Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A veganizmus világnapja

2018. november 1.

1994-től kezdve november 1-jén ünneplik a vegánságot szerte a világon. Az Egyesült Királyságban 1944-ben alakult meg a Vegánok Társasága, ennek 50 éves évfordulójára született meg az emléknap.

Magát a „vegán” kifejezést a Vegánok Társasága társalapítója, Donald Watson alkotta meg, természetesen a „vegetáriánus” szóból. Kezdetben a vegetáriánusok és a vegánok közötti fő eltérés csak abban mutatkozott meg, hogy utóbbiak nem fogyasztottak tejtermékeket. Később ez kiterjedt a tojásra, majd például a mézre. 1951-re pedig már komplett eszmeiség is megjelent a táplálkozási irányzat mögött: a vegánok felvették a harcot az állatok kizsákmányolása ellen.

Ezen elv mentén alakult meg 1960-ban az Amerikai Vegán Társaság, létrehozója, Jay Dinshah hasonlóképpen fogalmazott: a cél az állatokkal szembeni kegyetlenség, kizsákmányolás kerülése.

Napjainkra a veganizmus kétségkívül hatalmas népszerűségre tett szert, az egyre növekvő igényeket az élelmiszeripar is igyekszik felvenni vegán termékek széles körű gyártásával. És bár a vegán életmódot sokan azonosítják „csupán” a növényi étrenddel, fontos kiemeli, hogy máig alappillére, eszmei, ideológiai gyökere az állatok védelme.

 

Forrás: Days of the Year

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vegán hajdinarizottó

Vegán hajdinarizottó

November 1-je a veganizmus világnapja
Vegán bacon

Vegán bacon

Nagyon hasonlít a húsból készült, eredeti változathoz. Mégis vegán.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!