
A nagy tojás-rejtély: milyen gyakran és mennyi kerüljön a tányérunkra?
2018. október 29.Biztosan hallott már mindenki a tojás körül zajló vitáról. Ártalmas vagy sem? Mennyit ehetünk belőle? Ha egészségesek vagyunk, a tojás fogyasztása mindenképpen ajánlott, ám érdemes jobban utánajárni annak, hogy milyen gyakran és mekkora mennyiségben érdemes tojásos ételeket enni.
Táplálkozástanilag a tojások nagyszerű fehérjeforrások, segítik stabilizálni a vércukorszintünket, valamint tartalmazzák az összes létfontosságú aminosavat. A tojássárgája olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek és többféle rákbetegség kialakulásának kockázatát.
Egy 2003-ban publikált tanulmány szerint napi 1 tojás elfogyasztása nincs összefüggésben a szívkoszorúér-betegség és a szívroham kialakulásával. A kísérlet 115 ezer felnőtt bevonásával, 15 éven át zajlott. Több tanulmány is bebizonyította, hogy amennyiben tojást reggelizünk, kevesebbet fogunk ebédelni, mert jóllakottabbnak érezzük majd magunkat. És mivel bizonyított a kapcsolat az elhízás és a szívbetegségek között, a tojás étvágycsökkentő hatása máris pozitív.
Ne hagyjuk ki azonban a felsorolásból a rizikófaktorokat se! A tojás telített zsírokat tartalmaz, amelyekből ha túl sok kerül a szervezetünkbe, emelkedhet a koleszterinszintünk, illetve ezek a zsírok növelhetik a szívizomzat betegségeinek kialakulási kockázatát is. Egy nagyobb tojás 180 mg koleszterint tartalmaz, az ajánlott napi maximum egészséges felnőttek esetén 300 mg, szívproblémákkal küzdők, illetve 2-es típusú cukorbetegek számára pedig 200 mg.
Összefoglalva tehát, ha szeretjük, maradjunk napi 1 tojásnál, és ne felejtsünk el mellé sok zöldséget, valamint egészséges, teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztani.
Forrás: today.com