Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A boldogító padlizsán

Ilyen sokoldalúan felhasználható zöldség, mint a padlizsán, talán csak egy van, a krumpli. Ráadásul közeli rokonai is egymásnak. Körülnéztünk a családban.
2015. augusztus 17.

A padlizsán Délkelet-Ázsiából származik, története igen hosszúra nyúlik vissza az időben, hiszen Kínában már a Krisztus előtti IV. században is termesztették. Később arab hajósok közvetítésével átkerült a Földközi-tenger medencéjébe. Nyugat-Európába a XV-XVI. század környékén vált ismertté. Hazánkba, mint magyar neve, a török paradicsom is mutatja, török közvetítéssel érkezett. Diadalmenete töretlen, az egész világon termesztik, fogyasztják. Népszerűsége egyáltalán nem indokolatlan, hiszen hihetetlenül hosszú azon ételeknek a listája, melyet padlizsánból készíthetünk.

Nemzetközi összeesküvésJuhtúrós-parmezános töltött padlizsán paradicsomszósszal

Töltve, rántva, sütve, krémnek, tésztaszósznak – legyen bármilyen típusú receptre szükségünk, bizonyosak lehetünk abban, hogy a padlizsán, mint alapanyag, jó választás lesz. Csak néhány jellegzetes, padlizsánból készült étel a nemzetközi porondról: az erdélyi vinetta, a görög mousaka, a török imam bayildi, mualle, a provence-i ratatouille, az arab baba ghanoush,  az olasz parmigiana de melanzane, a szerb ajvár és az örmény zakuszka  – kell-e több bizonyíték, hogy a padlizsán rajongóit szinte bárhol megtaláljuk?

Csík, darab, szeletpadlizsan_1

A legfontosabb, hogy a padlizsán zöld részeit, levelét és szárát mindenképpen távolítsuk el főzéskor, mert azok a részei mérgezők. Meghámozni nem szükséges. A keserű példányok legtöbbször túlérettek, bőrük ráncos, fakó, ezeket már ne vásároljuk meg! Mindig fényes, feszes héjút válasszunk, amit ha ujjunkkal megnyomunk, a nyoma meglátszik a zöldségen, de nem marad meg. Sütés előtt az egész darabokat mindig szurkáljuk meg hústűvel több helyen, így elkerülhetjük, hogy a padlizsán a hirtelen hőtől felrobbanjon és húsa beterítse az egész sütőt. Ha felszeleteltük, de még nem használjuk fel, érdemes egy kevés citromlével megkenni a vágott felületeket, ezzel késleltethetjük a barnulást.

A fakés legendájapadlizsán

Ha olajban akarjuk megsütni a zöldséget, érdemes feldarabolni, besózni, és fél órán át állni hagyni, így a leve nagy részétől megszabadulhatunk, egyúttal elérhetjük azt is, hogy a padlizsán jóval kevesebb olajat szívjon magába sütéskor, ami kalóriák szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Az arabok mindig csíkosra hámozzák – egy csíkot lehántanak a héjából, a következőt rajta hagyják –, így a padlizsán még dekoratív is lesz. És itt az ideje, hogy leszámoljunk egy alapvetéssel, miszerint a padlizsánt csak fa vagy műanyag késsel szabad hámozni. A rozsdamentes kések nem tesznek kárt a padlizsánban, nem csúfítják feketére, úgyhogy ne tartson vissza minket, ha nincs kéznél fakésünk, főzzünk bátran padlizsánt!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Juhsajtos töltött padlizsán csípős paradicsommártással

Juhsajtos töltött padlizsán csípős paradicsommártással

Sült padlizsánok juhsajttal töltve, pikáns, fűszeres paradicsomszószban.

Padlizsános kebab

Fűszeres húspogácsák padlizsánnal, nyárson sütve.
Pirított diós, gorgonzolás padlizsánkrém

Pirított diós, gorgonzolás padlizsánkrém

A közkedvelt padlizsánkrém kicsit másképp, az olaszok kedvenc kék sajtja és dió adja hozzá a csavart.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!