Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

"A szerelem vitt rá a főzésre" - Kandikó Évát kérdeztük

Annyira élvezzük időről-időre szerzőinknek föltenni ugyanazokat a kérdéseket! Válaszaik tele vannak hasznos és izgalmas tippekkel, gyerekkori emlékekkel, ízekkel és persze receptekkel. Ezúttal Kandikó Évát kérdeztük.
2015. november 7.

Mi jelentette a startot számodra a konyhában: ki/mi volt az inspiració?

Az inspiráció, mi tagadás, a szerelem volt. Egészen addig, amíg férjhez nem mentem, a lábamat nem tettem be a konyhába, a főzés kizárólag a jót evés szintjén érdekelt, arról pedig gondoskodott a nagyanyám, aki főzött a családunkra. Mivel azonban 21 évesen férjhez mentem, és a férjemmel mindketten főzős családból jöttünk (bár őszintén szólva abban az időben még nemigen voltak nem főzős családok, teljesen természetes volt, hogy a nők minden nap maguk készítette ételt tálalnak a családnak), nem volt kérdés, hogy főzni márpedig kell. És mivel sokáig nem lehet ellenni sült virslin és rántott löncshúson, muszáj volt megtanulnom főzni. Az egyik mesterem a csodálatosan főző nagyanyám volt, a másik pedig Horváth Ilona szakácskönyve.

Mit jelent számodra a főzés? Mi a jó benne?

A főzésben a legjobb az alkotás folyamata, a második legjobb pedig az elismerés bezsebelése. Nekem nagyon fontos, hogy értékeljék a tevékenységemet, folytassam azt akár a konyhában, akár a munkahelyemen, akár a műhelyemben. Ha arra gondolok, hogy milyen nagy örömet fogok szerezni a családtagjaimnak, vagy a barátaimnak a főztömmel, még azokon a napokon is rá tudom magam venni a főzésre, amikor igazából a hátam közepére sem hiányzik. Szeretem még a bevásárlást is, megrögzött piacra járó vagyok minden évszakban.

Hogyan csinálnál kedvet a kezdőknek?

Nem könnyű a kedvcsinálás manapság, amikor azt tapasztalom, hogy a fiatal nők körében nagyon elterjedt a nem főzés, már-már úgy látszik, nem főzni sikk. Azokat a kezdőket, akik veszik a bátorságot, és fakanalat fognak, azzal bíztatnám, hogy higgyék el, főzni semmivel nem bonyolultabb, mint programozni, IT-snek lenni, marketinggel foglalkozni, vagy bármi egyebet csinálni, amivel a munkájuk során foglalkoznak. A főzés is menni fog, és szerencsés esetben nemcsak azoknak szereznek örömöt, akiknek főznek, hanem ők maguk is rá fognak érezni az ízére. Tekintsenek a főzésre, mint örömforrásra, ez nagyon fontos!

Az első, ami eszedbe jut, ha vendégek jönnek: változik, vagy van olyan bevált recepted, amit szeretsz használni?

Vannak bombabiztos receptjeim, amiket akár Jamie Oliver elé is le mernék tenni, azok mindig műsoron vannak. Biztonsági játékos vagyok: sosem főzök vendégségre olyasmit, amit akkor készítek először. Így aztán szoktam próbafőzéseket csinálni, ez nagyon hasznos.

Mi az, ami nálad mindig van a kamrában?

Ha csak egyet kellene mondanom, akkor a saját készítésű spagetti szószomat mondanám, minden évben több száz kiló paradicsomból készítem, fűszerezve, ízesítve. Nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna. Ha nem nálunk, a barátoknál mindenképp. Egyébként pedig gyűjtögető típus vagyok, a kamrából sosem fogyhat ki a krumpli, a hagyma, a száraz tészták, az alapvető élelmiszerek. Azt szoktam mondani, hogy az én spájzom tartalmából hónapokig lehetne egy négytagú családot etetni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Befőzünk, elrakunk, konzerválunk télire

Befőzünk, elrakunk, konzerválunk télire

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.
Lecsó, az örök kedvenc

Lecsó, az örök kedvenc

Sok étel van a világon, amely ahány ház, annyi szokás jegyében készül, egyik ikonikus tagja ennek a körnek a lecsó. Szinte mindenki szereti, szinte mindenki másként készíti, és szinte mindenki meg van róla győződve, hogy az övé a világ legjobb lecsója.
4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

Süteményt sütni mindenki tud, és ez biztos. Bizonyára vannak rutinosabbak, sőt, olyanok is, akik amatőrként is művészi szintre emelik a sütést, de ne hidd el senkinek – legfőképp magadnak ne! -, hogy te kétbalkezes vagy, aki képtelen összehozni egy ehető édességet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!