Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A fecsegő asszony főz

Érdekes iránya modern gasztronómiának, hogy míg az inspiráció délről jön, addig a főzés apostolai északról kerülnek ki. A svéd Lotta Lundgren viszont még ezen is csavar egyet. Például nagyestélyiben darabol húst. A művészet, a divat és a gasztronómia meséje.
2014. március 7.

Ritkán találkozik az ember olyan buja szakácskönyv borítóval mint Lotta Lundgren Ha én főznék neked című kötetének fedlapja. Gyűrődik a vastag selyem, villan a harisnyás comb, drága gyöngysorok díszítik a nyers csülköt markoló kezet. Mondhatnánk, hogy íme, a végzet asszonya a konyhában.

Az érzékek játéka

A könyv képi világa a továbbiakban sem változik. A gazdag illusztrációs anyag folyamatosan a szexuális ábrázolás sztereotípiáival játszik. Láthatunk nyitott, rúzsozott ajkak fele közelítő gyümölcspépet, lecsúszott melltartópántos kéz tartotta fagylaltot, ám ahogy ezeknél a képeknél, úgy a számtalan étel-, alapanyag- és eszközfotónál is érezhető valamiféle távolságtartás, amely oka lehet irónia vagy művészi koncepció, egy biztos: eltereli a figyelmet arról a tényről, hogy ez egy szakácskönyv. A vizuális orgiában szinte elvesznek a receptek, amin a bőséggel előforduló szöveges részek sem segítenek, ugyanis sokszor nincs közük a receptekhez. Ha mindezek után mégis sikerül a receptekre irányítanunk a figyelmünket, akkor zömében ázsiai és mediterrán ihletésű fogásokkal találkozhatunk, melyek sorát szeszélyes összevisszaságban töri meg az egyszerű sült pisztráng vagy a gránátalmás borscs receptje. Az alapanyagok tekintetében is hasonlóan eklektikus a kínálat. Kelkáposzta, languszta, sertés zöldborsó és fésűkagyló váltogatja egymást, hogy végképp elveszítsük a fonalat. Közös vonásként egyedül a gazdag fűszerezés és a szerző áradó csacsogása emelhető ki.

Lotta elmeséli

A szerző ugyanis egy bátor asszony, aki szemben korunk politikailag korrekt, praktikus és fegyelmezett világával, felvállalja az élvetegséget. Bár a hétköznapokban sejthetően ugyanúgy farmerben és kötényben áll a tűzhelynél, nem átall eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne a világ, amikor cuki háziasszony helyett szertelen végzet asszonya lehetne, aki taftba burkoltan szervírozza a fogásokat, melyeket kalóriaszámolgatás és mosogatás nélkül, csak az étel teljes élvezetére koncentráltan fogyaszthatna el, miközben az asztaltársasággal megosztja menet közben felmerült emlékeit, gondolatait. A Ha én főznék neked egyértelműen nem egy alap szakácskönyv, de cipőből sem csak praktikusat tart az ember. Kell a magassarkú is, amit ugyan ritkábban vesz fel, de akkor annál nagyobb örömmel és hangsúllyal. Ám ahogy a magas sarkúban is meg kell tanulni járni, úgy ezeknél a receptek is a gyakorlottabb szakácsok vannak előnyben, de semmi pánik, a könyv mindenképp szórakoztató és érzéki konyhai kaland.

Lotta Lundgren: Ha én főznék neked ‒ A végzet asszonya a konyhában, Geopen Kiadó 2013, 179 oldal, 5990 Ft

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Három és kész

Három és kész

Igen, minden adott lehetne ahhoz, hogy ne, de mi mégis. Odavagyunk Hugh-ért és el is meséljük. Most éppen legújabb könyve, a Három jó dolog a tányéron tart bennünket lázban.
Céklás korhelyleves füstölt csülökkel

Céklás korhelyleves füstölt csülökkel

Kiadós, céklás korhelyleves, a szilveszteri buli után a legjobb megoldás!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!