Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A Tarte Tatin sztorija

2018. november 27.

Nagyon szeretjük azokat az ételeket, amelyek eredetéhez kedves legendák köthetők. A fordított almatorta, azaz a Tarte Tatin története pont ilyen, ismerjétek meg ti is!

 

Időutazásra invitálunk benneteket: az 1880-as évek Franciaországába repülünk vissza. A közép-francia Lemotte-Beuvron nevű településen állt egy kis hotel, a Tatin. Két nővér, Stéphanie és Caroline Tatin vezette, akik a családi örökséget jó üzleti érzékkel és kedvességükkel hamar felvirágoztatták.

A hotelben Stéphanie felelt a konyhai teendőkért. Rengeteget dolgozott, hogy finom ételek kerüljenek nap mint nap a hotel vendégei elé, specialitása egy bizonyos almatorta volt. Egy napon szintén nekiállt a hagyományos almatorta elkészítésének, ám annyira fáradt volt, hogy közben elaludt, így túl sokáig hagyta az almákat főni a vajban és cukorban. Próbálta menteni a menthetőt, ezért a torta aljának szánt tésztadarabot a túlságosan puha gyümölcsök tetejére borította, majd az egészet betette a sütőbe. Ő volt talán a legjobban meglepve, amikor látta, hogy a szálló vendégeinek mennyire ízlett az újfajta almás desszert.

Nem is igazi legenda, amelynek csak egy verziója létezik. Más elbeszélések szerint Stéphanie egyszerűen elfelejtette a tortaformába beletenni a tésztaréteget, ezért került végül az a karamellizált alma tetejére. És létezik egy történet is, amelyben a konyhai kapkodás áll a középpontban. Szegény nővér a nagy rohanásban bizony leejtette tortáját, így nem tudott mást tenni, mint gyorsan megfordítani a süteményt, hogy leplezze a balesetet.

A legendák valóságalapját nem kell vitatnunk, a legfinomabb recepteket viszont érdemes felkutatnunk. A klasszikus almás változaton túl más gyümölcsökkel – például szilvával vagy körtével – is készíthetjük, valamint sósan, krumpliból, hagymákból vagy paradicsomból szintén megsüthetjük.

 

Forrás: Friends of the Tarte Tatin

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Banános Tarte Tatin

Banános Tarte Tatin

Banán Napra banán tarte dukál.
Fordított paradicsomos pite

Fordított paradicsomos pite

A tarte tatint sós változata, napérlelte paradicsommal és házi készítésű tésztával. Grillezett húsok, halak, sajtok mellé köretként, de akár magában is tökéletes fogás.

Fordított narancsos-ananászos süti

Így tél végén már szerintem mindenki nagyon várja a friss, hazai gyümölcsöket. Viszont az eperszezon elérkeztéig se maradjatok gyümölcsös finomságok nélkül, készítsetek például fordított sütit narancsból és ananászból!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.