Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A világ legfinomabb kuszkusz receptjei

Szicíliában kuszkusz fesztivált rendeztek, ahová a világ minden tájáról érkeztek résztvevők, hogy megmutassák, náluk hogyan készítik a kuszkuszt. Hiszen Olaszországtól Brazíliáig, Marokkótól Franciaországig, a világ számtalan pontján főzik és szeretik ezt a nálunk kevésbé ismert ételt. Nézzünk hát 8 ellenállhatatlan kuszkusz variációt!
2015. november 5.

18. alkalommal rendezték meg a szicíliai San Vito lo Capóban a világ egyik legnagyobb kuszkusz fesztiválját, ahol pontosan 55 ezer tányér kuszkuszt készítettek a rendezvény ideje alatt.

Leginkább a mediterrán térségben fogyasztják, köretként, vagy egytálétel alapjaként, úgy mint mi a krumplit. Általában különféle húsokkal (csirke, bárány, birka) hallal, zöldségekkel főzik össze, és erősen fűszerezik.
Desszert is készülhet belőle: cukorral, szárított, illetve aszalt gyümölcsökkel keverik. Nagy népszerűségét íze semlegességének köszönheti, bármilyen alapanyaggal jól megfér.

kuszkusz1_1

Olaszország és Mauritius

A házigazda és a szigetország nyerték fej fej mellett az idei versenyt, előbbii a „Vörös arany” (Oro Rosso) elnevezésű étellel, melynek fő összetevője a vörös garnélarák volt, amit különleges, timut borssal és mandulával ízesítettek.
Mauritius pedig egy előételt készített garnélarákkal és citromfűvel bolondítva.

USA

Egy majdnem telejesen vegán tálat sikerült prezentálni az amerikai csapatnak (tejsavót használtak ezért csak majdnem). A két séf nagy kockázatot vállalt azzal, hogy a tejsavót egy tányérra engedték az ecetes hagymával, de ötetük igen jól sült el.

Marokkókuszkusz2_1

A marokkói séfet az olasz lasagne inspirálta, azért áll vékony kuszkuszrétegekből az általa kreált étel. Marokkóban a kuszkusz nemzeti fogás. Itt édes-savanyú hallal, datolyával és hagymával ízesítik. 

 

Franciaország

 

Három hús is került a francia egytálételbe: marha, borjú és bárány. A francia konyha cizelláltságára jellemző módon körülbelül 40 összetevőből állt az étel, melyet Jean-Roch Audion, a Côte d’Azuri Edgard étterem tulajdonosa varázsolt a tányérra.

 

Tunéziakuszkusz3_1

Általában hallal és piros mártással főzik a kuszkuszt az észak-afrikai országban. Fethi Kahlaoui nagyban eltért a hagyományoktól és csicseriborsóval, rákkal, spenóttal és harissával töltött meg a tintahalkarikákat. Forró csiliszósszal, fokhagymával és olívaolajjal tálalta.

Brazília

ARiói Zuza Restaurant tulajdonosa képviselte országát a versenyen. Kis adagokban tálalta a kuszkuszt, polippal, melyet előbb megfőzött, majd grillezett. A kuszkusz brokkolival, vörös borral és balzsamecettel készült.

 

Izraelkuszkusz4_1

Fehérrépával, levendulával és citrommal ízesítette a csicseriborsós, csirkés kuszkuszt az izraeli versenyző, amit nyakon öntött egy jó adag aszalt sárgabarack mártással. Szívesen megkóstoltuk volna!

 

 

 Forrás: finedininglovers.com

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Wokkal jobb! 5 érv a wok mellett

Wokkal jobb! 5 érv a wok mellett

Wokot venni megéri, minden szempontból! Igaz, nagy helyet foglal és kezdetben nehéz lesz vele dolgozni, és tisztítani sem lesz egyszerű. Azonban az első fenséges étel elkészülte után, fel fogod tenni magadnak a kérdést: hogy élhettem eddig wok nélkül?
Zöldfűszeres kuszkusz pácolt csirkefalatokkal

Zöldfűszeres kuszkusz pácolt csirkefalatokkal

A kuszkusz és rengeteg zöld találkozása a csirkével.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!