
7 egyszerű trükk, amivel magabiztosan készíthetsz többfogásos vacsorát
Ha hívtál már meg tíznél több embert egyszerre vacsorára, tudod miről beszélünk. A menü kiválasztása, az ételek időben elkészítése, hogy minden friss és megfelelő hőmérsékletű legyen a szervírozáskor, nem egyszerű feladat. Közben persze szépen megterítesz és elkészíted a tökéletes esti sminkedet a makulátlan ruhádhoz.
Az emberek egy jelentős része óvakodik bizonyos konyhai eszközök használatától, így jó néhány recept kiesik a repertoárjukból. A most következő trükkök bírtokában reméljük, hogy elég sokan kedvet kaptok az eddig a szekrényben tartott kütyük elővételéhez.
A legfontosabb az időzítés. Ne hagyd magad eltántorítani az első kudarc után! Leírunk néhány trükköt, aminek betartásával, minden időre elkészül, így elkerülheted a stresszt, a füstöt, és a kapkodást.
Használj időmérőt!
Az elején magától értetődőnek tűnik, hogy emlékezni fogsz rá, mikor tetted be a csirkét a sütőbe, vagy a tésztát a vízbe. De nem így lesz! Ne várd meg amíg a mélyhűtőbe betett pezsgő szétrobban Inkább állítsd be az időmérőt, biztos porosodik belőlük otthon néhány. Csak el ne felejtsd melyik, mihez tartozik!
Készítsd elő a hozzávalókat!
Nincs is idegesítőbb, mint főzés közben észrevenni, hogy hiányzik egy alapanyag, egy eszköz, vagy elfelejtettél valamivel előkészülni. A tanulság az, hogy legalább egy nappal a főzés előtt nézd át a recepteket, hogy mire van szükséged, készülj fel előre és készíts elő mindent.
Dolgozz előre!
Csökkentsd le az aktív főzési időt, úgy, hogy mindent, amit csak lehet, (aprítás, reszelés, szeletelés) készíts elő. Így minden étel elkészítése sokkal könnyebb lesz, és csak arra fogsz koncentrálni, amire kell.
Válassz jól receptet!
Ha több ételt készítesz egyszerre, ne kísérletezz a legbonyolultabb receptekkel. Olyat készíts, amit csukott szemmel is elkészítenél. Például keress olyan ételeket, amiket meg tudsz főzni egy nappal korábban, vagy egyszerű egytálételeket, ahol a sütő elvégzi helyettünk a munkát. A kukta sem egy utolsó gondolat. Persze a nyers ételekben is gondolkodhatunk.
Készíts össze mindent!
Tedd egy helyre az összes eszközt, amire szükséged lehet a főzés során. Kanalak, -mérő és tálalóedények. Így, amikor ki kell szedned a tésztát, nem fogsz kapkodni, a tészta pedig nem fog szétfőni.
Egy kis csalás belefér
Ne érezd kellemetlenül magad néhány előre elkészített alapanyag miatt (sült csirke, előre felszeletelt hagyma, paradicsomszósz). Ha többféle ételt akarsz készíteni, az előre gyártott alapanyagok lesznek a legjobb barátaid. Az sem nagy baj, ha kész ételek is helyet kapnak a asztalon. Így nem kell egy egész napot a konyhában ácsorognod, amit amúgy senki nem is vár el tőled.
Vond be a vendégeket!
A stresszfaktor a legegyszerűbben úgy csökkenthető, ha a sok feladat megoszlik. Jó ötlet büféasztalt adni a vendégeknek, így összeállíthatják maguknak, amit a legszívesebben ennének. Az sem baj, ha mindenki hoz magával valamit.
Forrás: www.thekitchn.com