható)
3 dl vodka
1/2 dl rum
Elkészítés:
A sűrített tejet beleöntjük egy vastag aljú lábasba, felmelegítjük. Beleszitáljuk a kakaóport, elkeverjük, és kíméletesen tovább melegítetjük. Amikor felmelegedett, beleszórjuk a csokicseppeket, megvárjuk, míg felolvadnak, majd félretesszük néhány percre az egészet, hogy kicsit visszahűljön. A kétféle alkoholt szép lassan hozzáadjuk a már nem forró csokis masszához, elkeverjük, belereszeljük a tonkababot, ha használunk, és üvegbe porciózzuk a likőrt.
Tojáslikőr
Hozzávalók:
10 db tojássárgája
22 dkg porcukor
40 dkg cukrozott sűrített tej
1 vaníliarúd (ennek hiányában fél dl vaníliakivonat)
7 dl vodka
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Ennek a receptnek az a különlegessége, hogy nincs hőkezelve benne semmi. De a vodka gondoskodik a biztonságról.
A tojások sárgáját és a porcukrot elektromos habverővel elkeverjük, hogy jó könnyű, habos legyen. Beleöntjük a vanília kivonatot, belecsorgattam a sűrített tejet, azzal is kevertem vagy 5 percig a krémet. Ezután szépen lassan hozzáöntöttem a vodkát, elkevertem azzal is, és mehet is az üvegbe, no meg a hűtőbe.
Bonbonok
Egy másik csodás kategóriája a gasztroajándékoknak. Előnyük, hogy nem kell érlelni a végterméket, rögtön fogyasztható, és az alapanyagok beszerzésénél tekintettel lehetünk a pénztárcánk méretére is. Ha nem vásárolunk arany árban lévő csokoládét hozzá, de megtartjuk azt a határt, amit a minőség megkíván, nagy örömet szerezhetünk saját készítésű bonbonjainkkal. Hidd el, nem kell hozzá csokoládé mesternek lenned!
Ezek a receptek talán nem is klasszikus bonbonok, inkább csak csokoládéba mártott gyönyörűségek. Minimális munka, maximális élvezet.
Mandulával töltött aszalt szilva
Hozzávalók:
20 db egész mandula, héj nélkül
20 db magozott aszalt szilva
étcsokoládé
Elkészítés:
A mandulákat belebújtatjuk az aszalt szilvába, összezárjuk, amennyire lehet, majd olvasztott csokoládéba mártjuk.
Bonbon Oreo keksszel
Hozzávalók:
10-12 db Oreo keksz
20 dkg mascarpone
10-12 dkg jó minőségű étcsokoládé
Elkészítés:
A kekszet késes aprítóban finomra daráljuk, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét. Ha van kedvünk, adhatunk hozzá valamilyen alkoholt, én most a Cointreau-t választottam. Ez a lépés azonban minden további nélkül kihagyható. Tegyük a masszát hűtőbe, míg visszaszilárdul kissé, ezután pedig gömbölygessünk belőle gombócokat, és a felolvasztott csokoládéba mártsuk bele őket. Fólián hagyjuk kihűlni a “bonbonokat”.
Narancsos marcipán
Hozzávalók:
30 dkg marcipán
2 evőkanál narancslikőr (Cointreau pl.)
5 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj
A mártáshoz: 20 dkg olvasztott csokoládé (használjunk minőségi csokoládét, érdemes)
Elkészítés:
A marcipánt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd a likőrt dolgozzuk el benne jó alaposan. Falatnyi adagokat szakítsunk ki a masszából, alakítsunk belőlük gombócokat, közepébe tegyünk narancshéj darabkákat. Mártsuk olvasztott csokoládéba a golyókat.
Diós-áfonyás golyók
Hozzávalók:
30 dkg darált dió
2-3 evőkanál málna/eper/barack/ribizli lekvár
rumba áztatott aszalt áfonya
A mártáshoz kb. 20 dkg olvasztott csokoládé
Elkészítés:
A darált diót dolgozzuk össze a lekvárral és az áfonyával, gombócozzuk ki őket, végül a gombócokat mártsuk csokoládéba.
A csokoládé
Mindenki szereti – az is, aki nem vallja be -, úgyhogy ezzel a csokoládé szalámi recepttel nem tudunk mellélőni. Sokáig eltartható, lehet belőle vékony szeleteket vágni – már akit ez érdekel… -, és sokféleképpen ízesíthető.
Hozzávalók:
15 dkg vajas keksz, készen kapható, bolti, nem háztartási keksz
10 dkg jó minőségű csokoládé
10 dkg vaj
3 evőkanál rum, nem aroma
5 dkg aprított, megpirított dió
3 dkg aszalt gyümölcs, lehet áfonya, barack, apróra vágva
kisujjnyi cukrozott gyömbér apróra vágva
Elkészítés:
A kekszet egy késes aprítóban összedaráljuk. Nem tesszük a gépbe az összes darabot, hármat-négyet csak kézzel törünk össze. Vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét és a vajat, ráöntjük a kekszmorzsára. Hozzáadjuk a rumot, az aszalt gyümölcsöket, és alaposan összekeverjük a masszát. Hűtőben pihen fél órát, hogy a csoki és a vaj kissé visszadermedjen, majd sütőpapíron két rudat formálunk a masszából. Ezután a sütőpapírra porcukrot szórunk, abban meghempergetjük a rudakat, hogy megkapják a szalámikat megillető nemes penész réteget. Folpack fóliába tekerjük szorosan, két végét jól megcsavargatjuk, majd a hűtőben hagyjuk megdermedni az édességet. Celofánba csomagolva, vagy egyéb, kreatív módon készült csomagolópapírba tekerve adjuk át.