
A Tarte Tatin sztorija
2018. november 27.Nagyon szeretjük azokat az ételeket, amelyek eredetéhez kedves legendák köthetők. A fordított almatorta, azaz a Tarte Tatin története pont ilyen, ismerjétek meg ti is!
Időutazásra invitálunk benneteket: az 1880-as évek Franciaországába repülünk vissza. A közép-francia Lemotte-Beuvron nevű településen állt egy kis hotel, a Tatin. Két nővér, Stéphanie és Caroline Tatin vezette, akik a családi örökséget jó üzleti érzékkel és kedvességükkel hamar felvirágoztatták.
A hotelben Stéphanie felelt a konyhai teendőkért. Rengeteget dolgozott, hogy finom ételek kerüljenek nap mint nap a hotel vendégei elé, specialitása egy bizonyos almatorta volt. Egy napon szintén nekiállt a hagyományos almatorta elkészítésének, ám annyira fáradt volt, hogy közben elaludt, így túl sokáig hagyta az almákat főni a vajban és cukorban. Próbálta menteni a menthetőt, ezért a torta aljának szánt tésztadarabot a túlságosan puha gyümölcsök tetejére borította, majd az egészet betette a sütőbe. Ő volt talán a legjobban meglepve, amikor látta, hogy a szálló vendégeinek mennyire ízlett az újfajta almás desszert.
Nem is igazi legenda, amelynek csak egy verziója létezik. Más elbeszélések szerint Stéphanie egyszerűen elfelejtette a tortaformába beletenni a tésztaréteget, ezért került végül az a karamellizált alma tetejére. És létezik egy történet is, amelyben a konyhai kapkodás áll a középpontban. Szegény nővér a nagy rohanásban bizony leejtette tortáját, így nem tudott mást tenni, mint gyorsan megfordítani a süteményt, hogy leplezze a balesetet.
A legendák valóságalapját nem kell vitatnunk, a legfinomabb recepteket viszont érdemes felkutatnunk. A klasszikus almás változaton túl más gyümölcsökkel – például szilvával vagy körtével – is készíthetjük, valamint sósan, krumpliból, hagymákból vagy paradicsomból szintén megsüthetjük.
Forrás: Friends of the Tarte Tatin