Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: www.umbertospizzaria.com

A gluténmentes tészta főzésének titkai

Méregdrága és még rossz is: ragacsos, szétfőtt és íztelen tud lenni egy gluténmentes tészta, ha nem figyelünk rá, hogyan főzzük ki. Ám ha az alábbi – egyébként cseppet sem bonyolult – tippeket megfogadjuk, valóban finom lesz az eredmény.
2016. január 30.

1. Big is beautiful

Egy 500 g-os csomag kifőzéséhez legalább 4 liter vizet forraljunk, mert összezsúfolva könnyebben összeragadnak a tésztadarabok.

Fotó: www.betterbatter.org

Fotó: www.betterbatter.org

 

2. Ne spóroljunk a sóval!

A legtöbbször kukorica- és/vagy rizslisztből készült tészta íze bizony elég lapos, szóval segítsünk rajta: 500 g tészta kifőzéséhez 1-1½ evőkanál sóval számoljunk.

3. Lobogjon a víz!

Itt nem szabad türelmetlenkedni: csakis akkor tegyük bele a tésztát a vízbe, amikor az lobogva forr. És mivel a egy kicsit lassítja a víz felforrását, célszerű azt először só nélkül, lefedve melegíteni, és ha felforrt, hozzáadni a sót. Ezután várjuk meg, hogy a víz újra felforrjon, és ekkor dobjuk bele a tésztát.

4. Olajat a főzővízbe? Soha!

Tévhit, hogy a főzővízbe tett olaj meggátolja a tészta összetapadását (Ennek elkerüléséről lásd az 5-ös pontot.). Az olaj ugyanis nem tud a forró vízzel elegyedni, és a víz tetején fog úszni. Aztán amikor leszűrjük a tésztát, arra rátapad, és így a mártás egyszerűen lecsúszik a tésztáról.

5. Keverjünk kitartóan!

A gluténmentes tészta a magas keményítőtartalma miatt hajlamos arra, hogy összetapadjon, ezért legalább percenként meg kell keverni. Amint beledobtuk a lobogó vízbe, rögtön keverjünk rajta egyet, majd fedjük le a fazekat – a cél, hogy minél gyorsabban visszaforrjon a víz. Ez eltarthat 1-2 percig, közben egyszer-kétszer mindenképp keverjük meg a tésztát. Ha ismét felforrt, levesszük róla a fedőt, kicsit visszavesszük a hőt, és percenként megkavarva főzzük tovább.

Fotó: www.fussyfoodie.co.uk

Fotó: www.fussyfoodie.co.uk

 

6. Ne higgyünk a csomagolásnak!

A tényleges főzési idő nem mindig felel meg a csomagoláson jelöltnek, ezért a 8. perc környékén érdemes elkezdeni az ellenőrzést: kivenni egy-egy darabot, és kettévágni. Ha látszik, hogy a közepe kicsit sötétebb színű, mint a széle, akkor még biztosan nem jó.

7. Ne főzzük túl!

Ha viszont már teljesen egységes a tészta színe, és kóstolva nem érezzük nyersnek, akkor készen vagyunk: azonnal szűrjük le, hiszen még hűlés közben is főni fog kicsit. A túlfőzött gluténmentes tésztánál kevés rosszabb dolog van.

8. Szűrd le, de ne öblítsd át!

Hacsak nem teljesen hideg tésztasaláta készítése a cél, ne öblítsük le a tésztát, hiszen azzal sokat veszítünk a keményítőtartalomból. Inkább még forrón, azonnal keverjük a mártásba.

9. Őrizz meg a főzővízből!

Ez két okból is fontos: egyrészt, mert a gluténmentes tészták több folyadékot vesznek fel, mint a búzalisztesek, ezért könnyen lehetséges, hogy hígítani kell majd a mártást. Másrészt, ahogyan az a víz színén is látszik, a tészta keményítőtartalmának jó része a főzővízben landol – ez pedig kiváló sűrítője lehet a mártásoknak.

10. Csak annyit főzzünk, amennyi elfogy!

A gluténmentes tészták nem igazán bírják a melegítést: szárazak, kemények lesznek. Ezért, ha nem hidegen esszük meg később, akkor sajnos nem érdemes őket eltenni. Viszont mivel főzés közben többet veszítenek a tömegükből, érdemes belőlük kicsit többet főzni. Tapasztalatom szerint amíg egy durum tésztából készült pennéből 6-8 dkg egy adag, addig ebből 8-10 dkg – de ez természetesen egyéni, mindenkinek magának kell kikísérleteznie a családi fogyasztásnak megfelelő mennyiséget.

Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Meggyes rácsos (gluténmentes)

Meggyes rácsos (gluténmentes)

Ha van egyértelműen klasszikus nyári sütemény, akkor a meggyes rácsos egészen biztosan közéjük tartozik. És azonnal kezdhetjük is a következőt. Ezúttal gluténmentes változatban készítjük.
Lisztmentes krémes túrótorta (gluténmentes)

Lisztmentes krémes túrótorta (gluténmentes)

Meglepően gyorsan elkészíthető ez a lisztmentes, tehát gluténérzékenyeknek is kínálható krémes túrótorta.
Gluténmentes alaplisztek 1.rész

Gluténmentes alaplisztek 1.rész

Gluténmentes gabonák, lisztté őrölt hüvelyesek és a modern élelmiszeripar keményítői és adalékanyagai – nagyjából ezekkel dolgozik a gluténmentes sütöde.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!