
Bocuse d'Or: megvan a magyar győztes!
Sokféle módon lehet mérni, hogy egy szakács hol tart a pályáján. Mást néznek a különböző kalauzok (Michelin, Gault Millau, Zagat) és mást a versenyek. De ezek közül a Bocuse d’Or, a világ leghíresebb szakácsversenye leginkább a fiatalok terepe, a szakács segítője maximum 22 éves lehet és noha a séfeknél elvileg nincs korhatár, de jellemzően itt is a fiatalok versenyeznek.
Edzőtábor
A versenyre több selejtezőn keresztül vezet az út, győzni kell a jelölt saját hazájának válogatóján, majd a régiós-kontinentális versenyen, és így juthat el Lyonba a legjobb 24 közé. Magyar versenyző elsőként 2013-ban jutott el a világdöntőig. Széll Tamás és segítője, Garai Ádám a 24-es mezőnyben a tekintélyes 10. helyet szerezte meg. Ahhoz hogy ott legyen, előtte természetesen az európai selejtezőt is jól kellett teljesíteni 2012-ben Brüsszelben. Évekbe telik tehát amíg valaki eljut Lyonig. És hogy, milyen kemény munka ez, íme egy kis ízelítő Széll Tamás fölkészüléséből:
A Hungexpón március 10-12. között zajlott Sirha nemzetközi versenyen rendezték meg a magyar selejtezőt, ahol is hatan álltak a pult mögé, akik közül a győztes, Molnár Gábor képviseli a hazai színeket a májusi stockholmi európai selejtezőn. Az európai selejtező helyszíne egyébként mindig változik, a 2016-os rendezésért pedig már csak Budapest és Bécs maradt versenyben. Azt, hogy 2016-ban mi rendezhetjük-e a Bocuse d’Or erurópai döntőjét, szintén a stockholmi EB-n jelentik be.