Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A covid óta feltűnően hullik a hajad? Sajnos lehet összefüggés!

Vitamin pótlással javulhat a helyzet.
2021. szeptember 5.

Nagyon igyekeztünk, hogy elkerüljük a covid-19-et, mely kórokozónak egyre több lesz a rovásán, ahogyan telnek a hónapok és évek. A súlyos esetekben halált, illetve szervkárosodást is okozó vírus az idegrendszert szintén megtámadhatja, de a gyulladásos problémáknál is olaj lehet a tűzre. Ha ez még nem volna elég: a frizuránkat is megviselheti a fertőzés. Ami persze a durvább szövődményekhez képest apróság, de mégis nagyon kellemetlen, mikor csomókban hullanak a tincsek, és nem csak hajmosáskor.

Van egy természetes hajhullás, ami a megújulás része, de itt már messze nem erről van szó. A fertőzésen átesetteknél nagyjából két-négy hónap után jelentkezik ez a gond, és számos megrázó beszámoló látott már napvilágot róla a neten. Alyssa Milano még videóban is megmutatta, miről van szó: a 48 éves színésznőt több tünet is gyötörte, és valóban rossz nézni, ahogyan egy gyengéd kefélés során is mennyi száltól szabadul meg.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alyssa Milano (@milano_alyssa)

Sajnos gyakori jelenség ez, ha a szervezet megrázkódtatáson vagy nagy változáson esik át. A sokk-veszteségnek a neve: telogen effluvium; például stressz, várandósság, hormonális egyensúly vesztés vagy pajzsmirigy-problémák esetén, esetleg valamilyen jelentős testi trauma miatt megtörhet így a növekedési ciklus. Sokféle betegség is okozhat extrém hajhullást, mikor erős immunválaszra kényszerül a szervezetünk. Hat hétig minimum, de akár hat hónapig is ritkulhat a frizuránk, az után már igyekszenek helyreállni a szőrtüszők. A haj sorsa az, hogy előbb-utóbb kihulljon, ha letelt a több évnyi ciklusa. Ha a százezresnél is nagyobb állomány jó ütemben pótolja az elvesző szálakat, akkor nem igazán tűnik fel a hiány. Kivéve azoknál, akiknek elvékonyodik a szál, ott a tüszők már meggyengültek és nem tudnak annyi újat termelni. Extrém hajhullásnál egy rövid ideig tartó „vedlést” élünk át, melyet követően jöhet még növekedés. Jó esetben visszatérhet a régi frizuránk, de sajnos van olyan is, akinek erre való hajlama miatt maradandó lesz ez a veszteség. Úgy tűnik, hogy a fejtető a leginkább érintett terület. Megfelelő vitaminokkal, tápláló étrenddel és célzott hajpakolásokkal segíthetünk a szervezetünknek talpra állni.

Perzsa

Forrás: gq-magazine.co.uk

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!