Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Perzsa

Adj még egy esélyt a lyukas zokninak, harisnyának!

2021. május 9.

Vagy akár többet is…? Ha nagyon szereted ezt a pár zoknit, akkor még stoppolni sem ciki: a lyuk eltűnik, és talán hordásnál sem okoz nagy kényelmetlenséget az összevarrt csomó. Ha mint viselet – menthetetlen, akkor az ép felet felemásként is hordhatjuk (legalább egy évben egyszer legálisan, a Down-szindróma világnapján, március 21-én), a sérültből pedig molyűző zsákot is készíthetünk, például ha szárított levendulával megtömjük. A fejrészt levágva haj- vagy csuklópántnak, esetleg visszér problémák esetén vádli szorítónak is újrahasznosíthatjuk.

Mikor már ebben a minőségében is kiszolgálta magát, és végleg elvesztette a rugalmasságát, akkor sem kell egyből a kukába dobni. Ha rendszeresítünk egy dobozt vagy fiókot az ilyen „futott még” textil daraboknak, akkor például megtanulhatunk kutyajátékot fonni belőle, vagy leadhatjuk a pakkot egy olyan helyre, ahol ezt megteszik helyettünk, és örömmel fogadják a hulladék-sorstól egyelőre megmenekült anyagokat. Ha viszont olyan háztartási balesetet szenvedünk, amely során kiömlik valamilyen mancsos anyag – nyers tészta, olaj, tej, főzelék – akkor ezekkel a kis rongyokkal hatékonyan össze lehet szedni a kárba veszett élelem nagyját. Törött befőttesüveg szilánkokat is óvatosan-szépen össze lehet markolni így, és aztán egyben kidobni a szennyes gombócot. A drága törlőkendők és szivacsok pórusaiból a gyakran büdösödő részecskéket nem biztos, hogy sikerülne maradéktalanul eltávolítani.

Harisnyák esetében sem kell azonnal búcsút inteni: a szép mintájú, drága, esetleg necc példányok új feladatot kaphatnak: kartonpapírra húzva, képkeretbe foglalható egyik-másik, hogy aztán fali fülbevalótartóként szolgáljon. A sima nylon harisnyák pedig szuperül szűrnek. Liszthez, vagy fáradt olaj gyűjtéséhez, illetve szörp készítéshez jönnek jól, de forró dolgokat ne öntsünk keresztül rajtuk. Aki kiteszi hűvös időben az erkélyre/teraszra a fazékban a főtt ételt, annak érdemes az edény fülein és a fedőjén áthurkolni egy erősebb harisnya-metszetet, nehogy egy kíváncsi állat meghackelje a másnapi kaját.  

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!