Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Németh Zsófia

A francia piac a valóságban

Párizsban piacra járni sikkes dolog. Az ételtudatos franciának az utcai piac az első számú alapanyag-beszerző helye – minderről csakis egy párizsit kérdezhettünk.
2013. november 4.

Mivel naponta kérdezgetik a Párizsban élő Németh Zsófiát a magyar konyháról, ezért ő a franciáknak kezdett el blogot írni. Mi pedig igyekszünk olyasmiket elcsípni tőle, amivel akár egy ott töltött hétvégét is földobhatunk.

Fotó: Németh Zsófia

Fotó: Németh Zsófia

Amióta a híres Nagycsarnokot (a Les Halles-t) felszámolták a hetvenes években, kosárral a kézben mászkálni kétféle helyen tudunk. Vagy kisebb, fedett csarnokokban: összesen 12 van belőlük Párizsban, méretük és színvonaluk is változó, viszont esőben praktikus ide menni, a hétfő és a vasárnap délután kivételével egész nap nyitva vannak. Vigyázat, az ebédidőt ők is szigorúan veszik, ilyenkor csak ponyvával letakart standokkal találkozhatunk. Szóba kerülhetnek még az utcákon felállított piacok, hetente kétszer-háromszor. Én ezeket kedvelem jobban, még ha sokszor meg is ázom és sietni kell, mert fél egy után már mindenki pakol. Kettőkor pedig már össze is söpörték az utolsó petrezselyemlevelet is. Előtte viszont halpultok, sajtosok, termelői és kereskedői zöldségesek, pékek, hentesek, kész ételesek pultjai között válogathatunk kedvünkre. A piacok árszínvonala is kerületenként változik, igen nagy különbségekkel találkozhatunk a városon belül.

Elengedhetetlen kiegészítők

Fotó: Németh Zsófia

Fotó: Németh Zsófia

Az utcai vásárlás legfontosabb kelléke a kerekes bevásárlókosár. Ami otthon talán néha ciki, itt háztartási alapkellék. Párizsban nehéz parkolni, a legtöbben a helyi piacokról és kisebb boltokból kénytelenek megoldani a bevásárlást és bizony elegánsabb egy dizájnos kocsit húzni, mint a leszakadóban lévő zacskótól kékülő kézzel cipekedni. Érkezés után gyorsan futunk egy kört, felmérjük a kínálatot, megpróbáljuk észben tartani a mindenképp beszerzendőket és nem elcsábulni az alkalmi ötleteinktől. Alkudozni lehet, de nem mindig érdemes, a kereskedők és termelők eléggé rugalmatlanok.  Mindig veszek zöldfűszert, vastag kötegekben kapható egész évben a koriander, menta, petrezselyem, metélőhagyma és szezonálisan a sóska (!).

Nyers meglepetések

Fotó: Németh Zsófia

Fotó: Németh Zsófia

Termelőknél találhatunk nyers céklát (amit egyébként jellemzően főzve és pucolva árulnak, csak ízesíteni kell és mehet a salátába), csicsókát, elvétve karalábét és a legújabb felfedezés: a biopiacon egy helyen van fehérrépa is!. Nem paszternák, az van sok helyen, hanem igazi, petrusgyökér. A franciák ezt nem eszik, csak az elvetemült vegetáriánusok színesítik vele étlapjukat. Az árusok pár alkalom után már előre köszönnek, de ismeretlenül is álljunk velük nyugodtan szóba, készségesen adnak tanácsot a vásárolt áru elkészítésével kapcsolatban. Receptek cserélnek gazdát, sokszor a sorban állók is hozzátesznek még párat. Ilyenkor, ősszel különösen színes a kínálat, különféle gombák, vargányák, trombita- és rókagombák, ezerféle sütőtök, színes almák, sárga-narancs és lila répák, húsos paprikák, feszes padlizsánok kínálják magukat: ellenállni nem érdemes.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Firenzei séta

Firenzei séta

Számtalan hely vállalkozik arra Firenzében, hogy jó áron és megbízható minőségben szolgálja ki a vendégeket. Ezúttal direkt nem tértünk le a nagy ösvényekről, merthogy még ott is szinte lehetetlen mellényúlni.
Vasból épült szentély a San Lorenzo tövében

Vasból épült szentély a San Lorenzo tövében

- Elnézést, készíthetnék pár fotót a standról?
- Persze, 5 euró lesz!
- Csak nem?
- Akkor három.
- Legyen ingyen, jó?
- Jó, legyen ingyen!
Amit Párizsban kétmillióan csinálnak egyszerre

Amit Párizsban kétmillióan csinálnak egyszerre

Ha csak a belvárost nézzük, akkor is nagyjából ennyien ebédelnek a legendás kétórás francia ebédszünetben, amibe simán belefér, hogy a vendégek akár negyven percet is várnak az asztalra egymáshoz préselődve a pultnál. Persze egy pohár borral a kezükben, hogy cserébe a laza ebédszünetért, jobban menjen a délután hatig tartó munka. Mi is beálltunk a sorba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.