Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A brit királyi család karácsonyi lakomája a középkortól napjainkig – II. rész

2018. december 26.

Vajon mi kerül a brit uralkodói ház karácsonyi asztalára? Cikkünk első részében körbenéztünk a régi korok uralkodói asztalain, most pedig jöjjenek a modern királyi karácsonyok!

 

A mai királyi lakomákat erősen meghatározzák a családi tradíciók és azok az ételek, amelyeket az évszázadok során felszolgáltak. Történelmi fogások gyakran szerepelnek a menüsorban, persze némi modern csavarral, emellett az uralkodói ház a letűnt korok luxusát és gazdagságát is meg szeretné idézni.

 

Családi esemény

A királyi család – beleértve II. Erzsébetet és férjét, Fülöp herceget, Károly walesi hercet, Vilmos herceget, Kate Middletont, Harry herceget és Meghan Marklet – Norfolk megyében, a 19. századi Sandringham birtokon gyűlik össze 3 napra az ünnepek alatt. Annyira hivatalos és kötött a 25-i és 26-i vacsora, hogy a gyerekeknek külön kell étkezniük a dadáikkal, amíg a felnőttek a több száz fős személyzet által előkészített menün küzdik végig magukat.

 

Szentestei tea

A szentestei tea indítja az ünnepi összejövetelt. A Sandringham szalonban szolgálják fel, ahol már Viktória királynő is vacsorázott. A tea mellé sonkával, válogatott sajtokkal és csirkével töltött szendvicsek járnak, a forró ital pedig nyilván earl grey. Van még egy hatalmas gyömbéres torta is azok számára, akik valami édesre vágynak, a klasszikus gyümölcsös torta viszont csak másnap kerül az asztalra.

 

Harrodék kosara

Szenteste érkezik meg a várva várt kosár a Harrod áruháztól tele olyan finomságokkal, mint a „foie gras en croute” (libamáj tésztakéregben) és egy nagy stilton sajt. Állítólag Károly herceg időnként egy másik kosarat is rendel organikus helyi termékekkel megpakolva.

 

A királyi család karácsonyi reggelije

Karácsony napján a lakoma már akkor elkezdődik, amikor a család felébred. A férfiak sok hússal indítják a napot, sózott füstölt heringet, bacont, grillezett babot és tojást fogyasztanak. A hölgyek általában könnyebb reggeli mellett teszik le a voksukat. A királynő hálószobájába kéri a reggelit, amely egy fél grépfrútból, vajas pirítósból és kávéból áll.

 

Ebéd előtti koccintás

Rögtön reggeli után jön is az első ital egy pohárka Veuve Clicquot‎ pezsgő formájában. Van, aki mást fogyaszt: a királynő gint, Fülöp herceg pedig jéghideg sört iszik.

 

Tengeri gyümölcsös előétel

A három igazán dekadens fogásból álló karácsonyi ebéd a nap fő eseménye. A szépen feldíszített asztalt körbeülő királyi család előétele garnéla és homár salátaágyon. Habár mindenki figyel arra, hogy lehetőleg visszafogottan igyon, azért fogy a bor is rendesen. A királynő különösen szereti a Gewürztraminert, amely egy német fehérbor.

 

A pulyka és a körítése

A könnyű előételt főfogásként pulyka követi. A felnőtteknek 3 pulyka készül, 1 a gyerekeknek, és mintegy 100 a személyzetnek. A húshoz többféle fűszernövényes töltelék kerül, a köretek ropogós sült burgonya, habos krumplipüré és zöldségek, például kelbimbó és sárgarépa. Áfonya és kenyérmártás, na meg egy jelentős adag szaft is akad még a tálakon.

 

Egy szelet karácsonyi puding

Kora szeptemberben kezdik el készíteni a tradicionális karácsonyi pudingot. A Buckingham palota hatalmas mosogatóit sterilizálják, és ezekben keverik össze a hozzávalókat. A pudingok gazdagon töltöttek datolyával, fűszerekkel és jó adag konyakkal. A nagy napon tálra helyezik és magyallal díszítik. Egy palotaszolga szolgálja fel a pudingot, leönti még több konyakkal, majd meggyújtja.

 

A kutyusoknak is jusson valami

Nemcsak az embereknek jutnak finomságok karácsonyra, a személyzet gondoskodik arról, hogy a négylábúak se búsuljanak. A királynő közismerten szereti corgijait, a kutyák hosszú évek óta frissen főtt nyulat vagy marhahúst kapnak rizzsel és zöldségekkel. Habár a királynő utolsó corgija 2018 áprilisában elpusztult, a két tacskó-corgi keverék biztosan élvezni fogja a menüt.

 

Királyi uzsonna

Miután a család meghallgatja délután háromkor a királynő beszédét, a tea mellé szendvicseket és scone-okat (édes sütemény) fogyaszt, ezeket a karácsonyi tortával és a fatörzstortával együtt szolgálják fel.

 

Egy kis édesség a királynőnek

A királynő kedvenc édessége a csokoládé, ilyenkor egy komplett asztalkát teleraknak őfelsége kedvenceivel.

 

Diana hercegnő kedvenc desszertje

Amíg a királynő csokifüggő, a néhai hercegnő a palacsintát kedvelte. Gyakran szerepeltek is a karácsonyi ebédmenüben könnyű barackdzsemmel kenve, porcukorral megszórva. A hercegnő állítólag az ebédet követően gyakran ment ki a konyhába repetáért.

 

Csokis-kekszes torta Vilmos hercegnek

Vilmos herceg a fatörzstortánál jobban szereti a csokis kekszet, ezért készül egy ilyen sütemény is. Szirupos, kekszes, vastag csokiréteg borítja, és nem sütik, hanem hűtik. A herceg annyira szereti ezt a desszertet, hogy ez volt az egyik esküvői tortája is.

 

Mangó András yorki hercegnek

András herceg a mangóval készült desszerteket kedveli. A királynő pedig megadja a fiának ezt az örömet azzal, hogy mindig szerepel a menüben mangó melba. Ez egy könnyű desszert fagyival, mangószeletekkel és málnaszósszal.

 

A nagy svédasztal

25-e utolsó lakomája svédasztal tele húsokkal, díszített sonkával, illetve gyakran felkerülnek rá a régi idők fogásai, például a vaddisznófej és az ökörnyelv. A Harrods-féle csomag tartalmát is az asztalra teszik.

 

Köszöntő a séfnek

A főszakács először akkor lép be az ebédlőbe, amikor az esti menü felszolgálásra kerül. Először felvágja a húst, majd kap egy pohár whiskeyt, és őfelsége köszöntőt mond. A királynő ebben megköszöni a séf egész éves munkáját.

 

Az utolsó fogás

Ha a menü sztárja a hús, a második helyen biztosan a sajt áll. Kekszekkel szolgálják fel, a sajttálakon szerepel minden a brie-től a cheddarig. Egy nagy kerek stilton a csúcspont, amit meglékelnek és portóival öntenek le, hogy fenségesen puha legyen.

 

A másnapi menü

Miután a királyi család kialussza a karácsonyi lakomát, másnap folytatódik minden, igaz kissé kevésbé extravagáns fogásokkal. Tápláló, melengető ételeket, például marharagut szolgálnak fel, este pedig vadhúst.

 

És a desszert

Karácsony másnapjára is jut desszert, a hagyomány szerint egy szelet az előző napi pudingból vagy valami csokis édesség. A királynő kedvence a puha és gazdag csokoládéterrine tejszínnel és friss gyümölcsökkel.

 

Forrás: lovefood

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.