Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A húsevő ananász legendája

2019. január 18.

Megőrültünk volna péntek délutánra? Dehogy! Sőt azt is leszögezzük, hogy nem egy friss Zs-kategóriás horror- vagy kalandfilm elemzésére készülünk, hanem a mindenki által ismert ananász egy érdekes tulajdonságáról rántjuk le a leplet.

 

Friss ananász fogyasztása közben már ti is biztosan tapasztaltátok azt a semmivel sem összekeverhető csípős, bizsergető érzést a nyelveteken, belül az ajkaitokon és a szájpadlásotokon, amelyet kizárólag ehhez a gyümölcshöz tudtok kötni. Nem a képzeletetek játszik ilyenkor veletek, a jelenségnek tudományos magyarázata van. A csípős érzet okozója egy bromelán nevű enzim, a gyümölcs fogyasztásakor fejti ki hatását, egészen pontosan fehérjét kezd lebontani a nyálkahártyánkon. Persze túlzásokba nem kell esni, az enzim ugyanis igen gyenge, a kevésbé érzékenyek szinte alig érzik működését, de a netes álhírek a „húsevő, minket is bekebelező” ananászokról bizony innen erednek. Az aggódóknak még egy jó hír: a bromelánt a gyomorsav hamar lebontja.

Az enzim az ananász egészében megtalálható, ám koncentráltabban van jelen a gyümölcs középső, rágósabb részében. Bár ehető, az érzékenyek számára javasolt ennek kivágása.

 

Használjuk ki a konyhában!

Bromelán tartalma miatt az ananász igen hatékonyan és gyorsan megpuhítja a húsokat. Levét rá is csepegtethetjük a megpuhítani kívánt húsra, de az is elegendő, ha felkockázva a felületére helyezzük. Ezután hagyjuk kicsit állni.  

 

Mire jó még a bromelán?

A gyógyászatban gyulladáscsökkentésre alkalmazzák, illetve számos kutatás folyik azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne rákbetegségek gyógyítására használni. A kemoterápiával ellentétben ugyanis – amely a szervezet egészséges sejtjeit is elpusztítja – a bromelán lehetséges, hogy képes csak a rákos sejteket megtámadni.

 

Forrás: So Delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az ananászfogyasztás előnyei

Az ananászfogyasztás előnyei

Támogatja a fogyást, erősíti az immunrendszert, és még finom is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!