Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

7 nyári fűszernövény

És tippek a használatukhoz
2016. augusztus 22.

Bazsalikom

A genovai bazsalikom és a paradicsom isteniek együtt, de ez még nem minden. Tépkedjünk apróra néhány bazsalikom levelet, keverjük össze puha vajjal, és kenjünk rá a csöves kukoricára, az új krumplira, a párolt zöldbabra vagy halra. És akkor még egy szót sem ejtettünk a pestoról. A pestot azért találták fel, hogy a bazsalikom egyedi illatát úgy jutassa el hozzánk, mint semmi más. Szerencsére, amíg van friss bazsalikom, bárhol és bármikor készíthetünk egy adag fantasztikus pestot. A thai bazsalikom kitűnő összetevője mindeféle dél-ázsiai currynek, sülteknek és salátáknak.

Babérlevél

A babér a meleg éghajlatot kedveli, de hűvösebb helyen is jól tudja magát érezni, ha az napos és védett. Egy kis babérfa kitűnően jól elvan egy cserépben, és jól alkalmazkodik a benti élethez, amikor hűvösebbre fordul az időjárás. A francia és mediterrán konyha egyik legfontosabb íze, elmélyíti és fényesebbé teszi a levesek és a prököltek zamatát. Töltsük meg a halat babérral, kaporral és citrommal grillezés előtt, vagy adjunk néhány levelet a halászléhez vagy a raguhoz. Nagyon karakteres ízt ad a húsoknak, ha grillezés előtt babért is adunk a pácléhoz, a bab- és lencsesaláta is sokkal finomabb lesz tőle. Mivel a babér egy kicsit kesernyés, az a legjobb, ha felhasználás előtt 1-2 nappal szedik le, hogy legyen ideje egy kicsit megfonnyadni. A babérlevelek széle meglehetősen éles, mindenképpen ki kell venni az ételekből tálalás előtt.

Menta

Ebből a fűszernövényből többféle is létezik. Mivel a fodormenta sokkal édesebb és lágyabb, mint pl. a borsmenta, leginkább az előbbivel találkozhatunk a konyhapultokon. Az utóbbival fagylaltok, cukorkák és fogkrémek ízesítőjeként találkozhatunk. A fodormentából kitűnő szirup készíthető, amivel sokszor találkozhatunk jeges teában, gyümölcs-salátában, de nagyon megdobhatja a tzatziki és a tabule ízét is. Zamata jól működik különböző zöldségekkel is: borsó, répa, padlizsán, tök, paradicsom, cukkini. Fantasztikus szósz készíthető a következő összetevőkból: egy maréknyi menta, koriander levél, pirított köménymag, néhány levél zöld thai chili, só. A fodormentával a mojito koktélban is találkozhatunk.

Rozmaring

A zsályához hasonlóan, legtöbben a rozmaringot is téli fűszernek tekintik, mint olyan ételek összetevőit, amit lassan és sokáig kell főzni. Ám a rozmaring kiteljesíti a nyári ételek ízét is. Tegyünk belőle bőven a grillre szánt sertés- és bárányhúsok páclevéhez, vagy tegyünk egy rozmaring ágat magára a grillre, ha zamatos füstöt szeretnénk. Mivel a rozmaring ág meglehetősen erős, jól meg tudjuk bolondítani vele a gin tonikot is, ha egyszerűn beletesszük a pohárba.

Tárkony

Mivel a tárkony levelek gyorsan megfonnyadnak és megbarnulnak, az a legjobb, ha ültetünk a kertbe néhányat belőle. Amikor magot vagy palántát vásárolunk, válasszuk inkább a fracia változatot az orosz helyett, mert utóbbinak sokkal gyengébb az íze. Mivel a tárkonynak erős, ánizs-szerű zamata van, adagoljuk óvatosan. Az Egyesült Államokban előszeretettel használják salátaöntetekhez vagy vajhoz keverve articsókához és húsokhoz. Jól működik nyári zöldség levesekben, lencsével, hallal, csirkével, majonézes salátákkal,

Kakukkfű

Ez a fűszer igazán “rugalmas”. Mindenki találkozott már vele lassan elkészülő ragukban, sülteknél, dinsztelt ételeknél. Frissen is kitűnően működik pácokban vagy párolt zöldségekre szórva. Az egyik leggyorsabb és legfinomabb vacsorához keverj össze kakukkfüvet, petrezselyemmel, bazsalikommal, mentával és majorannával. Adj egy kis extra szűz olíva olajat a keverékhez, majd öntsd az egészet frissen kifőtt tésztára. Egy kis paradicsom hozzá, és kész is! A citromos kakukkfű, gyantás íze miatt, fergetegesen finom tengeri halakkal, de nagyon finom lesz tőle a salátaöntet és a gyümölcssaláta is.

Borsikafű

A borsikafű nem olyan népszerű, mint a többi mediterrán fűszernövény, így mindenképpen csapj le rá, ha találkozol vele a piacon. Erős zamata elmélyíti az ételek ízét. A nyári borsikafű levelei lágyak, egynyári növény. Ezzel szemben, a téli borsikafű évelő, levelei sokkal erősebbek, szára fás. A különbözőségük ellenére jól helyettesítik egymást. A téli változatból kevesebbet használjunk, mert sokkal erősebb az íze. A nyári borsikafű nagyon jól illik babhoz, lencséhez valamint halakhoz, mint a makréla és a sügér, A téli változattal általában halragukban, levesekben és pizzákon találkozhatunk.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogyan legyen otthon mindig friss fűszer?

Hogyan legyen otthon mindig friss fűszer?

Természetesen megint roppant egyszerű megoldásokkal szolgálunk, amelyek viszont nagyon jól jönnek, ha friss fűszerekre vágyunk.
Fűszerkert a teraszon

Fűszerkert a teraszon

Saját kertről sokan álmodoznak, de ez nem mindig könnyen kivitelezhető álom. Kétségbeesésre azonban semmi ok, egy teraszon vagy akár egy szélesebb ablakpárkányon is nagyszerű fűszerkertet rittyenthetünk.
Fűszernövények a konyhában

Fűszernövények a konyhában

Csak a kert hiánya tart vissza a fűszernövényektől? Termessz a konyhában! Megmutatjuk hogyan tárold, locsold, gondozd új kedvenceidet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?