
A húsvéti, varázslatos 5-ös
Mi most összegyűjtöttünk öt, hidegen is fogyasztható, szuperfinom vendégváró ételt, amivel lenyűgözhetjük a rokonok seregét. A jelszó pedig: “A sonkán túl is van disznó!”, azaz a sertés egyéb részeit is nyugodt szívvel bevethetjük húsvétkor, hiszen a második napon sonkát már úgyis mindenki unja.
Crostini hideg kapros-mustáros sertéssülttel
Ideális vendégváró fogás, hiszen a pácolás miatt a húsnak úgyis állnia kell, így ajánlatos is jó előre elkészíteni, nem akkor kell kapkodni, mikor már mindenki a fedélzeten van. Egészséges is, hiszen olyan, mintha házilag készítenénk felvágottat, megkímélve szeretteinket az adalékanyagok okozta káros következményektől. A receptben javasolt kapros-mustáros öntetet cserélhetjük akár házi tormára is, hogy megmaradjon a húsvéti feeling.
Tejben párolt sertésfilé
Könnyedén, kevés előkészülettel kiadós reggelit varázsolhatunk a húsvéti asztalra, persze ha vacsorára kellene valami finomság, akkor ez a fogás este 6 után is megállja a helyét. A finoman fűszerezett és tejben puhára párolt sertéscomb egy szelet friss, ropogós kenyérrel, tormával vagy csemege uborkával a családi asztal, az együtt töltött idő pompás kísérője lesz.
Hideg, fűszeres sertésszűz
Gyönyörűen elkészíthető hidegtál sertésszűzből, friss zöldségekkel: retekkel, paprikával, újhagymával és persze az elmaradhatatlan főtt tojás is nagyon jól illik hozzá. A hús nem lesz unalmas, hiszen különleges pácban áztatjuk min. 4 órán keresztül: kerül bele vörösbor, babérlevél, rozmaring és narancs héj is, ez mind garancia a fantasztikus ízélményre.
Hatfűszeres, sült sertés hasaalja
Ezt az igazán laktató fogást, nem ajánljuk kései vacsorára, inkább ebédre, vagy hidegen felszelve másnap reggelire. Az előkészületek itt is több órát vesznek igénybe, így érdemes előtte nap rászánni az időt a sütésre, de az eredmény önmagáért beszél. Szeretettel készítsük, simogassuk jól meg a, házilag elkészített, fűszerkeverékkel, és nagyon hálás lesz értre. Persze nem csak a sertés mond majd köszönetet, hanem a vendégsereg is kezet csókol nekünk.
Húsvéti sonka kétféle tormával
Ha pedig a klasszikus és tökéletes húsvéti sonka elkészítésének a titka még nincs a birtokunkban, akkor ezt is érdemes még idejében elsajátítanunk. Nyugalom még van bőven időnk! Kiindulási pont: a “bizalmi hentes”, akinek az árujában még sohasem csalódtunk. Második lépés pedig a sonka előéletének alapos tanulmányozása: semmiképpen se vegyünk gyorspácolt terméket. Legyen hagyományos, hideg füstölésű. Nemesvölgyi Attilától, egyéb hasznos információkat is megtudhatunk a beszerzéssel, az elkészítéssel és a pácolással kapcsolatban is. Attila kétféle házi tormát is ajánl a sonka mellé.