Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A termelőtől az étkezőasztalig - de hogyan?

Hogyan jutnak el a vidéki kistermelők termékei a fővárosi bisztrókba, kávézókba? A választ a Házikónál találjuk meg: egy kisüzem a nagyváros szívében, amely összegyűjti és feldolgozza a vidéki kézműves terményeket.
2016. április 4.

Bertényi Gábor, a Szimpla-kert alapítója társával Szalai Mihállyal vágott bele a Házikó projektbe. A “fenntartható vidékfejlesztés”-jelenségét teszik emberközelivé és kézzelfoghatóvá. Kistermelőktől vásárolnak alapanyagokat, amelyeket batyukba, szendvicsekbe töltve továbbadnak budapesti kávézóknak, bisztróknak, de rendezvényeken is összefuthatunk Házikós emblémával ellátott tálakkal.

Aki bekerül, az könnyen kikerül(het)szendvicsek

Az alapgondolat az volt, hogy mindenképpen olyan családi, kisvállalkozások legyenek a beszállítók, akik az elejétől a végéig maguk nevelik az adott növényt, állatot. Az előállítás folyamata igazolhatóan lekövethető bárki számára. Innentől kezdve a Házikó munkatársai teljesen demokratikus módon döntik el, melyik az a termék, amely bekerülhet a rendszerbe. Az interjú készítésekor épp egy sajtos tál járt körbe az üzemen, kóstolni ér, véleményezni kötelező.
A bio nem bekerülési kritérium, lényeg a saját termék, a kíméletes, és lehetőség szerint, vegyszermentes gazdálkodás. Ha szimpátiát szavaztak egy adott terméknek, a házikós brigád kíméletlenül kivonul egy családlátogatásra. Ellenőrzik a földet, a kertet, az ólt, informálódnak az állatorvostól, egyszóval felmérik a terepet.
A batyukba tehát nem csak egy finom alapanyag, de a vidékfejlesztési koncepció is bele kerül. Cél, hogy a végfelhasználó, ha akar, személyesen is eljuthat a termelőhöz, mivel a Házikós termékeken az összes összetevő eredete fel van tüntetve.

Piaci igény és fantázia

A Házikóba bekerülő alapanyagokat a kötelező körök után feldolgozzák, a konyhán dolgozók fantáziájának és a megrendeléseknek, piaci igényeknek megfelelően. A kávézók, bisztrók kapnak mindig mintapéldányt a legújabb kreálmányokból, hogy a közönség tesztelje és döntse el, hogy életképes-e például a lecsós batyu. A bekerülő sajt, kolbász, vagy hagyma tehát egy szépen ívelő evolúciós folyamaton megy keresztül.
Ház(ik)on belül van saját pékség, ahol a bekerült lisztet dolgozzák fel. Itt készülnek az emblematikus batyuk, paninik, szendvicsek. A salátás részleg a nyers zöldségeket darálja be, de a nyáron betárazott gyümölcsökből is itt állítják elő a szörpöket, lekvárokat, gyümölcskrémeket. Húsos részleg főleg cateringek alkalmával indul be: sült húsok, fasírtok és sajttálak készülnek.

paraszt fondü_haziko_2

Öröm a háznál

A Házikó jelen pillanatban nagyjából 15 termelővel áll kapcsolatban, így a stabil kistermelő kapacitás mennyisége és a Házikó üzem véges keretei miatt a cél nem a végtelenített növekedés, hanem a jelen állapot fenntartás a következő 3-4 évben. A jövőbe senki sem lát, de új dimenziókat mindig fel lehet fedezni: catering és az éttermek ellátása nyers vagy konyhakész alapanyaggal, még hatalmas tátongó űr a magyar piacon. A Házikós srácok tehát akkor örülnek, ha a termelők és a vendéglátóhelyek kölcsönös megelégedésére sikerült valami finomat, eredetit alkotniuk, és jól megetetik a fővárosi közönséget, adalékanyagmentesen.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!