Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Balról: Győrffy Árpád (Arany Kaviár), Molnár Gábor (Geisel Vinothek) és Daniel O'Shea (Alabárdos)

Bocuse d'Or: megvan a magyar győztes!

Ha a stopperre, az edzőkre és a bírákra gondolunk, hamarabb jut eszünkbe egy sportverseny, mintsem a főzés. Évről évre azonban hosszú hónapok kimerítő edzése után nekivágnak a világ szakácsai a selejtezőknek és legjobb tudásuk szerint sütve-főzve próbálnak bejutni a kétévente megrendezett világdöntőre, Lyonba. Ez a Bocuse d'Or.
2014. március 12.

Sokféle módon lehet mérni, hogy egy szakács hol tart a pályáján. Mást néznek a különböző kalauzok (Michelin, Gault Millau, Zagat) és mást a versenyek. De ezek közül a Bocuse d’Or, a világ leghíresebb szakácsversenye leginkább a fiatalok terepe, a szakács segítője maximum 22 éves lehet és noha a séfeknél elvileg nincs korhatár, de jellemzően itt is a fiatalok versenyeznek.

Edzőtábor

Balról: Rasmus Kofoed és Paul Bocuse (Fotó: Kovács András)

Balról: Rasmus Kofoed és Paul Bocuse (Fotó: Kovács András)

A versenyre több selejtezőn keresztül vezet az út, győzni kell a jelölt saját hazájának válogatóján, majd a régiós-kontinentális versenyen, és így juthat el Lyonba a legjobb 24 közé. Magyar versenyző elsőként 2013-ban jutott el a világdöntőig. Széll Tamás és segítője, Garai Ádám a 24-es mezőnyben a tekintélyes 10. helyet szerezte meg. Ahhoz hogy ott legyen, előtte természetesen az európai selejtezőt is jól kellett teljesíteni 2012-ben Brüsszelben. Évekbe telik tehát amíg valaki eljut Lyonig. És hogy, milyen kemény munka ez, íme egy kis ízelítő Széll Tamás fölkészüléséből:

A Hungexpón március 10-12. között zajlott Sirha nemzetközi versenyen rendezték meg a magyar selejtezőt, ahol is hatan álltak a pult mögé, akik közül a győztes, Molnár Gábor képviseli a hazai színeket a májusi stockholmi európai selejtezőn. Az európai selejtező helyszíne egyébként mindig változik, a 2016-os rendezésért pedig már csak Budapest és Bécs maradt versenyben. Azt, hogy 2016-ban mi rendezhetjük-e a Bocuse d’Or erurópai döntőjét, szintén a stockholmi EB-n jelentik be.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ízelt lábús nyalóka – a párizsi Salon Saveurs

Ízelt lábús nyalóka – a párizsi Salon Saveurs

A világ nagy gasztronómiai vásárai pontosan úgy jelzik előre a várható trendeket, mint mondjuk a milánói divathét. Persze mindenhová a maguk tempójában érkeznek meg ezek a hullámok, de mindig jó látni az elejét. Kollégánk Párizsban kóstolt és jegyzetelt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!