Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

8 tipp a csodás Instagramos ételfotókhoz

2019. március 25.

Van, aki minden reggel megörökíti a kávéját és a zabkásáját, és van, aki csak a különleges ételkölteményeit kapja lencsevégre. Bárhogy is legyen, a telefonunk mindig kéznél van, így elég egy gyors kattintás, és készen is van a fotónk. Ezekhez a telefonos ételképekhez adunk most pár tippet, íme a nyálcsorgató fotók titkai!

 

1. A természetes fény a nyerő

Ne feledjük, nem fotóstúdióban vagyunk, és „csak” a telefonunk kamerája áll rendelkezésünkre. Ilyenkor érdemes a természetes fényt előnyben részesíteni, hogy elkerüljük a kemény mesterséges fény okozta erős árnyékokat. Ne használjunk vakut. Ha természetes fényekkel dolgozunk, jó eséllyel nem kell majd a fehéregyensúllyal bajlódnunk, képünk nem lesz sem kékes, sem sárgás elszíneződésű. Puha, szórt fénybe helyezzük el a fotózandó tányért, így semmi zavaró árnyék sem lesz a képünkön. Kerüljük a közvetlen napfényt, a felhős napok kifejezetten jók ételfotók készítésére.

 

2. Árnyékok

Alapvetően kerüljük az árnyékokat, ám ha drámai hatású képeket szeretnénk készíteni, az első pont alapján tegyük pont közvetlen napfényre a témánkat, és kísérletezzünk bátran. Egy fehér papírlapnak (vagy hungarocellből készült lapnak) is jó hasznát vehetjük. Tegyük a kép árnyékos oldalára, majd egyszerűen derítsünk, azaz verjük, tereljük vissza a fényt a fehér lap segítségével a kép árnyékos oldalára. Ezzel a módszerrel nem csak eltüntethetjük, hanem kedvünk szerint mérsékelhetjük, szabályozhatjuk is az árnyékokat.

 

3. Fontos az alap

Válasszuk meg jól, hogy min fotózunk! Az alapnak nem kell ingerszegénynek lennie, de semmiképpen se vigye el a szemet a témánkról! Fából készült felületek, márvány vagy gyűrt papír egyaránt jó megoldás lehet, mindegyik visz egy kis izgalmat, természetességet a fotóba, de nem tereli el a figyelmet a témáról. Mostanában a rusztikus alapok a legdivatosabbak, bátran fotózzunk a nagyi konyhaasztalán!

 

4. Komponált háttér

A legszebb ételfotót is elrontja, ha a háttér nincs megkomponálva. Figyeljünk arra, hogy ne lógjanak be a háttérbe oda nem illő tárgyak, amit lehet, pakoljunk el, vagy változtassunk a képkivágáson. A témához illő elemek persze jöhetnek, így nem lesz steril, művi a végeredmény.

 

5. Milyen szögből?

Nagyon trendi felülről fotózni, és a legtöbb ételnek jól is áll. Szépen kitölti a tányér a rendelkezésünkre álló teret, nem kell aggódnunk a háttér miatt, és az étel egészét meg tudjuk mutatni. Más a helyzet, ha például egy réteges pohárdesszertet vagy tortát szeretnénk lefotózni, ilyenkor mindenképpen oldalsó szöget érdemes választani, hogy a rétegek jól látsszanak.

 

6. Hagyjunk helyet!

Ne menjünk túl közel az ételhez! Látszódjon a már fent említett alap, kis dekoráció, a tányér széle. Ettől még élethűbb lesz a fotónk.

 

7. Dekoráljunk bátran!

Elő a kreativitással! Vigyünk életet a fotónkba bátran, meséljünk el vele egy történetet. Vágjunk bele villával a tortaszeletbe – mintha valaki éppen most fogyasztaná –, a tányér köré szórjunk ki a hozzávalókból, díszítsük képünket szép szalvétával, virággal vagy fűszernövényekkel. Arra azonban figyeljünk, hogy a kevesebb ezúttal is több, a dekoráció ne vonja el a szemet a kép központi eleméről.

 

8. Utómunka

Egy kis utómunka sosem árt, rengeteg applikációt letölthetünk a telefonunkra, amelyek segítségével még szebbé varázsolhatjuk az ételfotóinkat. Kontraszt, élénkség, élesség vagy éppen a felesleges részek levágása – egyre ügyeljünk, ne essünk túlzásokba, fő a természetesség!

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ételfotók, amelyeket kétszer is meg kell nézni

Ételfotók, amelyeket kétszer is meg kell nézni

Egy japán fotós képei valódi kajaillúziók.
Ne higgyünk az Instagramnak

Ne higgyünk az Instagramnak

Sokszor bebizonyították már, hogy ami a közösségi médiában van, az többnyire csak jól megteremtett mítosz.
Mutatjuk a legújabb Instagram őrületet!

Mutatjuk a legújabb Instagram őrületet!

A fazon szabadon variálható, sőt, a fekete magok akár pöttyös mintaként is szolgálhatnak. Azért is szuper, mert mindenkinek jól áll, és amint kész a kép, megehetjük a ruhát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.