Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A nagy csata: mosogatógép vagy mosogatás?

A mosogatógép nyújtotta kényelemhez nem fér kétség. A nagy kérdés az, hogy melyik módszer gazdaságosabb, és nem utolsósorban környezetbarátabb?
2013. november 24.

A két módszer ütköztetése során alapvetően a víz- és a villanyfogyasztás merül föl a leggyakrabban, de további szempontokat is érdemes figyelembe venni.

Víz

A mosogatógép vízfogyasztása függ persze a használat számától, de leginkább a kiválasztott programtól. Általában véve az mondható, hogy az Eco programok használata esetén 8-14 liter közötti vízmennyiséget használ fel egy mosogatásra, amely 12-14 terítéket jelent. Ez 24-28 tányérnak és ugyanennyi pohárnak, késnek, kanálnak, villának felel meg. Egy átlagos mosogatómedence 10 literes, az átlagos konyhában kettő található belőle. Az egyikben ugye mosószerezünk, a másikban öblítünk. Ha azt a részét nem vesszük a dolgoknak, hogy egy idő után az öblítővíz nem nagyon tudja betölteni a rá kirótt funkciót, akkor is 20 liter víz fogy. A folyóvizes mosogatásnál pedig határ a csillagos ég.

Áram

Az említett Eco program esetén a gépek fogyasztása 1,01-1,03 kWh, míg a kézi mosogatásnál figyelembe kell venni a vízmelegítés és esetleg a világítás energiaigényét. Ez utóbbi esetben nem számít, ha közben más is tevékenykedik a konyhában, a meleg vízre viszont maximum a pénztárcánk szempontjából mentség a távhő, mert attól még ezért a melegért is elégettek valamit.

Mosógatószer & idő

Az átlagos mosogatószer foszfátot tartalmaz, ahogy a mosogatótabletták zöme is. Mi a baj a foszfáttal? A foszfát szennyezi a természetes vizeket, növeli az algák számát, de más formában is veszélyes a vízi élőlényekre. A megoldást tehát a foszfátmentes tisztítószerek jelentik, melyek közül nem csak a házilag főzött mosódiólére érdemes gondolni. Mosogatószerek közül is kapható foszfátmentes, ahogy mosogatógép tablettából is, ráadásul az áruk is körülbelül egyforma. Kétségtelen, hogy a kézi mosogatás időt és energiát jelent, de ugyanúgy idő a mosogatógépbe pakolás is, ezzel együtt is, nagy mennyiség esetén valószínűleg a mosogatógéppel járunk jobban.

Tisztaság

Sokszor elhangzik, hogy a mosogatógép egyik nagy előnye, hogy olyan magas hőfokon is moshatjuk vele az edényeket, ami kézi mosogatás esetén kivitelezhetetlen. Ez pedig azért jó, mert így minden bacilust elpusztul. Ez érv lehet a mosogatógép éttermi, kórházi vagy közétkeztetésben való használatára, de aki egy családi ebéd után szükségesnek érzi az edények fertőtlenítését, annak a problémájára nem a mosogatógép a megoldás.
A mosogatógép másik hibája, hogy ritkán lesz cseppmentesen csillogó a kikerülő edény. Ez egy vizes pohárnál általában mindegy, de egy borospohárnál már nem. A borospoharak, főleg ha kristályból vannak, el is veszíthetik a fényüket a gépi mosás során, így ebben az esetben ajánlott eljárás az ecetes víz, sima víz, szárazra törölgetés.

Pénz 

Egy mosogatógép ára 80-120 ezer forint között mozog, de egy prémium kategóriás gép ennek a többszöröse is lehet. A gépekre 2-5 év garanciát adnak, ami nem azt jelenti, hogy nem működhetnek tovább, de a gyártók ennyit garantálnak. A mosogatáshoz meg kell egy szivacs és a mosogatószer, a kettő együtt megvan egy ezresből két hónapra. Ugyanakkor lehet, hogy a vízen többet veszítünk, vagy éppen számít az a napi egy óra is amit meg tudunk spórolni a mosogatógéppel, mert ez idő alatt pont tudunk olvasni a gyereknek két mesét vagy megihatunk egy pohár bort, vagy csak úgy lógathatjuk a lábunkat.

A döntés

Ha okosan akarunk választani, akkor a mosogatnivalók mennyiségéből érdemes kiindulni. Ha hetente többször keletkezik nagyobb adag mosogatnivaló, akkor minden szempontból jobban járunk egy géppel, ha azonban a család minden tagja házon kívül étkezik és hétvégente a nagymamáknál ebédel, akkor valószínűleg jól meg lehet lenni nélküle. A fentiek mellett érdemes figyelembe venni az edényeink anyagösszetételét, mi tehetető bele és mi nem. Mindenesetre bármelyik verzió mellett is döntünk, ne felejtsük el, hogy a mosogatószer megválasztásával és takarékos használatával, a vízpazarlás kerülésével, már tehetünk azért, hogy zöldebb legyen a konyhánk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A konyha kései

A konyha kései

A késekről még azok is szeretnek elmélyülten komolyakat mondani, akik amúgy nemigen használják őket (és most nem a séfekre gondoltunk), sőt ahogy mondjuk órát tudnak gyűjteni a rajongók, úgy késeket is rendelnek a világ minden tájáról. Férfias játékok.
Apró kis darabok

Apró kis darabok

Csak egy mozdulat lenne, ha a megfelelő eszközt használnánk hozzá. Sok mindennel van így, de a reszelőkkel kiváltképp. Mutatjuk a lényeget.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!