
"A szerelem vitt rá a főzésre" - Kandikó Évát kérdeztük
Mi jelentette a startot számodra a konyhában: ki/mi volt az inspiració?
Az inspiráció, mi tagadás, a szerelem volt. Egészen addig, amíg férjhez nem mentem, a lábamat nem tettem be a konyhába, a főzés kizárólag a jót evés szintjén érdekelt, arról pedig gondoskodott a nagyanyám, aki főzött a családunkra. Mivel azonban 21 évesen férjhez mentem, és a férjemmel mindketten főzős családból jöttünk (bár őszintén szólva abban az időben még nemigen voltak nem főzős családok, teljesen természetes volt, hogy a nők minden nap maguk készítette ételt tálalnak a családnak), nem volt kérdés, hogy főzni márpedig kell. És mivel sokáig nem lehet ellenni sült virslin és rántott löncshúson, muszáj volt megtanulnom főzni. Az egyik mesterem a csodálatosan főző nagyanyám volt, a másik pedig Horváth Ilona szakácskönyve.
Mit jelent számodra a főzés? Mi a jó benne?
A főzésben a legjobb az alkotás folyamata, a második legjobb pedig az elismerés bezsebelése. Nekem nagyon fontos, hogy értékeljék a tevékenységemet, folytassam azt akár a konyhában, akár a munkahelyemen, akár a műhelyemben. Ha arra gondolok, hogy milyen nagy örömet fogok szerezni a családtagjaimnak, vagy a barátaimnak a főztömmel, még azokon a napokon is rá tudom magam venni a főzésre, amikor igazából a hátam közepére sem hiányzik. Szeretem még a bevásárlást is, megrögzött piacra járó vagyok minden évszakban.
Hogyan csinálnál kedvet a kezdőknek?
Nem könnyű a kedvcsinálás manapság, amikor azt tapasztalom, hogy a fiatal nők körében nagyon elterjedt a nem főzés, már-már úgy látszik, nem főzni sikk. Azokat a kezdőket, akik veszik a bátorságot, és fakanalat fognak, azzal bíztatnám, hogy higgyék el, főzni semmivel nem bonyolultabb, mint programozni, IT-snek lenni, marketinggel foglalkozni, vagy bármi egyebet csinálni, amivel a munkájuk során foglalkoznak. A főzés is menni fog, és szerencsés esetben nemcsak azoknak szereznek örömöt, akiknek főznek, hanem ők maguk is rá fognak érezni az ízére. Tekintsenek a főzésre, mint örömforrásra, ez nagyon fontos!
Az első, ami eszedbe jut, ha vendégek jönnek: változik, vagy van olyan bevált recepted, amit szeretsz használni?
Vannak bombabiztos receptjeim, amiket akár Jamie Oliver elé is le mernék tenni, azok mindig műsoron vannak. Biztonsági játékos vagyok: sosem főzök vendégségre olyasmit, amit akkor készítek először. Így aztán szoktam próbafőzéseket csinálni, ez nagyon hasznos.
Mi az, ami nálad mindig van a kamrában?
Ha csak egyet kellene mondanom, akkor a saját készítésű spagetti szószomat mondanám, minden évben több száz kiló paradicsomból készítem, fűszerezve, ízesítve. Nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna. Ha nem nálunk, a barátoknál mindenképp. Egyébként pedig gyűjtögető típus vagyok, a kamrából sosem fogyhat ki a krumpli, a hagyma, a száraz tészták, az alapvető élelmiszerek. Azt szoktam mondani, hogy az én spájzom tartalmából hónapokig lehetne egy négytagú családot etetni.