Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Adj kevesebb cukrot a gyereknek!

Adjunk vagy ne adjunk? Tiltsunk vagy engedjünk? Hogy kontrolláljuk gyerekeink cukorfogyasztását?
2016. február 6.

Néha úgy tűnhet, hogy a világ összeesküdött a gyerekeink egészsége ellen. Hamar szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy minden a gyerekeket célzó termék telis-tele van cukorral, és elég nehéz alternatívákat felmutatni. Cukorkák, nyalókák, gumicukrok, sütemények, csokoládék, üdítők és ezek még csak a legegyértelműbbek. Valószínűleg lehetetlen minden cukortartalmú élelmiszertől eltiltani a gyerekeket. Íme néhány tipp a cukorral való békés együttéléshez.

 Cukor, de mennyi?porcukor

Az emberek nagy része két csoportra osztható a cukorhoz való viszonyukat illetően, vagy nem érdekli őket, hogy mennyi cukrot visznek be a szervezetükbe, vagy már-már mániákusan rettegnek fogyasztásától. Ebben az esetben is érdemes azonban megtalálnunk az arany középutat.

Először is szokjunk le a készen kapható cukros édességek fogyasztásáról. Ezek a termékek a cukron túl, sok más olyan tartósítószert és színezéket is tartalmaznak, amikre szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége. Ez nem azt jelenti, hogy a boltban megvett édességet házival kell helyettesíteni, és mindennap plusz órákat kell a konyhában tölteni, hiszen erre kinek is lenne ideje? A megoldás az, hogy kevesebb édességet, és több teljes értékű ételt együnk. Táplálkozzunk tudatosabban!

Ha nem cukor, akkor mi?

mentás fetamártogató nyers zöldségekkelA gyerekek étrendjében könnyen helyettesíthetjük a megszokott édességeket, egészséges harapnivalókkal, sajttal, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Csak akkor ütközünk problémákba, ha a gyerek szembesül azzal, hogy a többiek mást esznek.

A lehetőségek száma végtelen, minden a fantáziánkon múlik. Adjunk minél színesebb, ízesebb ételeket. Készítsünk krémeket csicseriborsóból,  babból, borsóból, lencséből és adjunk mellé szeletekre vágott zöldségeket, sajtot. Ha csak a két étkezés között akarunk valamit rágcsálni, adjunk friss vagy aszalt gyümölcsöket, magvakat, szárított zöldségeket, joghurtot. Időnként rászánhatjuk magunkat egy-egy sütemény esetleg fagylalt készítésére is. A gyerekzsúrokon pedig nyugodtan belefér egy-egy szelet sütemény. Csak ne feletjsünk el tudatosan étkezni és erre is tanítani gyerekeinket. 

 

Forrás: www.thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

6 tipp, hogyan lehetsz igazán kreatív a konyhában

6 tipp, hogyan lehetsz igazán kreatív a konyhában

Attól, hogy megy fejből egy csomó recept, és mesterien tudsz szuflét készíteni, még nem válsz a konyha mesterévé. Az az igazi, amikor bekukkantasz a kamrába, vagy a hűtőbe, ránézel az alapanyagokra, és kapásból eszedbe jut öt recept.
5 különleges fánk farsangra

5 különleges fánk farsangra

A kisujjadban van már a szalagos és a csöröge? Akkor mi most megmutatjuk neked, hogyan tudod még különlegesebbé tenni a farsangi menüt. Nem szokványos, nem mindennapi fánkreceptek, a farsang mindennapjaira.
11 ötlet, hogy mi mindent lehet csinálni még a teával?!

11 ötlet, hogy mi mindent lehet csinálni még a teával?!

A tea nem csak reggeli és ötórai ital lehet. Sőt! A teát enni is lehet, nem csak inni. 11 teás recept következik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!