Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A sokoldalú túró - több van benne!

Kenhető, darabolható, rétegezhető, roppant sokoldalúan használjuk, de vajon mindet ismerjük? Túró ABC.
2016. április 15.
A túró azon kívül, hogy finom, gyönyörű példája az emberiség találékonyságának és étkezés terén tapasztalható bátorságának. A túró ugyanis aludt tejből készül, ami a cuki elnevezés ellenére is, gyakorlatilag megsavanyodott (tehén-, bivaly- vagy juh-) tejet jelent. Elődeink azonban nem rettentek meg egy kis romlott tej láttán, hanem felmelegítették egy kicsit, megvárták míg kihűl, majd ezt az egész fura állagú mindenséget belekötötték egy vászon kendőbe és fellógatták, hogy kicsöpögjön belőle a savó, és ott maradjon a túró. A túró készítés eljárása (melynek eredménye szakszóval élve a csepegtetett túró) napjainkban is hasonló, azzal a különbséggel, hogy az iparilag előállított túróhoz szokásban van direkte romlasztani a tejet.
 

Cottage Cheese

Megtévesztő a névben szereplő Cheese (sajt), mert hogy a nálunk csak pár éve megjelent termék dobozában egy „leves” túrót találunk. A jelenség oka a gyártási folyamatban keresendő, a Cottage Cheese ugyanis egy tejszínes öntettel ellátott rögös túró termék. És hogy miért Cheese? Mert még a Magyar Élelmiszerkönyvben is a túró a friss sajt kategóriába tartozik.
 

Juhtúrótúró_3

A juhtúró végképp nem túró, hanem friss sajtból készül, amely alapanyagát vegyesen tehén és juhtej adja, de a Magyar élelmiszerkönyv szerint a juh hányadnak minimum 70%-nak kell lennie. A juhtúró készítési eljárása is eltér a tehéntúróétól. Ezt ugyanis nem csepegtetik, hanem a friss sajtot gyúrják vagy préselik, amíg meg nem születik a jellegzetesen markáns ízű, kenhető állagú juhtúró.
 

Leveles túró

A leveles túró készítése során az aludttejet több rétegben helyezik egymásra, amely így a csurgatás után is rétegekre azaz levelekre szedhető.
 

Ricotta

A ricotta, bár szokás olasz túróként emlegetni, valójában nem az. Érezni ezt az ízén, látni a krémes állagán, amelyek mind annak eredményeképp születnek meg, hogy nem aludttejből, hanem tejsavóból készül, szintén csöpögtetéses eljárással.
 

Rögös túrótúró_1

Mint a neve is mutatja, ez a túró rögökből áll. A bolti túrók ebbe a kategóriába tartoznak.
 

Sovány túró, félzsíros túró

A boltok polcain zömében ezzel a kétféle megjelöléssel találkozhatunk. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a félzsíros túró zsírtartalma a szárazanyagban minimum 25%, maximum 45%, míg a sovány túró esetében ez a szám kevesebb mint 10%. Ez a bonyolult számítási rendszer eredményezi azt, hogy adott esetben egy félzsíros túró is csak mondjuk 9 gramm zsírt tartalmaz.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zöldfűszeres juhtúrótorta

Zöldfűszeres juhtúrótorta

A túrótorta sós változata, juhtúróból, sok-sok zöldfűszerrel.
Villámgyors panna cotta, túróval és áfonyával

Villámgyors panna cotta, túróval és áfonyával

Pillanatok alatt elkészíthető desszert, amit akár érdemes előre megcsináli, és a krémes túró a hozzá kínált gyümölcsökkel, tökéletes kezdete lehet egy napnak vagy befejezése akár egy ebédnek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!