Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A céklalé tényleg szárnyakat ad?

Szinte érezzük, ahogy vérré válik bennünk, és még sok minden másban is segít.
2021. szeptember 26.

A cékla – és leve – valóban szuperkaja: ez a sötétlila ital tömve van antioxidánsokkal és nitrátokkal. Kortyolgatása számos előnnyel jár, melyek közül a tápláló anyagok bevitele és a vérnyomás szabályozása ugrik ki a leginkább. Magunk is kifacsarhatjuk a nedűt, de a palackozott verzió ugyanígy beépül, illetve maga a zöldség más formában szintén fogyasztható – a tányérunkra is több módon kerülhet.
Leginkább a májunkat és a vérkeringésünket támogatjuk a cékla jóvoltából: méregtelenítés és az állóképesség növelése, illetve rengeteg energia is nyerhető általa. Nitrát-tartalma a vérünkben a nitrogén-monoxid termelését mozdítja elő, ami a vérkeringés minőségét javítja. Az olyan létfontosságú szervek működését segíti ez a szervetlen vegyület, mint a szív és az agy, de az izmok is innen nyernek erőt. Sok sportoló edzés előtt hörpint a gyökérzöldség levéből, hogy jobb teljesítményt nyújtson.
Ugyanez a színtelen gáz felel az erek tágulásáért, így a vérkeringés és -nyomás is jó kezekben van nála. A magas vérnyomásra hajlamosaknak érdemes rendszeresen céklalevet inniuk, illetve orvosával egyeztetve annak is, aki már gyógyszert szed. Elfogyasztása után az ital nagyjából hat óra után viszi le a vérnyomást.

Kettes típusú cukorbetegség esetén szintén számításba jöhetnek céklafélék (és leveleik is): a bennük levő nitrát a vércukrot és a szellemi teljesítőképességet is jó irányba befolyásolja. És akkor még az antioxidánsok szóba sem kerültek: a májvédő funkció mellett az oxidatív károk ellen is védelmet nyújt a cékla. Pluszban gyulladáscsökkentő, hormon-szabályozó, immunrendszer-erősítő és olyan betegségeket is segít megelőzni, mint a szívelégtelenség.
Ha ez még nem volna elég, ezt a szuper forrást még fogyáshoz is bevethetjük. Egyrészt a sokat emlegetett nitrogén-monoxid játszhat szerepet a folyamatban – hiszen fokozza a teljesítményünket – másfelől pedig ha a súlygyarapodásunkat valamilyen gyulladás okozza, akkor arra az antioxidánsok hozhatnak megoldást. Illetve a sok rost és az általuk okozott teltségérzés is nekünk dolgozik: nem esszük degeszre magunkat és az emésztés minősége is megugrik, ha sok toxintól meg tudunk szabadulni. A nyers zöldségből kinyerhető C-vitamin és folsav ráadásul széppé és egészségessé teszi a bőrünket: az öregítő szabad gyököket együttes erővel száműzik.

Perzsa

Forrás: cleaneatingkitchen.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Útmutató a tökéletes sült céklához

Útmutató a tökéletes sült céklához

Nem csak savanyúságként állja meg a helyét a cékla

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!