Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A nagy tojás-rejtély: milyen gyakran és mennyi kerüljön a tányérunkra?

2018. október 29.

Biztosan hallott már mindenki a tojás körül zajló vitáról. Ártalmas vagy sem? Mennyit ehetünk belőle? Ha egészségesek vagyunk, a tojás fogyasztása mindenképpen ajánlott, ám érdemes jobban utánajárni annak, hogy milyen gyakran és mekkora mennyiségben érdemes tojásos ételeket enni.

Táplálkozástanilag a tojások nagyszerű fehérjeforrások, segítik stabilizálni a vércukorszintünket, valamint tartalmazzák az összes létfontosságú aminosavat. A tojássárgája olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek és többféle rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy 2003-ban publikált tanulmány szerint napi 1 tojás elfogyasztása nincs összefüggésben a szívkoszorúér-betegség és a szívroham kialakulásával. A kísérlet 115 ezer felnőtt bevonásával, 15 éven át zajlott. Több tanulmány is bebizonyította, hogy amennyiben tojást reggelizünk, kevesebbet fogunk ebédelni, mert jóllakottabbnak érezzük majd magunkat. És mivel bizonyított a kapcsolat az elhízás és a szívbetegségek között, a tojás étvágycsökkentő hatása máris pozitív.

Ne hagyjuk ki azonban a felsorolásból a rizikófaktorokat se! A tojás telített zsírokat tartalmaz, amelyekből ha túl sok kerül a szervezetünkbe, emelkedhet a koleszterinszintünk, illetve ezek a zsírok növelhetik a szívizomzat betegségeinek kialakulási kockázatát is. Egy nagyobb tojás 180 mg koleszterint tartalmaz, az ajánlott napi maximum egészséges felnőttek esetén 300 mg, szívproblémákkal küzdők, illetve 2-es típusú cukorbetegek számára pedig 200 mg.

Összefoglalva tehát, ha szeretjük, maradjunk napi 1 tojásnál, és ne felejtsünk el mellé sok zöldséget, valamint egészséges, teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztani.

 

Forrás: today.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spanyol tortilla, ezúttal töltve

Spanyol tortilla, ezúttal töltve

Ma van a tojás világnapja, amelyre ezúttal a spanyolok finom tortilláját választottam receptként. A régi, autentikus spanyol konyha olcsó, egyszerű alapanyagokból álló, de egyben tartalmas fogásairól ismert. Ilyen ez a tortilla is, ami tulajdonképpen nem más mint egy burgonyás omlett.
Innen tudhatod, hogy még jó a tojás

Innen tudhatod, hogy még jó a tojás

A hűtő végében pihenő tojások vagy veszélyes ellenségek, vagy még bátran használható alapanyagok.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!