
A világ legfinomabb kuszkusz receptjei
18. alkalommal rendezték meg a szicíliai San Vito lo Capóban a világ egyik legnagyobb kuszkusz fesztiválját, ahol pontosan 55 ezer tányér kuszkuszt készítettek a rendezvény ideje alatt.
Leginkább a mediterrán térségben fogyasztják, köretként, vagy egytálétel alapjaként, úgy mint mi a krumplit. Általában különféle húsokkal (csirke, bárány, birka) hallal, zöldségekkel főzik össze, és erősen fűszerezik.
Desszert is készülhet belőle: cukorral, szárított, illetve aszalt gyümölcsökkel keverik. Nagy népszerűségét íze semlegességének köszönheti, bármilyen alapanyaggal jól megfér.
Olaszország és Mauritius
A házigazda és a szigetország nyerték fej fej mellett az idei versenyt, előbbii a „Vörös arany” (Oro Rosso) elnevezésű étellel, melynek fő összetevője a vörös garnélarák volt, amit különleges, timut borssal és mandulával ízesítettek.
Mauritius pedig egy előételt készített garnélarákkal és citromfűvel bolondítva.
USA
Egy majdnem telejesen vegán tálat sikerült prezentálni az amerikai csapatnak (tejsavót használtak ezért csak majdnem). A két séf nagy kockázatot vállalt azzal, hogy a tejsavót egy tányérra engedték az ecetes hagymával, de ötetük igen jól sült el.
Marokkó
A marokkói séfet az olasz lasagne inspirálta, azért áll vékony kuszkuszrétegekből az általa kreált étel. Marokkóban a kuszkusz nemzeti fogás. Itt édes-savanyú hallal, datolyával és hagymával ízesítik.
Franciaország
Három hús is került a francia egytálételbe: marha, borjú és bárány. A francia konyha cizelláltságára jellemző módon körülbelül 40 összetevőből állt az étel, melyet Jean-Roch Audion, a Côte d’Azuri Edgard étterem tulajdonosa varázsolt a tányérra.
Tunézia
Általában hallal és piros mártással főzik a kuszkuszt az észak-afrikai országban. Fethi Kahlaoui nagyban eltért a hagyományoktól és csicseriborsóval, rákkal, spenóttal és harissával töltött meg a tintahalkarikákat. Forró csiliszósszal, fokhagymával és olívaolajjal tálalta.
Brazília
ARiói Zuza Restaurant tulajdonosa képviselte országát a versenyen. Kis adagokban tálalta a kuszkuszt, polippal, melyet előbb megfőzött, majd grillezett. A kuszkusz brokkolival, vörös borral és balzsamecettel készült.
Izrael
Fehérrépával, levendulával és citrommal ízesítette a csicseriborsós, csirkés kuszkuszt az izraeli versenyző, amit nyakon öntött egy jó adag aszalt sárgabarack mártással. Szívesen megkóstoltuk volna!
Forrás: finedininglovers.com