Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A Tarte Tatin sztorija

2018. november 27.

Nagyon szeretjük azokat az ételeket, amelyek eredetéhez kedves legendák köthetők. A fordított almatorta, azaz a Tarte Tatin története pont ilyen, ismerjétek meg ti is!

 

Időutazásra invitálunk benneteket: az 1880-as évek Franciaországába repülünk vissza. A közép-francia Lemotte-Beuvron nevű településen állt egy kis hotel, a Tatin. Két nővér, Stéphanie és Caroline Tatin vezette, akik a családi örökséget jó üzleti érzékkel és kedvességükkel hamar felvirágoztatták.

A hotelben Stéphanie felelt a konyhai teendőkért. Rengeteget dolgozott, hogy finom ételek kerüljenek nap mint nap a hotel vendégei elé, specialitása egy bizonyos almatorta volt. Egy napon szintén nekiállt a hagyományos almatorta elkészítésének, ám annyira fáradt volt, hogy közben elaludt, így túl sokáig hagyta az almákat főni a vajban és cukorban. Próbálta menteni a menthetőt, ezért a torta aljának szánt tésztadarabot a túlságosan puha gyümölcsök tetejére borította, majd az egészet betette a sütőbe. Ő volt talán a legjobban meglepve, amikor látta, hogy a szálló vendégeinek mennyire ízlett az újfajta almás desszert.

Nem is igazi legenda, amelynek csak egy verziója létezik. Más elbeszélések szerint Stéphanie egyszerűen elfelejtette a tortaformába beletenni a tésztaréteget, ezért került végül az a karamellizált alma tetejére. És létezik egy történet is, amelyben a konyhai kapkodás áll a középpontban. Szegény nővér a nagy rohanásban bizony leejtette tortáját, így nem tudott mást tenni, mint gyorsan megfordítani a süteményt, hogy leplezze a balesetet.

A legendák valóságalapját nem kell vitatnunk, a legfinomabb recepteket viszont érdemes felkutatnunk. A klasszikus almás változaton túl más gyümölcsökkel – például szilvával vagy körtével – is készíthetjük, valamint sósan, krumpliból, hagymákból vagy paradicsomból szintén megsüthetjük.

 

Forrás: Friends of the Tarte Tatin

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Banános Tarte Tatin

Banános Tarte Tatin

Banán Napra banán tarte dukál.
Fordított paradicsomos pite

Fordított paradicsomos pite

A tarte tatint sós változata, napérlelte paradicsommal és házi készítésű tésztával. Grillezett húsok, halak, sajtok mellé köretként, de akár magában is tökéletes fogás.

Fordított narancsos-ananászos süti

Így tél végén már szerintem mindenki nagyon várja a friss, hazai gyümölcsöket. Viszont az eperszezon elérkeztéig se maradjatok gyümölcsös finomságok nélkül, készítsetek például fordított sütit narancsból és ananászból!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!