Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A tej- és tojásmentes konyha alapfelszerelése

Tudástár egy tej-és tojásmentes háztartás fölszereléséhez.
2016. február 1.

Nincs ok a riadalomra, semmi különösebben extra nem szükségeltetik egy ilyen, kissé speciális konyha működtetéséhez, csak érdemes számba venni, mi is az, ami az amúgy, a macerásabb munkafolyamatokat egyszerűbbé, nyűgmentesebbé teheti.

Általánosságban minden háztartásba

A jó kések és az élező. Téves az a nézet, hogy a nagyon éles kés balesetveszélyes. Hiszen pontosan ott kezdődik a balesetek többsége, hogy az életlen penge megcsúszik, és „ki tudja hol áll meg”? A jó minőségű késsel gyorsabban, pontosabban megy a szeletelés, aprítás, időt, és bosszúságot takaríthatunk meg. A lényeg a kéztartás, valamint hogy mindig az ujjunktól elfele szeleteljünk.kes_illusztracio

A deszkák. Valószínűleg maradinak tűnök azzal a nézettel, hogy a deszka legyen deszka, a fakanál meg fakanál. Fából. (Mert különben „műanyagszka” és „műanyag kanál”.) Mégpedig különböző méretben és alakban. Nálam nagyon bevált, hogy egy nagy méretű állandóan a pulton van, ezen lehet a napi rutint (kenyér, zöldség) szeletelni, aprítani. Tisztítása gyors és egyszerű, elég naponta egyszer alaposabban lemosni, és hetente fertőtleníteni, olívaolajjal kezelni. A hús földolgozásához egy közepes méretű kitűnően megfelel, ezt viszont minden használat után fertőtleníteni kell. Én beteszem a mosogatógépbe, de vigyázat:csak azt, ami nem ragasztott fából készült!

A fakanál esetében sem szükséges sokkal nagyobb befektetés. Praktikus a lapos, egyenes fejű a serpenyőben való matatáshoz, a lábosban, fazékban való főzéshez, egy gömbölyű-lyukas közepű klasszikus pedig a nyers alapanyagok bekeveréshez (pl. fasírt, tészta). Aki szeret befőzni, az tartson egy, csak az ehhez a művelethez használatosat, hosszú nyelűt.

Edényekserpenyő bevonat_3

Mivel a tej és tojás nélkül készült ételek „sérülékenyebbek” (könnyebben leragad, jobban reped-törik) nagy segítség a teflon bevonatú edény. Hogy kinek milyen átmérőjű serpenyőkre, lábosokra van leginkább szüksége, az természetesen a család létszámától és étvágyától függ. Ám igazi segítséget nyújt, ha a palacsintasütő is az, valamint – nem tudtam, hogy milyen univerzális csoda, amíg ki nem próbáltam – egy teflon wok. Nem csak a speciális panír letapadását akadályozza meg sütés közben, hanem magas fala miatt nem fröcsköli tele az olaj a tűzhelyet! A frissen és gyorsan elkészíthető húsokhoz, zöldségekhez pedig ajánlom az ugyancsak teflon bevonatú, bordázott aljú grillserpenyőt, amin gyakorlatilag zsiradék nélkül süthetünk. 

Gépek

Nagy segítség valamilyen erős, késes betétű daráló, és a botmixer. Sok étel hajlamos a csomósodásra, valamint a sűrítésnél is remekül használható.

Nélkülözhetetlen egy pontos mérleg is, mivel a hozzávalók mennyiségének betartása nagyban befolyásolja a végeredményt – legfőképpen az édességeknél. (Persze tudjuk, hogy a ronda is lehet finom, de azért ne legyen, ha nem muszáj…)

Kézi eszközök

Tapasztalatom szerint sokkal gyakrabban használok kézi habverőt, méghozzá többféle méretben, többféle célra. Gyorsabban, hatékonyabban lehet vele dolgozni, a csomósodásra hajlamos alapanyagokat (pl. zab- és rizstejszínt) pillanatok alatt meg lehet rendszabályozni.

Kitűnő segítség egy pontosan kalibrált mérőedény (lásd pontosság összefüggése a külalakkal).

Megosztom barátaimmal
Cinege

Cinege receptje

Szerkesztőink kedvencei

Svéd mézeskalács - tej- és tojásmentes

Svéd mézeskalács - tej- és tojásmentes

Mézeskalácsot nem csak karácsonykor lehet enni. Sőt tojás sem kell feltétlenül az elkészítéséhez.
Édes-savanyú-csípős leves (tej- tojás- és gluténmentes vegán recept)

Édes-savanyú-csípős leves (tej- tojás- és gluténmentes vegán recept)

Igazi melengető ez a sűrű, csípős, édes-savanyú leves. Önmagában, vagy nagyobb étkűeknek egy kis desszerttel komplett menü is lehet. Kitűnően illeszkedik a tej, tojás- gluténmentes étrendbe. A non plus ultra, hogy vegánok is nyugodtan ehetnek belőle.
Kakaós csiga torta, tej- és tojásmentesen

Kakaós csiga torta, tej- és tojásmentesen

A kakaós csiga keltésztából a legfinomabb. És lehet tej és tojás nélkül is készíteni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!