Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
(Fotó: Peter Atkinson/Alamy)

A tökéletes főtt tojás titka

A világ egyik leghíresebb szakácsa megmutatja hogyan készül a tökéletes főtt tojás. A Guardianben megtaláltuk, elolvastuk és úgy döntöttük, meg is osztjuk Heston Blumenthal módszerét.
2016. április 30.

Bármilyen hihetetlennek is hangzik, ez valóban egy útmutató tojásfőzéshez, a bombabiztos módszer ahhoz, hogy mindig tökéletes legyen a főtt tojásunk. Egy főtt tojás akkor tökéletes, amikor a meleg és folyékony sárgáját egy éppen hogy megfőtt fehérje-köntös veszi körül. De a fehérje nem nyálkás, mert ez azt jelenti, hogy nincs rendesen megfőve, és így nem is kemény. Amikor selymes, és szinte elolvad a szájban, akkor tökéletes. A titok nyitja abban rejlik, hogy a fehérje alacsonyabb hőmérsékleten fő meg mint a sárgája. Tehát ha hagyományosan, forró vízben főzzük a tojást, akkor a fehérje gumis lesz.

Heston Blumenthallal ellentétben sokak szerint a tudomány kiöli az érzelmet a főzésből, szerinte viszont ha jobban megértjük az alapanyagok kémiai és fizikai tulajdonságait, jobban tudjuk őket használni. A titok legtöbbször az időben és a hőmérsékletben rejlik. Az angol séf tojásfőzési módszerét Kürti Miklós fizikus ötletére alapozta, aki 64°C-on órákig főzte a tojást. Kísérleteihez vízfürdőt használt. 45 percnyi főzés után, a fehérje zselés állagú, míg a sárgája krémes lett. Mintha helyet cseréltek volna egymással. Amúgy az így elkészített tojás pedig kifejezetten finom teasüteménnyel.

Blumenthal próbálkozások sorozata után végül megalkotta saját módszerét a tökéletes főtt tojás elkészítéséhez:

1. Tegyünk egy, de lehet két vagy három tojást egy kisebb, üveg tetejű fazékba. Annyi vizet öntsünk az edénybe, amíg épphogy elfedi a tojást. A víz mennyiségével nagyon pontosnak kell lenni!

2. Állítsuk a főzőlapot maximum hőmérsékletre, és hozzuk forrásba a vizet.

3. Amint a víz gyöngyözni, bugyborékolni kezd, vegyük le a tűzről, de a fedőt hagyjuk rajta. Ahogy levettük, indítsunk el egy stoppert. Majd 6 perc után vegyük ki a vízből, és élvezzük a tökéletes főtt tojásunkat.

Forrás: Guardian

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miről írnak a világ legjobb szakácsai?

Miről írnak a világ legjobb szakácsai?

Az idei nemzetközi könyvkínálat böngészése közben elképesztően változatos holmikra bukkantunk, ezúttal a legnevesebb séfek munkáit mutatjuk be.
Tojáspucolás

Tojáspucolás

Baranyai Eszter, Szabó Zsuzsanna és Velkovicsné Annus Rita hasonló módon pucolják a főtt tojásokat, és ha hármójuknak bejött, akkor hihetünk nekik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!