Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A cukros üdítőitalok fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

2016. október 31.

Svéd kutatók úgy vélik, hogy a cukros üdítők napi fogyasztása növeli a kevésbé ismert autoimmun cukorbetegség kialakulásának esélyét. Napi két ilyen üdítő elfogyasztása nagymértékben növeli a kockázatot. A svéd kutatók szerint több, mint 200 ml üdítő elfogyasztása megkétszerezi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Súlyos eset, amikor valaki naponta 5 ilyen üdítőt is megiszik, így megtízszerezi a kockázatot. Ezek az üdítők más, tüneteiben a cukorbetegséghez hasonló, atuoimmun betegségeket (pl. LADA) is előidézhetnek.

Az 1-es típusú cukorbetegség, ami állandó inzulin injekciókkal jár, egy autoimmun betegség, amikor is kimerülnek a hasnyálmirigy inzulin előállító sejtjei. A 2-es típusú cukorbetegség, ami majdnem 3 millió embert érint például az Egysült Királyságban, megváltoztatja a szervezet inzulinra adott válaszát. Utóbbi az elhízással és a felgyorsult életstílussal van összefüggésben.

Kutatók 2874 svéd felnőtt cukros üdítőital fogyasztási szokásait vizsgálták és összevetették a cukorbetegségi rátákkal. Azt tapasztalták, hogy igenis van összefüggés, az 1-es típusú, autoimmun változat kialakulása és az elfogyasztott mennyiség között. A következő lépésben 8 másik európai ország adatait vizsgálják meg.

A cukros üdítők fogyasztása hatással van a 2-es típusú cukorbetegség és a LADA alakulására is, hiszen hatással van a cukoranyagcserére és az inzulin érzékenységre. A kutatás nem abszolút, hanem viszonylagos kockázatot vizsgált, hogy mennyit emelkedett a normál szintről.

Úgy becsülik, hogy a világon minden 11 emberből 1 küzd cukorbetegséggel.

 

Forrás: www.theguardian.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mit szórsz? - Kalandok a só körül

Mit szórsz? - Kalandok a só körül

Bár a finomítás során sok ásványi anyagtól megszabadítják, a só nemcsak a legalapvetőbb fűszer, de a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag is. Míg régen csak a konyhasót ismertük, mára színesebb és ízesebb is a hozzáférhető választék.
A termosz melege

A termosz melege

A skót tudós, Sir James Dewar kémiai kísérleteihez 1892-ben alkotta meg az egymásba helyezett, vákuummal levegőtlenített és nyakuknál összeforrasztott lombikokat. Ha ez túl tudományosan hangzik, nem véletlen, a termosz sem a semmiből lett.
Ízek a teában

Ízek a teában

A teakedvelők népes táborának keménymagja csakis a tiszta, eredeti ízeket kedveli. A boltok kínálata persze ennél sokkal szélesebb igényeket is kiszolgál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!