Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

7 szuper mód a csicseriborsó felhasználására

2019. március 22.

Kellemes, enyhén diós íz, sokféle felhasználási lehetőség és rengeteg pozitív élettani hatás. Igen, az apró kis „golyók” ezt mind tudják, így érdemes felvenni a gyakran fogyasztott ételek listájára.

Örök kedvenc: a humusz

Főtt vagy konzerv csicseriborsóra lesz szükségünk, amit késes aprítóban összetörünk fűszerekkel, ízlés szerint fokhagymával, olívaolajjal és citromlével. Fontos hozzávalója a tahini (szezámpaszta), fűszerezhetjük római köménnyel, sóval és fűszerpaprikával. És ne feledjük sok-sok finom pitával tálalni! Mostanában óriási divat „alternatív” humuszokat készíteni, adhatunk például a csicseriborsóhoz kurkumát vagy sült paprikát, de akár a csicseriborsót is lecserélhetjük céklára, karalábéra vagy csicsókára.

Ropogós snack

A snackhez a leszűrt csicseriborsót kiterítjük egy sütőtálban, összeforgatjuk kevés olívaolajjal, majd megszórjuk tetszőleges fűszerekkel. Előmelegített sütőbe toljuk, és néhányszor átkeverve ropogósra sütjük.

Krémleves és főzelék

Ilyenkor a változékony időben még jól esik forró krémleveseket kanalazgatni. Ha főtt vagy konzerv csicseriből készítjük, pillanatok alatt készen leszünk. Kevés olajra először vörös- és fokhagymát teszünk, majd jöhet rá a csicseriborsó és 1 szem felkockázott burgonya. Fűszerezzük, felöntjük vízzel vagy alaplével, majd addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Botmixerrel összetörjük, majd tejszínnel krémesítjük. Hasonlóan, kevesebb folyadékkal és tejszín nélkül készülhet főzelék is, nagyon finom például római köménnyel, paradicsomosan.

Saláta

Ha hüvelyeseket adunk a salátánkhoz, rögtön jóval táplálóbbá válik az ebédünk. Bármilyen zöldséghez keverhetjük, joghurtos vagy citromos öntet passzol hozzá.

Tócsni és burger

A főtt, összetört csicseriborsót párolt hagymákkal, tojással, fűszerekkel és zsemlemorzsával összekeverjük, pogácsákat formázunk a masszából, majd sütőben vagy serpenyőben, kevés olajon átsütjük. Pakolhatjuk buciba, burgerként vagy tálalhatjuk tócsniként is.

Falafel

A klasszikus falafel nyers, összetört csicseriborsóból és sok-sok fűszerből áll. Csak akkor fogjunk hozzá az elkészítéséhez, ha türelmesek vagyunk, hosszú áztatási és pihentetési időkkel kell számolnunk. Viszont az eredmény mindenért kárpótol!

Aquafaba, a vegán csodaalapanyag

A csicseriborsó konzerv- vagy főzőlevét sem érdemes kiönteni. Olívaolajjal és fűszerekkel (sóval, citromlével) könnyen készíthetünk belőle vegán majonézt. Jól használható tojáshelyettesítőként, cukorral vegán habcsókot is süthetünk belőle.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.