Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A termosz melege

A skót tudós, Sir James Dewar kémiai kísérleteihez 1892-ben alkotta meg az egymásba helyezett, vákuummal levegőtlenített és nyakuknál összeforrasztott lombikokat. Ha ez túl tudományosan hangzik, nem véletlen, a termosz sem a semmiből lett.
2014. november 7.
Ez a Dewar-palacknak is nevezett tárgy volt a ma már minden hátizsákban és háztartásban megtalálható termosz őse. A találmány lényege az volt, hogy a két edény közül vákuum segítségével kiszippantották a levegőt és a szinte légüres sáv megakadályozta, illetve késleltette a hőleadást, így sokkal tovább maradhatott meleg vagy éppen hideg a belső edényben tárolt folyadék. 1907-ben aztán a nagyszerű palack termosz néven (a therme görög szó jelentése meleg) megkezdte világhódító útját. Áldásait felfedező expedíciók élvezték elsők között, például Ernest Shackleton Antarktisz-kutató is nagy hasznát vette a korabeli krónikák szerint. 

Tízezer palack hetentetermosz_2

Sokak kényelmét csak később kezdte el szolgálni, a második világháború adott nagy lökést a termosz tömeges gyártásának, a brit katonai erők számára már több tízezer palack készült hetente. Az ötvenes évektől már nem csak italok, de ételek számára is tervezett edények készültek a klasszikus termosz-technológiával. A hőmegtartásra vonatkozó több mint száz éves elgondolás a termosz esetében annyira tökéletesre sikerült, hogy megalkotása óta az ipar és a tudomány számtalan területén is alkalmazzák.

Színek, virágoktermosz_4

Termoszból ma már ismerünk kancsószerűt és bögreméretűt is, míg a klasszikus alapdarab hol haszonélvezője, hol kárvalottja volt a formatervezési ötleteknek, ugyanakkor a letisztult forma és az az elvárás, hogy minden körülmények között praktikus legyen, nem engedte meg a vad elhajlásokat. Fémszínű termoszt biztosan látott már mindenki, hiszen legtöbbet ebből gyártanak, de az ínyencek szinte a teljes színskálán találhatnak táskájukhoz vagy konyhájukhoz illőt. A Melooni retro darabja egy műremek, biztosan megtaláljuk még a legnagyobb rendetlenségben is, hiszen ellenállhatatlanul vonzza a szemet. A V&A English Rose elnevezésű, romantikus termosza minden pikniket emlékezetessé tehet. Az XD Design Wave pedig olyan stílust képvisel, amiben a modern design legszebb arcát mutathatja meg termoszai tükrében.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogy készül a hideg?

Hogy készül a hideg?

A hűtőgép története – ha nem is olyan kalandos, mint a honfoglalásé – azért tele van fordulatokkal. Maga Einstein is nekiállt tökéletesíteni a kezdetleges modelleket, amik akkor még gyakran okoztak halálos baleseteket.
A roppanás titka - a pirítósok legendája

A roppanás titka - a pirítósok legendája

Élt egy feltaláló a huszadik század elején a távoli Minnesotában, aki megunta az odaégetett pirítóst. Feltalálta tehát a pop-up rendszerűt, amelyben egy időzítő és a rugók játszották a főszerepet.
Darálva, nem zúzva

Darálva, nem zúzva

Mivel mindennapos használati tárgy és a konyhában mindig szem előtt van, ezért a borsőrlőnél is gyakran elsődleges szempont, hogy milyen színű és formájú a tárgy. A borsőrlők klasszikus anyaga a fa, de a fém vagy műanyag is gyakori.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!