Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A sokoldalú cukkini

2019. március 11.

Szinte egész évben kapható, tavasztól késő őszig pedig kifejezetten jó áron juthatunk hozzá a cukkinihez. Semleges íze révén remekül passzol különböző ételekhez és fűszerekhez, akár még édességbe is tehetjük. Mutatunk pár szuper felhasználási módot levestől a desszertig.

 

1. Leves

„Darabos” zöldség- vagy csirkelevesekbe, valamit krémlevesekbe egyaránt tehetjük. Ha az előbbi levesek mellett döntünk, vágjuk vastagabb kockákra, és csak a főzés befejezése előtt maximum 15 perccel tegyük a többi zöldséghez és egyéb hozzávalóhoz, ugyanis nagyon gyorsan puhára fő. Krémlevest készíthetünk csak cukkiniből, de tartalmasabbá is varázsolhatjuk pár szem krumplival. Tejszínnel vagy joghurttal tehetjük krémessé a levest.

 

2. Előétel

Pároljuk meg a lereszelt, kinyomkodott cukkinit egy kevés olajon fokhagymával és sóval. Hagyjuk kihűlni, keverjük össze túróval, fűszerezzük kedvünk szerint, és máris kész a finom szendvicskrém.

A zsenge cukkiniket felkarikázva meg is süthetjük (éppen csak roppanósra), majd szalámikarikákkal, sonkacikkekkel, krémes sajttal vagy csírákkal megpakolva csinos partifalatokat készíthetünk belőlük.

 

3. Tölteni

A cukkini az egyik leghálásabb tölteni való zöldség. Elég hosszában kettévágni, magos részét eltávolítani, és mindenféle előfőzés vagy sütés nélkül már tölthetjük is. Halmozzunk a csónakokba sült darált húsos vagy sonkás tölteléket, szórjuk meg reszelt sajttal, majd süssük kb. 30 perc alatt készre.

 

4. Diétás „tészta”

A csíkokra vágott cukkini nagyon jól helyettesíti a spagettit vagy a hosszúmetéltet. Megfőzhetjük vízben, átsüthetjük egy kevés olajon, sőt nyersen is fogyaszthatjuk. Lehet tobzódni a finom tésztaszószokban, a „tésztánk” garantáltan alacsony kalóriatartalmú lesz.

 

5. Köret

Persze azt se felejtsük el, hogy köretként is remek a cukkini. A legjobb talán wokban, nagy lángon átsütve-átpirítva, például kakukkfűvel ízesítve.

 

6. Lecsóba

A francia lecsó elképzelhetetlen cukkini és padlizsán nélkül. Jól passzol a paprikához, paradicsomhoz, néha készítsük el így is!

 

7. Könnyű főzelék

Pici hagyma, fokhagyma, sűrítés önmagával vagy keményítővel, ízesítésként pedig kakukkfű vagy sok-sok kapor… és még egy kis citromlé. Jön a jó idő, ez az egyik legnyáriasabb főzelék, amit valaha kóstoltunk.

 

8. Desszert

Igen, édes desszert! A lereszelt, alaposan kinyomkodott cukkini kevert tészták alapjául szolgálhat. Készíthetünk belőle a püspök- vagy gyümölcskenyérhez hasonló cukkinikenyeret és brownie-t is. Semleges ízű, ezért egyáltalán nem érződik ki majd a desszertből, viszont finom puhává varázsolja a tésztákat.  

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tegyünk cukkinit az almás pitébe

Tegyünk cukkinit az almás pitébe

Az alma helyére! Honnan jött ez az ötlet, és miért ilyen népszerű?
Cukkini – finom, egészséges, olcsó

Cukkini – finom, egészséges, olcsó

Üdvözlünk az ezerarcú cukkini világában! Idegenvezetőd: Horvát Sára
Gyerekbarát cukkini egytál

Gyerekbarát cukkini egytál

Még mindig (és még meddig…) iskola, még mindig rohanás, lecke, munka, minden, ami a konyhában töltött időtől elvesz. És akkor még legyen egészséges is az a vacsora, meg laktató, meg persze finom, amit megesznek a gyerekek. Esznek cukkinit? Nem? Majd most fognak!

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.