
A marihuána kulináris forradalma
Sokan úgy vélik, egy pohár bor vagy sör kíséretében jobban csúszik a vacsora: ilyenkor a cél nem az, hogy az asztal alá igyuk magunkat, hanem hogy magasabb szintre emeljük az evés élményét – esetleg, hogy egy kissé lazábbnak és vidámabbnak érezzük magunkat.
Így viszonyul Christopher Sayegh is a marihuánához, aki The Herbal Chef néven megrendelésre olyan vacsorákat készít, amelyeknek mindegyik fogásába belecsempészi valahogyan a kannabiszt.
Ez persze, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az este végére a vendégek már azt sem tudják, hol vannak (bár az kétségtelen, hogy teljesen nem marad el a növény hatása). Hogy a fogások íze kellemes legyen, és ne nyomjon el mindent a kannabisz, a séf vízben oldott THC-t alkalmaz (a THC a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga). Az, hogy ez milyen mennyiségben kerül az ételekbe, előzetes egyeztetés alapján dől el, minden vendég részére személyre szabottan készül el a menü.
Marijuana illegal?
Kaliforniában a marihuána jelenleg csak orvosi céllal, receptre kapható, de 2016 novemberétől legalizálhatják a széleskörű fogyasztását is. A 23 éves séf úgy hozta létre vállalkozását, hogy az most is legális keretek között működhessen, de felvirágozni csak akkor fog igazán az üzlet, hogyha bekövetkezik a törvénymódosítás.
Sayegh nem csak séfként tevékenykedik: emellett termesztő is, tehát figyelemmel kíséri a marihuána útját, az ültetvénytől a vacsoraasztalig. A Herbal Chef számára kulcsfontosságú, hogy minőségi alapanyagokat felhasználva, színvonalas ételeket szolgáljon fel a megrendelőknek. A séf, aki számos neves étteremben dolgozott már, személyes küldetésének tartja az ehető formában történő marihuána-fogyasztás kultúrájának befolyásolását.
Süti helyett főétel
Hiszen, amikor ilyen ételekre gondolunk, nem feltétlenül az igényesség jut róluk eszünkbe. Valőszínűleg valamilyen „füves süti” képe jelenik meg lelki szemeink előtt, például egy brownie vagy muffin. Ilyeneket enni pedig közismerten rizikós – különösen, ha valaki egyébként nincs hozzászokva a marihuánához -, mivel a hatásuk általában jóval az elfogyasztásuk után jelentkezik, akkor viszont sokszor váratlanul erőteljesen. Így ezekből a legtöbben néhány morzsával is megelégszenek, a Herbal Chef viszont teljes vacsorákat kínál, így jogosan vetődhet fel bennünk a kérdés: hát mégis hogy lehet ezt kibírni? (Mármint anélkül, hogy a baráti összejövetel kész őrültekházává menne át.)
Pedig nagyon is ki lehet, még azoknak is, akik nem „gyakorlott” fogyasztók. Legalábbis Sayegh ezt állítja, a Guardian újságírója pedig, akinek a séf báránybordát szolgált fel lencseágyon, THC-s mentachutney-val, csak megerősíteni tudja. „Csak annyit vettem észre magamon, hogy jókedvűbb lettem.” – fogalmaz – „Ez pedig minden fogás lényege, akár tartalmaz THC-t, akár nem: az öröm továbbadása, egyik személytől a másiknak.” A marihuána íze pedig állítása szerint egyáltalán nem volt érezhető.
Csak tisztán!
De Sayegh nem csak az ízekre figyel oda. A vacsoraasztal közepére mindig kis üstöket helyez, amelyekben a kannabisz illatanyaga fortyog, így több érzékszervünk is részesül az élményből.
A séf egyértelműen leszögezi, hogy a szokatlan anyag használata a főzéshez, nem csupán reklámfogás. Sokan feltételezik, mondja, hogy állandóan be van állva, de ez a legkevésbé sincs így. Sőt, kifejezetten józan típusnak tűnik. A valódi célja az, hogy a kulturált fogyasztást népszerűsítse, amiben a jövőt látja. Szerinte csak idő kérdése, hogy a marihuána valóban hasonló szerepet töltsön be a gasztronómiában, és épp olyan elfogadott legyen, mint meginni egy pohár bort az étel mellé. Csak, hogy fokozzuk az élvezeteket.
Forrás: theguardian