
9 titkos hozzávaló, amely a legegyszerűbb étellel is csodákat művel
2019. január 10.Cikkünk mindennapi „titokról” rántja le a leplet. Olyan hozzávalókat mutatunk be, amelyek valószínűleg a ti kamrapolcaitokon is ott sorakoznak, ám egyáltalán nem biztos, hogy napi szinten használjátok egy-egy egyszerűbb recept „megcsavarására”. Pedig érdemes!
1. Balzsamecet
Friss, savanykás és egyben édes aromák jellemzik, íze és erőssége leginkább attól függ, hogy mennyi ideig érlelték. Ajánlott steakszószokhoz, krémlevesekhez és természetesen salátaöntethez. Isteni grillezett húsokhoz, zöldségekhez, halloumihoz (grillsajt), jól passzol a füstös ízekhez. Ha pedig édesszájúak vagyunk, kipróbálhatunk pár cseppet a tejszínhabos eperre vagy a panna cotta tetejére csorgatva.
2. Kapribogyó
Az apró méretű bogyókban – amelyek valójában a kapricserje virágbimbói – rengeteg íz rejlik. Erős, fanyar, sós aromájuk tökéletes csirke- és halételek mellé. Felhasználhatjuk mártásokhoz, tehetjük salátákba, pizzára vagy előételekbe. Jól megy a citromhoz, olajbogyóhoz és a paradicsomhoz, paradicsomos szószokhoz. A kapribogyó mellett érdemes megemlíteni a már kifejlett növényt, a kaprigyümölcsöt is. Nyersen vagy sütve egyaránt finom – a mediterrán országokban gyakran kínálják alkoholos italok mellé snackként –, belsejükben roppanós magocskák találhatók.
3. Csilipehely
A csili szárított magjai és húsa kis mennyiségben is karakteressé, melengetővé – vagy éppen tüzessé – varázsolja az ételeket. A téli comfort foodok – laktató egytálételek – egyik jellemző fűszere.
4. Friss zöldfűszerek
Petrezselyem, kapor, kakukkfű vagy bazsalikom, mind-mind olyan zöldfűszerek, amelyek extra ízt és frissességet kölcsönöznek az ételnek. Lehetőség szerint mindig frisset – és ne szárítottat – használjunk, és csak a főzés végén adjuk az ételhez.
5. Méz
Évszázadok óta használjuk a mézet sütéshez és főzéshez. Nem csak édes ízt ad az ételeknek, hanem gyümölcsös, füves, füstös vagy fűszeres aromával is gazdagítja főztünket a felhasznált fajtától függően. Használható pácként, dresszingnek és szószokhoz.
6. Csípős szósz
A csiliszósz, Sriracha és Tabasco a csilipehelyhez hasonlóan pikánsan csípőssé varázsolja fogásainkat. Csak mértékkel használjuk!
7. Citrom
Az egyik legalapvetőbb hozzávaló, savanykás íze olyan savasságot kölcsönöz az ételeknek, amely a legnehezebb, leginkább laktató fogásokat is frissé varázsolja. Használható süteményekbe, főételekbe, salátákba, és rengeteg italnak is alapvető hozzávalója. Ne feledjük: ha a citrom héját reszeljük az ételbe, mindig kezeletlen héjú gyümölcsöt válasszunk!
8. Extra szűz olívaolaj
Az extra szűz, legjobb minőségű olívaolaj alacsonyabb gyulladásponttal bír, ezért nem ajánljuk főzésre és sütésre. Ezzel az olajjal tehetjük fel az i-re a pontot, csorgassunk belőle az elkészült levesre, salátára vagy éppen húsételre. Tésztákra és előételekhez – például bruschettához – is tökéletes.
9. Szójaszósz
Az erjesztett szójababból készülő szójaszósz az ázsiai konyha alapvető hozzávalója. Rengeteg fajtája létezik, sós aromája levesek, pácok és dresszingek ízét egyaránt feldobja. Ha szójaszószt keverünk egy ételhez, vigyázzunk a plusz hozzáadott sóval! Öntetekhez könnyedebb ecetekkel, barna cukorral, csilivel, citrommal párosíthatjuk.
Forrás: loveFood