A kivi jó neked! Mutatjuk, miért is olyan egészséges
2020. September 16.Ez az apró trópusi gyümölcs számos pozitív élettani hatással bír, így nem csoda, hogy helyet kapott a szuperélelmiszerek népes táborában. Hogy miért is olyan jó neked? Íme, a válasz.
Lássuk először a fajtáit!
A magyar boltokban a leggyakoribb a friss, zöld húsú kivi, de szárított verzióval is lehet találkozni. Ez utóbbival azért jobb vigyázni, mert sok esetben hozzáadott cukrot tartalmaz, ami jelentősen megdobja a kalóriaértékét.
A gyümölcsnek egyébként létezik egy sárgább húsú fajtája is, amelynek az íze is édesebb a zöld húsúnál. A kivi héja is fogyasztható, de valójában inkább csak a sárga héjat javasolják megenni. Egy másik érdekes és egyre kedveltebb alfaja a gyümölcsnek a kivi bogyó. Ezek a kis gombóckák nagyjából szőlőszem méretűek, és a külsejük teljesen sima.
Miért egészséges?
Jó a bőrünknek és hajunknak. A kivi nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amelynek köszönhetően bőrünk feszesebb és fiatalosabb lesz, valamint hajunkat is erősíti. Immunerősítő szerepe sem hanyagolható el. Legtöbben a narancsra és citromra gondolnak, ha magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöt kell megnevezni, ám két kis kiviben éppen annyi C-vitamin található, mint egy közepes narancsban. Támogatja az emésztést, ugyanis sok-sok rostot tartalmaz, emellett pedig található benne egy olyan enzim, amely segíti lebontani a fehérjéket, ezzel is javítva emésztőrendszerünk hatékonyságát. Sőt! A fogyásban szintén segíthet. Kalóriatartalma alacsony, ám tele van tápanyagokkal és az előbb már említett rostokkal. Antioxidánsai pedig hozzájárulhatnak egy csomó betegség kialakulásának a megelőzéséhez.
Hogyan fogyasszuk?
A sokoldalú gyümölcs kerülhet limonádéba, smoothie-ba, készíthetünk kivis gyümölcsjoghurtot is. A fehérjéket lebontó enzim miatt meglepően hatásos marinádokat is kikeverhetünk belőle. Vékonyra vágott szeleteit pedig tehetjük húsokra és halakra.
Forrás: Good Housekeeping