
7 étel a stressz ellen - hajrá, nyugodt ünnepek!
Ha megtanuljuk, hogyan lehet szembeszállni a stresszel néhány igazán egyszerű trükkel, azaz illatok és ételek segítségével, akkor garantáltan megszabadulhatunk egy adag indokolatlan izgalomtól. “Az agynak az a része, amely az illatanyagokat azonosítja és feldolgozza, nagyon közel található ahhoz a területhez, ahol az érzelmeket és emlékeket tároljuk” – magyarázza Pamela Dalton, a Monell Kémiai Érzékek Központjának kutatója (Philadelphia) egyik kedvenc oldalunkon, az eatingwell-en. Ezért lehet, hogy amikor olyan illatot érzünk, amit szeretünk, mélyebbeket lélegzünk, csökken a vérnyomásunk, és a szívverésünk is lelassul – mindezek pedig segítenek ellazulni. Bizonyos ételek fogyasztása szintén nyugtató hatással bír. Érdemes tehát bespájzolni az alábbiakból, ha hatékonyan szeretnénk felvenni a harcot a stressz ellen.
Szagolgassunk almát!
Ha szeretjük a zöld alma illatát, akkor szippantsuk be mélyen a friss gyümölcs zamatos aromáját. Ezáltal könnyen enyhíthetjük a kezdődő fejfájást. Egy tanulmány szerint a krónikus migrénben szenvedőknek csökkent a fejfájása, ha a kezdődő fájdalmaknál almaaromát szagolgattak.
Kortyoljunk teát!
A koffeintartalmú fekete, zöld vagy oolong teaváltozatok élénkebb agyműködést idéznek elő a The Journal of Nutrition szakfolyóirat tanulmánya szerint. A fenti teákban található nyugtató hatású aminosav, a theanine a koffeinnel együttműködve hatékonyan fejleszti a figyelmet és a koncentrációs képességet. Hogy learathassuk a jótékony babérokat, a tudósok szerint napi 5-6 csésze teát fogyasszunk el.
Nagy levegő, levendula!
Egy 2010-es brit kísérletben a kutatók egy fogorvosi rendelőben várakozó 340 páciensen tesztelték a levendula hatásait. A délelőtti rendelés alatt levendulaolajat, délután tiszta vizet párologtattak a váróteremben. A délelőtt sorra kerülő páciensek jóval kevésbé aggódtak a rájuk váró kellemetlen élmények miatt, mint a délutániak. És ha egy fogorvosi kezelés izgalmait képes enyhíteni a levendula illata, akkor más stresszes időszakokban is egészen biztosan hatékony lesz!
Törjünk kókuszdiót!
Amikor idegesek vagyunk, a kókusz illata természetes módon képes eltompítani a heves reakciókat, mivel lelassítja a szívverést. A Columbia Egyetemen végzett tanulmány szerint azok a diákok, akik kókuszolajat szagolhattak egy nagy kihívást jelentő feladat után, sokkal gyorsabban megnyugodtak és lejjebb ment a vérnyomásuk, mint más társaiké. A kutatók úgy gondolják, hogy kellemes illat beszívásakor élénkülnek az érzékeink, egyúttal csillapodnak a stresszre adott reakcióink.
Mentás megoldás
A borsmenta meglepően sokféle módon képes az érzékeinket tompítani. Egyrészt kellemesen nyugtat az illata, másrészt segít az éhséget csökkenteni. A Nyugat Virginia-beli Wheeling Jezsuita Egyetem kutatásából az derült ki, hogy azok az alanyok, akik kétóránként mentát szagolgattak, alacsonyabbnak érezték az éhségszintjüket, kevésbé kívántak meg ételeket, és kevesebbet is ettek a kísérlet folyamán, mint a menta-mentes alanyok. “Bár a borsmenta hatása az illatanyag beszippantásakor a legerősebb, érdekes módon a mentás rágógumi, cukorka és ásványvíz is hasonló hatást képes kiváltani” – állítja Bryan Raudenbush, a kutatást vezető pszichológus.
Rágcsáljunk csokoládét!
A legutóbbi kutatások azt bizonyítják, hogy a magas kakaótartalmú csokoládé csökkenti a stresszért felelős hormonok szintjét az emberi szervezetben, főként a különösen aggodalmaskodó típusok esetén. Legyünk azért óvatosak, mert a magas kalóriatartalom gyors súlygyarapodáshoz vezethet, ami aztán újabb okot ad a stresszelésre.
A szénhidrát ideje
A szénhidrátbevitel stimulálja a szerotoninok (egy bizonyos neurotranszmitter) felszabadulását a szervezetben, amelyek a jó hangulatért felelnek az agyban. Egy orvosi szakfolyóiratban (Archives of Internal Medicine) publikált tanulmány bebizonyította, hogy a magas szénhidrát és alacsony zsírtartalmú étrendet fogyasztó felnőttek hosszútávon boldogabbak, mint az alacsony szénhidráttartalmú diétán élők. Helyezzük előtérbe a teljes kiőrlésű gabonákat, mint a quinoa vagy a zabpehely, amelyek több rostot és tápanyagot biztosítanak, mint finomított társaik, így nemcsak jókedvűek, de egészségesek is leszünk.