Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Ballaro piac, Szicília, Fotó: shutterstock

A 10 legjobb piac a világon

Egyszerre koszosak és kaotikusak, valamint rendezettek és kifinomultak. Friss, szezonális, helyben termelt és legtöbbször olcsó termékeket kínálnak, mindamellett a helyi közösségi élet színterei
2016. augusztus 7.

1. St. Lawrence, Toronto, Canada

A helyi termelői piac uralkodása 1803-ban kezdődött, amikor összeköltözött a torontói városházával. Hosszú elhanyagoltság után 1970 és 1990 között újjáépítették, egy lakások és irodák keverékével újjásszületett városnegyedben. A több mint 120 bérlő kínálatában mindent megtalálhatunk a tengeri halaktól a kávéig. A piac Toronto belvárosában található. Piacnap: szombat.

2. Union Square Greenmarket, New York City, USA

Mint Manhatthen egyik leghíresebb pontja, az Union Square 1970-re a kábítószeresek tanyájává vált. A Berry Benepe 1976-ban termelői piacot alapított, és arra buzdította a Hudson völgyének termelőit, hogy ismertessék meg a szezonális termékekkel New York lakosait. A piac hihetetlen választékkal csábítja az újjáélesztett negyed lakóit, akik korábban a szupermarketben vásároltak.

3. Castries Market, St. Lucia

Az 1894-ben alapított piac a mai napig az eredeti narancssárga tetős épületben foglal helyet. Ez a főváros legnagyobb és leghangosabb piaca. Legfontosabb termékei közé tartoznak a sziget fűszerei: csillag ánizs, szerencsendió, fahéj, kenyérfa, banán és egyéb trópusi gyümölcsök, valamint csípős paprika szósz, meleg ételek és a halászok friss zsákmányai.

4. Ver-o-Peso, Belem, Brazília

Hangos és kaotikus, ellenállhatatlan légkörrel, ahol a halaskofák hosszú sorokban kínálják a párjukat ritkító példányokat, egyenesen az Amazonasról. Az 1899-ben Angliából importált neo-gótikus épület sátra nyújt menedéket a kofáknak, akik szédítő választékban kínálják a meleg ételeket és a gyümölcsöket is. Legjobb korán reggel kilátogatni, amikor a halászok kirakodják friss zsákmányukat.

Halpiac 3

5. Mercado Central, Santiago, Chile

A kovácsoltvas, szecessziós mennyezet alatt ez az élénk halpiac már 1872 óta kínálja a tengeri termékek szédületes választékát, legyen az óriási tintahal, kagyló, vagy bármilyen egyéb, nehezen beazonosítható élőlény akár Chilén kivülről is. A halaskofák nem ismernek lehetetlent. A piacon is jól lakhatsz a helyben készített finomságokkal, ha épp nincs kedved főzni.

6. Kreta Ayer, “Nedves piac”,  Szingapúr

Mint a legtöbb hely Szingapúrban, a kínai negyedben található piac is makulátlanul tiszta. A padlózat tisztaságának megtartása érdekében rendszeresen elárasztják vízzel, ezért is hívják ’nedves’ piacnak. A kínálat hihetetlenül változatos: teknősök, békák, angolnák és kígyók (sokszor még élve), különböző szárított állati részek, mind gyógyászati célokra. Az emeleten megkóstolhatjuk a finom csípős tésztalevest.

7. Kauppatori, Helsinki, Finnország

Ha bele szeretnénk kóstolni az Északi tenger ízeibe, erre jó alkalmunk kínálkozik ezen a hagyományos finn piacon. Hihetetlen a kínálat: jávorszarvas, rénszarvas, medve szalámi, medvecukros csokoládé, lazac és hering különlegességek.

8. La Vucciria, Palermo, Olaszország

A féktelen légkörű La Vucciria piac sokkal inkább közel-keleti, mint európai. Zenészek dobolnak, arab hangulatú énekek hallatszanak, sült kolbászok füstös illata száll a levegőben. Nevét a francia ’hentes’ szóról kapta, de a halaktól a gyümölcsig minden megtalálható.

9. Cours Saleya, Nizza, Franciaország

Ez a  virág és étel piac állandóan tele van vásárlókkal, sokszor nagy a lökdösődés. A piac kínálatában ugyanúgy szerepelnek a helyi gasztronómia alapanyagai között szereplő, néha furcsa állati részek (bárányhere, malac fül és fej), mint az európai konyha számára is megszokott termékek. Számos kávézó és tengeri étterem található a piacon, ami nyári éjszakákon különleges légkört kínál. Csak reggelente tart nyitva.

10. Borough Market, London, Anglia

London legrégebbi piaca már 250 éve működik. A hét túlnyomó részében csak nagykereskedőket fogad, csütörtöktől szombatig azonban kézműves élelmiszerek rendkívül széles választékát kínálja a legszélesebb közönség számára. Megtalálható itt az olívabogyók és sajtok óriási választéka, de még a strucc burgert és a vaddisznó kolbászt is megkóstolhatjuk.

Forrás: travel.nationalgeographic.com

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fény utcai piac

Fény utcai piac

Gyermekként, szüleinkkel a piacot járva, nem teljesen értettük, hogy más emberek miért esznek lángost, vagy lacipecsenyét a piacon.
Tavaszi piaci kisokos

Tavaszi piaci kisokos

Végre ismét van miért piacra járnunk, gőzerővel beindult a tavasz, dübörögnek a fóliasátrakban a fűtő alkalmatosságok, nőnek a palánták az üvegházakban, és hamarosan dömping lesz a tavaszi zöldségekből a piacokon.
Töltött Hold Gasztrovíkend a Belvárosi Piacon

Töltött Hold Gasztrovíkend a Belvárosi Piacon

2016. február 05 - 07.
A Belvárosi Piacon mindig történik valami: ezúttal vendégséfek, régiós éttermek és top termelők a téli kínálatukat mutatják be egy teljes hétvégén át.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!