
9 trükk a nagyi konyhájából
2019. január 14.A nagymamák praktikáinak bizony még mindig nagy hasznát vehetjük! Bármilyen modern is a konyhánk, az alábbi balesetek könnyen megeshetnek, jó tudni, hogy pár egyszerű módszerrel orvosolhatjuk a bakikat, így nem fognak ételeink a kukában landolni. Lássuk a nagyik legtutibb módszereit!
1. Elsózzuk az ételt – szerelmes a szakács?
Ha az ételbe véletlenül túl sok sót szórtunk, vessük be a keményítőt! A legkézenfekvőbb egy nagyobb szem hámozott burgonyát tenni a levesbe vagy raguba, majd ezzel készre főzni az ételt (minimum 30 percet legyen benne a burgonya). A savak ugyancsak elveszik a sós ízt, így fehérborral vagy citromlével is próbálkozhatunk, valamint tejtermékekkel. A tejföl és a tejszín ugyanis szintén csökkenti az ételek sósságát.
2. Törik az omlós tészta
Vagy nem volt kellőképpen hideg a felhasznált vaj, vagy túlzásba vittük a tészta gyúrását, azaz túl sokáig „gyömöszöltük” az összetevőket. A megoldás egyszerű, adjunk hozzá egy kis tejet vagy tojásfehérjét, és gyorsan gyúrjuk össze.
3. Túl száraz a sütemény
A tésztát egyszerűen mártsuk gyümölcslébe vagy likőrbe. Ehhez a sütit borítsuk ki a formából, tisztítsuk ki a formát, majd tegyük vissza a süteményt. Szurkáljuk meg fogpiszkálóval, majd fokozatosan öntsük rá a likőrt vagy gyümölcslevet. Hagyjuk mindig beszívódni, majd csak ezután csorgassuk rá a következő adagot. Ezzel a praktikával nem csupán megmentjük a sütit, hanem plusz ízekkel fel is turbózzuk.
4. Nem jön ki a süti a sütőformából
Ezt megelőzendő a süteményt mindig hagyjuk pár percig hűlni a formában. Ezután először késsel próbáljuk elválasztani a formától a széleken haladva, majd utána borítsuk ki. Ha így is ragaszkodik a tészta a formához, nedvesítsünk be egy konyharuhát, tegyük a forma köré, és hagyjuk így tovább hűlni.
5. Túl csípős lett az étel
Édessel, például egy teáskanál mézzel mérsékelhetjük az étel csípősségét. Az elsózáshoz hasonlóan itt is segíthet a tejszín, a bor vagy egy szem krumpli, ezeket legalább 30 percig kell az ételben főznünk. Ha lekanalazzuk a zsírt az étel tetejéről, azzal is mérséklődik kissé a csípős íz.
6. Odaégett a főztünk
Ami odaégett, az odaégett, még a nagyinál is. Az égett részek sajnos menthetetlenek, a maradékok megmentésére, illetve az étel keserű ízének megszüntetésére azonban létezik praktika. Ha folyadékról van szó, azonnal öntsük tiszta lábasba, és semmiképpen se keverjük meg, hiszen úgy csak szétterítenénk a keserű ízt. Szilárd ételek esetén a gondos körülvágás segít. Amennyiben csak az étel alja kapott oda, szintén a tiszta lábasba, serpenyőbe áthelyezés segít, azonban vigyázzunk, hogy kanalunkkal vagy falapátunkkal véletlenül nehogy áttegyük az odakapott részeket is.
7. Nem lett igazi a házi keksz
Sütés közben szétrepedeztek, összetörtek vagy csak simán szétterültek a szépen megformázott kekszek? Így valóban nem kerülhetnek a kínálótálra, viszont készülhet még belőlük valami nagyon finom! Törjük apró darabokra, és használjuk pohárkrémekhez vagy krémes sütemények tetejére szórva ropogós rétegként. Rumba áztatva, vajjal összekeverve tésztává is gyúrhatjuk, amelyből kedvünk szerint ízesített golyókat formázhatunk. És ne feledjük el: a sütés nélküli sajttorta alapja is olvasztott vajjal kikevert kekszmorzsa.
8. Csomósodik a zselatin
A tortakrémben becsomósodott zselatin gyakori probléma. Tegyük egy lábasban vagy habüstben vízgőz fölé, majd állandó keverés mellett melegítsük fel, amíg folyós állagú nem lesz. A csomók eltűnnek, hűlés után újra dolgozhatunk a krémünkkel.
9. Nem lesz krémes a majonéz
Amikor krémes majonéz helyett híg szószt kapunk, nem kell rögtön kétségbe esni. Egy másik tálban habverővel verjünk habosra egy tojássárgáját, majd a túl folyós majonézünket adjuk részleteiben hozzá, végül alaposan dolgozzuk össze.
Forrás: Frisch Gekocht