
A 4 legjobb házi fájdalomcsillapító
2019. február 7.Van köztük mindennapi konyhai alapanyag, étel és gyógynövény is, egy közös bennük: remek fájdalomcsillapítók. Természetesen a gyógyszerek hatékonyságát és szükségességét nem firtatjuk, csupán arra szeretnénk biztatni mindenkit, hogy kisebb fájdalmak, sérülések kezelésére bátran forduljon először a természet patikájához.
1. Kurkuma
A kurkumát minden curryrajongó ismeri, hiszen ez a fűszer nagyban hozzájárul az étel karakteres ízéhez és jellegzetes arany színéhez. A finom aromák mellett kurkumint is tartalmaz, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású anyag. Megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák sejtjeinket. A gyulladásos folyamatoknál nem csak a tüneteket, hanem a kiváltó okokat is kezeli a kurkuma, így lesz igazán hatásos.
2. Csontleves
A csontleves kollagént, prolint, glicint és glutamint tartalmaz, ezekre az anyagokra mind szükségünk lenne, de a modern étrendünkben nem igazán vagy csak kis mennyiségben találhatóak meg. Ráadásul a csontból, velőből és bőrből készülő leves nagyon finom, és több olyan tápanyagot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatású. Zselatintartalma révén a csontleves csökkenti a súrlódásokat az ízületeinkben, a glicin és prolin gyulladáscsökkentő, izomnövelő és szövetjavító egyben.
3. Szegfűszeg
A szegfűszeg olyan édes-fűszeres ízű fűszernövény, amely külsőleg alkalmazva és elfogyasztva is kifejti fájdalomcsökkentő képességét. A fájdalomcsillapító hatást az eugenol nevű vegyületnek köszönheti. Sokan használják fejfájások kezelésére, fogfájásokra vagy kisebb gyulladások visszahúzására. Még gombás fertőzések ellen is hasznos lehet, bár ezen hatása még további kutatásokat igényel. A szegfűszegolajat a fogínyre kenve eredményesen kezeli a fogfájást, de közvetlenül a fájó izmokra kenve szintén hatásos. A túl sok olaj azonban károsíthatja bőrünket, így csak mértékkel használjuk. Fontos tudni, hogy a véralvadásgátlót szedőknek a szegfűszeg minden formája tabu.
4. Fekete nadálytő
Egy biztató tanulmány arról számol be, hogy a növény a kutatásban részt vettek 95%-ánál volt hatásos a hátfájással szemben. A kutatók szerint ez az allantoin és a rozmaringsav tartalma miatt lehet. Utóbbi felel a gyulladás- és fájdalomcsökkentésért, az allantoin pedig az új bőrsejtek növekedését segíti elő. Fogyasztása viszont nem ajánlott, csak külsőleg használjuk.
Forrás: Nutrition Explained