
A céklalé tényleg szárnyakat ad?
A cékla – és leve – valóban szuperkaja: ez a sötétlila ital tömve van antioxidánsokkal és nitrátokkal. Kortyolgatása számos előnnyel jár, melyek közül a tápláló anyagok bevitele és a vérnyomás szabályozása ugrik ki a leginkább. Magunk is kifacsarhatjuk a nedűt, de a palackozott verzió ugyanígy beépül, illetve maga a zöldség más formában szintén fogyasztható – a tányérunkra is több módon kerülhet.
Leginkább a májunkat és a vérkeringésünket támogatjuk a cékla jóvoltából: méregtelenítés és az állóképesség növelése, illetve rengeteg energia is nyerhető általa. Nitrát-tartalma a vérünkben a nitrogén-monoxid termelését mozdítja elő, ami a vérkeringés minőségét javítja. Az olyan létfontosságú szervek működését segíti ez a szervetlen vegyület, mint a szív és az agy, de az izmok is innen nyernek erőt. Sok sportoló edzés előtt hörpint a gyökérzöldség levéből, hogy jobb teljesítményt nyújtson.
Ugyanez a színtelen gáz felel az erek tágulásáért, így a vérkeringés és -nyomás is jó kezekben van nála. A magas vérnyomásra hajlamosaknak érdemes rendszeresen céklalevet inniuk, illetve orvosával egyeztetve annak is, aki már gyógyszert szed. Elfogyasztása után az ital nagyjából hat óra után viszi le a vérnyomást.
Kettes típusú cukorbetegség esetén szintén számításba jöhetnek céklafélék (és leveleik is): a bennük levő nitrát a vércukrot és a szellemi teljesítőképességet is jó irányba befolyásolja. És akkor még az antioxidánsok szóba sem kerültek: a májvédő funkció mellett az oxidatív károk ellen is védelmet nyújt a cékla. Pluszban gyulladáscsökkentő, hormon-szabályozó, immunrendszer-erősítő és olyan betegségeket is segít megelőzni, mint a szívelégtelenség.
Ha ez még nem volna elég, ezt a szuper forrást még fogyáshoz is bevethetjük. Egyrészt a sokat emlegetett nitrogén-monoxid játszhat szerepet a folyamatban – hiszen fokozza a teljesítményünket – másfelől pedig ha a súlygyarapodásunkat valamilyen gyulladás okozza, akkor arra az antioxidánsok hozhatnak megoldást. Illetve a sok rost és az általuk okozott teltségérzés is nekünk dolgozik: nem esszük degeszre magunkat és az emésztés minősége is megugrik, ha sok toxintól meg tudunk szabadulni. A nyers zöldségből kinyerhető C-vitamin és folsav ráadásul széppé és egészségessé teszi a bőrünket: az öregítő szabad gyököket együttes erővel száműzik.
Perzsa
Forrás: cleaneatingkitchen.com