
7 dolog amit sose fagyassz le
Vannak dolgok, amiket nem érdemes, vagy nem szabad lefagyasztani. Pedig egyébként a fagyasztás, mint olyan, remek tároló módszer, időt és helyet spórol, leegyszerűsíti az életet és engem még strukturáltabb gondolkodásra késztet, amikor végigveszem a heti ételeket. De sajnos tényleg van pár dolog, amit nem jó lefagyasztani, mindjárt mondom is, hogy miért.
- Magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök.
Lehet ugyan fagyasztani, de nem mindig jó, mert a vízből lett jégkristályok roncsolják a zöldségek, gyümölcsök szerkezetét, és összeesnek amikor kiolvadnak. Gondolj csak a málnára, eperre, vagy egy zöldfűszerre. Ezek aztán persze jók azonnali főzésre, sütésre, csak ne számíts arra, hogy kiteszed majd az asztalra szemezgetni valónak. Levesbe, sütibe vele!
- Tejszín alapú dolgok
Sajnos a tejszín szétválik zsírrá és vizzé, ami aztán kiolvadás után sem tud jól elegyedni. A krémek, szószok, stb. fagyasztását (legalábbis amiben tejszín van), el szoktam felejteni.
- Sajt
A keményebb sajtok jobban bírják a fagyasztást (parmezán, cheddar), de minek? Pont ezek évezredekig elállnak a hűtőben is. A camembert-t pedig ne fagyaszd, és itt megint csak a magas víztartalom a kulcs. Nem akarsz egy levet eresztő, kicsit grízes valamit enni a finom, krémes sajt helyett, ugye?

Fotó: shutterstock
- Olajban sütött ételek
Sajnos az, hogy az olajban sütött, ropogós dolgok elvesztik a ropogósságukat, már egy kevés állás után is igaz. Nemhogy a fagyasztóban. Ne fagyaszd!
- Szószok
Vissza a szószokhoz: nem csak a tejszínes szószokat ne fagyaszd, hanem azokat sem, amiket liszttel vagy kukoricakeményítővel sűrítettél: ezek is szétválnak. És akkor milyen szósz marad? Leginkább azokat tudod fagyasztani, amelyeket beforralással sűrítettél.
- Főtt tészta
Ha jót akarsz, teljesen főtt tésztát sose fagyassz le, mert az egész egy nyúlós, pépes szerencsétlenség lesz. Kísérletezz inkább az al denténél kissé keményebbre főtt tésztával, az talán sikerül. (Megoldás: jégkristályok)
- Tojás
Rögtön mondom, lehet tojást fagyasztani, csak nem a héjában, nyersen. Emlékszel az általános iskolai jégkísérletre? Vagy arra, amikor gyorsan le akartad hűteni a sort és bedobtad a mélyhűtőbe, aztán elfeledkeztél róla? Mindkettőnek ugyanaz lett a vége: szétrepedt az üveg. Emberek, itt ráadásul egy tojáshéjról beszélünk! Magyarán: a víztartalom miatt nagyobb lesz a fagyott tojás térfogata, mint a nem fagyotté, csak éppen a tojáshéjnak nem szólt senki. Egyébként zacskóban jégkockatartóban, együtt, szétválasztva, ahogy akarod, fagyaszd csak nyugodtan.