Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

A hétfő reggel bearanyozója: szalonnát bele!

Sosem értettem miért verné bárki nagy dobra, hogy szereti a bacont. Mi abban a különleges? A bacont mindenki szereti. Hisz egy annyira mérhetetlenül és hiánytalanul tökéletes, hogy csak a legérzéketlenebbek képesek nem szeretni. De az, hogy szeretünk valamit, még nem jelenti azt hogy meg is értjük. Márpedig a bacon megérdemli, hogy megértsük.
2016. április 11.

A kérdésben nem fordulhattunk máshoz, mint Amerika egyik legavatottabb hússzakértőjéhez, a számos rangos díjjal elismert Josh Ozerskyhez, aki csak a hamburgerről is önálló történelmi áttekintést írt, de más húsok esetében is szívesen tárja föl a múltat és helyezi el a mindennapok gasztronómiájában.

1. Füst és pác

Az egyik oka annak, hogy a bacon ennyire jó, az, hogy két csodálatos dolog is történik vele. Ha valamelyik elmarad a kettőből, nem baconről beszélünk. Egyik a pácolás, amely abból áll, hogy a húst sóba és cukorba forgatva állni hagyják. Ettől az kiszárad és nem meglepően sós és édeskés ízt kap. Ezt persze gyorspácolással vagy mindenféle adalékkal is el lehet érni, de inkább tegyünk most úgy, mintha ezek nem is léteznének. A pácolás után a bacon a füstölőbe kerül, ahol nem túl forró, keményfa-füstön füstölődik három-négy órán át. A hagyományos, vidéki füstölőben 80-100 fokos a hőmérséklet, tehát akár be is ülhetünk a bacon mellé, feltéve, ha van oxigénmaszkunk. A csak pácolt disznóhús a sonka, a csak füstölt pedig szalonna. Amelyik hús mindkét próbán átesik, baconként végzi.

2. Bacon=disznóhús

Esetleg hallottatok már “marha-baconről”, vagy “pulyka-baconről”, netán a “vega-baconről” is. Ezek értelmetlen kifejezések. A bacon alapvető ízét – a lényegét – a dsznóhús adja, pontosabban a disznózsír. Nem kell feltétlenül dagadóból készülnie, lehet akár tokaszalonnából vagy oldalasból. A lényeg, hogy sertésből legyen. A disznóhús, és nem az elkészítés határozza meg a bacon ízét. Belátom, hogy ez rossz hír lehet néhány hithű zsidónak és muszlimnak, a vegetáriánusokról nem is beszélve, de a szabályokat nem én hozom. Én csak elmagyarázom őket.

3. Száraz pácRukolasaláta sült baconnel és tükörtojással

Korábban utaltam az olyan baconre, amit különböző páclevekben érlelnek. Nem tagadom hogy ezek között is lehet találni kifejezetten fimomat. Ha megsütsz egy csomag átlagos bolti bacont és elémrakod, mind tudjuk, mi fog történni. De ez nem jelent semmit. Ugyanolyan szívesen megeszek egy zacskó chipszet is. A bolti bacon-ökbe annyi vizet szívattak fel amennyi csak beléjük fért, így puha és petyhüdt lesz. Ha megnyomkodjuk a csomagolást, olyan mint a fogkrém. Az igazi bacon, a száraz pácnak köszönhetően, keményebb mint a nyers disznóhús. A só koncentrálja az ízeket, kiszárítja a húst, megkeményítve azt.

4. A 4 alapvető íz

Ezek a következőek: sósság, füstösség, édesség és zsírtartalom. “Kiegyensúlyozott” bacon alatt ennek a 4 komponensnek az egyensúlyáról beszélünk. Személy szerint nem vagyok a kiegyensúlyozott bacon híve. Én zsírosan és édesen szeretem a bacont, épp hogy elegendő füstösséggel és sóval ahhoz, hogy ne váljon édességgé.

5. Le a serpenyővel!

Mindenki képzelje maga elé hogyan süti a bacont. Biztos vagyok benne hogy egy jó nagy vasserpenyőre gondolt mindenki, amelyben szépen sercegnek a szeletek. Így szerepel minden képen, amióta világ a világ. Sajnos azonban ez talán a lehető legrosszabb módja a baconsütésnek. (Természetesen a mikrót leszámítva). Csak gondoljunk bele, a baconszeletek általában a serpenyő átmérőjével megegyező hosszúságúak. Ez azt jelenti, hogy maximum 2, esetleg 3 szelet fér el benne anélkül hogy össze kellene hajtani, vagy félbe kellene vágni. Ráadásul a legtöbb serpenyő a közepén melegebb mint a szélén, am garantálja hogy a szeletek nem fognak egyenletesen megsülni. A legjobb, ha egy átlagos tepsiben, 190 fokon sütjük meg őket. Így minden szelet egyenletesen megsül, mivel ugyanakkora hő éri őket. Ha így készítjük el, nem is kell megfordítani a szeleteket. Ráadásul a konyhapultot is megkíméljük a zsírfröccsenésektől. Ha egyszer kipróbáljátok, mindig így fogjátok sütni.

6. A hikori fa titka

Belátom, hogy ez elég szubjektív kijelentés, amivel természetesen nem mindenki ért egyet. Ismerek olyanokat akik inkább az almafán, vagy cseresznyefán füstölt bacont szereti jobban.

Forrás: Business Insider

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi micsoda a disznótorosban? - Túlélő kalauz a döfés utánra

Mi micsoda a disznótorosban? - Túlélő kalauz a döfés utánra

Aki nem maga vág vagy vágat, annak egy ideje már érkeznek a rokonok disznótoros-pakkjai, de vajon mi van a csomagban? 10+1 alapfogalom a disznóvágás körül.
Saláta karamellizált baconnel

Saláta karamellizált baconnel

Kedvenc színes zöldségeinket egy izgalmas salátába keverjük.

Cobb saláta

Csirkesaláta baconnel, kéksajttal, zöldségekkel és vinaigrette öntettel. Köretnek is finom, de önmagában is elég, laktató étel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!